X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Pexels

8.6.2020.

Sezona puna svježeg voća - zagrizite za dobro zdravlje!


Ljeti je svježe voće najbolji izvor zdravih nutrijenata. Osim toga, ne obiluje kalorijama i lako je probavljivo, a upravo je to najvažnije kada vas omame visoke temperature. Osim toga, organizmu je neizmjerno potrebna voda, a namirnice poput lubenice i krastavca obiluju vodom. Ovdje ćemo više reći o sezonskom voću i njegovim dobrim sastojcima. Budući da je lista sezonskog voća podulja, odabrali smo ono najbolje koje je svima dostupno. Ako imate prilike birati, kupujte od lokalnih proizvođača i birajte ono koje nije tretirano. Ipak, ako ste pod većim fizičkim naporima ili jednostavno zaboravite konzumirati potrebne količine voća, razmislite o pripravcima koji se mogu nabaviti u ljekarnama, vitaminima i mineralima te osigurajte organizmu sve potrebno za normalno funkcioniranje.


Izvor fotografije: Unsplash

Vi ste 75 % voda, a voda na visokoj temperaturi isparava, presušuje. Baš se to događa i s vašim organizmom koji osjeća nedostatak vode u svakoj stanici. Vaša koža zbog nedostatka vode gubi elastičnost, suši se i nalikuje tlu koje već dugo nije vidjelo kišu. Dakle, priznajte, koliko ste čaša vode, od potrebnih osam, danas popili? A, koliko ste porcija voća, od potrebnih pet, danas pojeli? 
Pretjerani gubitak tekućine u tijelu zove se dehidracija tijela i već kada tijelu nedostaje malo tekućine mogu se javiti simptomi poput glavobolje, vrtoglavice, mučnine ili gubitka koncentracije. Voda u tijelu osigurava minerale i elektrolite, odgovorna je za hlađenje tijela i oslobađanje od štetnih tvari.

Posebno ugrožene skupine i u ovom su slučaju u većem riziku:
  1. Djeca.
  2. Osobe treće dobi.
  3. Osobe oslabljenog imunološkog sustava.
Žeđ je upozorenje, ali ne da će nastupiti dehidracija, već da je dehidracija nastupila.

A sada, vrijeme je za voće!
Mnogi zbog užurbanog načina života zaborave ili preskoče konzumirati potrebnu količinu voća i povrća pa njihovom organizmu manjka vitamina, minerala i drugih važnih sastojaka. Zbog toga, bilo bi ih dobro nadomjestiti vitaminima i mineralima dostupnim u ljekarnama. Što bi točno trebalo uzimati u dodanoj dozi, odnosno, na pitanje što vam od vitamina i minerala u organizmu nedostaje, ima odgovor stručno osoblje u ljekarni Katice Bertović u općini Križ.

Bobičasto voće: malina, borovnica, ribizli, kupine i drugi

Kako rastu temperature, tako raste i razina soka u ovim dragocjenim plodovima pa oni postaju jako sočni. Bobičasto voće je odlično za svakoga zato što se može jesti svježe, dodati u salate, deserte ili se s njime može obogatiti zdjelica žitarica za doručak. Osim toga, i ako baš niste obožavatelj voća i tražite način kako izbjeći njegovu konzumaciju, možete pripremiti osvježavajući smoothie i popiti sve dobre sastojke koje ove bobice skrivaju u sebi. Bobičasto voće neutralizira stanična oštećenja svojim antioksidansima, a istraživanja su pokazala da umanjuje vjerojatnost od nastanka bolesti poput raka crijeva ili jajnika. 

Izvor fotografije: Unsplash

Naučite nešto novo:
Kupine sadrže elaginsku kiselinu - njeno moćno antioksidativno djelovanje smanjuje rizik od raka.
Borovnice čuvaju srce - vlakna, kalij, folna kiselina, vitamini i fitonutrijenti čuvaju zdravlje srca i krvnih žila.
Maline krhke ali moćne - obiluju vitaminom C, ali i celulozom s čak 7 g na 100 g, odlična su pomoć kod zatvora.

Marelice

Postoji više vrsta marelica, ali svima je jedno zajedničko - neće sazreti nakon berbe, a crvena im boja ne jamči zrelost. Dakle, birajte marelice koje su meke! Bilo da marelice najviše volite svježe ili od njih pripremate džem, pitu i kompot sjetite se njihovih svojstava. Istraživanja su pokazala blagotvoran utjecaj marelica na očuvanje vida, a kožu pripremaju za sunčanje jer imaju veliku količinu provitamina A. Kalij koji marelica sadrže utječe na dobar san.

Kruške

Slatka i sočna kruška, sigurno bi se mogla naći na vrhu liste omiljenih ljetnih voćnih osvježenja. Svježa i sirova, u kompotu, kao džem, u kolaču, salati ili pečena, kako god je konzumirali, vjerujemo da ćete je ponovno poželjeti. U jednoj se kruški nalazi barem 11 % preporučene dnevne doze vitamina C, a vlakna koja sadrži potiču probavu i brinu o pravilnom radu srca. Istraživanja su pokazala da konzumiranje krušaka ima blagotvoran učinak na smanjenje rizika od raka, povišenog krvnog tlaka, dijabetesa i kolesterola. 

Izvor fotografije: Unsplash

Smokve

Tko je bio na moru, a nije jeo smokve, ne računa se uopće kao da je bio na moru! Smokve su univerzalna namirnica u jelima. Možete ih dodati u kolač, napraviti džem od njih ili ih dodati u salatu ili sladoled meke su pa ih je lako peći. U svakom slučaju, najbolje ih je konzumirati svježe ubrane. U 100 grama smokava tijelo ćete opskrbiti s 15 % preporučene dnevne doze kalija i magnezija, minerala neophodnih za normalno funkcioniranje organizma. Osim toga, odličan su izvor vlakana, pa blagotvorno djeluju na probavni sustav. U smokvama se još skrivaju vitamin A, B1, B2, kalcij, željezo fosfor i mangan. Njen visok postotak prirodnog šećera, može zadovoljiti želju za slatkim i kod najvećih ovisnika o slatkom. Ipak, ne pretjerujte, zbog velikog udjela vlakana, veće količine mogu djelovati laksativno.

Izvor fotografije: Unsplash

Nismo spomenuli lubenicu jer...
Lubenica
je, zapravo, povrće, ali većina je ljudi gleda i konzumira kao voće. Zato, ostavili smo je za kraj jer nismo sigurni je li pošteno ne spomenuti je. Gledali na nju kao voće ili povrće lubenica sadrži 92 % vode, a to nas vraća na početak priče i podsjeća koliko je voda bitna našem organizmu, a ljeti nam je dostupna i u svježim namirnicama baš poput sočne lubenice. Ona sadrži vitamine A, B6 i C, crvena je od likopena koji je antioksidant i služi za prevenciju oštećenja stanica, te sadrži mnoge druge antioksidanse i amino-kiseline. 
Kad vas uhvati želja za slatkim, a znate i da je vrijeme za čašu vode, poslužite se kriškom lubenice, ona će vas zasladiti, hidratizirati i opskrbiti dobrim nutrijentima!

Na kraju, ne zaboravite:

  1. Konzumirajte svježe voće i povrće.
  2. Kupujte od lokalnih OPG-ova.
  3. Ako se odlučite vitamine i minerale nadoknaditi dodacima prehrani, obavezno se savjetujte s liječnikom ili ljekarnikom.

Podijeli:

Pogledaj i preostale tekstove

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: