X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Unsplash

13.3.2019.

Vitamin A


Vitamin A neophodan je za normalnu funkciju organizma. Prirodno se nalazi u namirnicama poput punomasnog mlijeka, maslaca, margarina, ali se može i proizvesti u laboratoriju. Žute i narančaste kemikalije u biljkama, karotenoidi, u tijelu se mogu pretvoriti u vitamin A. Ovaj se vitamin primjenjuje za različita stanja i bolesti. Prije svega, najvažnije je reći kako vitamin A organizmu treba za pravilan razvoj i funkcioniranje oči, kože i imunosnog sustava. I dok su neki njegovi učinci potvrđeni, drugi se tek trebaju provjeriti znanstvenim istraživanjima.

Vitamin A nalazi se u voću, povrću, jajima, punomasnom mlijeku, maslacu, margarinu i morskoj ribi, a može se i proizvesti u laboratoriju. Karotenoidi su skupina žutih i narančasti kemikalija u biljkama, a neki od njih mogu se pretvoriti u vitamin A u tijelu.

Neki uzimaju vitamin A oralno ili dozu daju izravno u mišiće kako bi nadoknadili nedostatak vitamina A. Također, koristi se kod komplikacija koje izazivaju bolesti poput malarije, HIV-a, melase, povraćanja i da bi potaknuli rast kod djece s nedostatkom vitamina A.

Žene uzimaju vitamin A kod problematičnih menstrualnih perioda, predmenstrualnog sindroma, vaginalnih infekcija i kao prevenciju raka dojke. Neke žene s HIV-om uzimaju vitamin A kako bi smanjile rizik od prijenosa HIV-a na dijete tijekom trudnoće, porođaja i dojenja. Također, može se koristiti za prevenciju različitih komplikacija kod porođaja i da bi poboljšali razvoj infanta.

Muškarci uzimaju vitamin A da bi povećali kvantitetu spermija.

Neki uzimaju vitamin A za poboljšanje vida i liječenje očnih bolesti poput makularne degeneracije koja nastaje s godinama, glaukoma i katarakte. Može se uzimati kako bi potaknuo oporavak nakon operacija oka.

Izvor fotografije: Dr. Axe

Vitamin A uzima se za razna kožna oboljenja poput akni, ekcema, psorijaze, groznice, bradavica, opeklina, opeklina od sunca i drugih.

Oralno se može uzimati i za gastroenterološke probleme poput Chronove bolesti, bolesti desni, dijabetesa, infekciju sinusa, peludnu groznicu, respiratornih infekcija, osteoartritisa, tuberkuloze, urinarnih infekcija. Koristi se i za smanjenje simptoma kod bolesti jetre povezanih s alkoholizmom, multiple skleroze i Parkinsonove bolesti.

Vitamin A uzima se za bolesti živčanog sustava, nosnih infekcija, gubitak osjećaja njuha, prevenciju alergija, trajne glavobolje, bubrežne kamence, zvonjavu u ušima itd.

Vitamin A koristi se za prevenciju i liječenje raka, te štiti krvožilni sustav, usporava starenje i jača imunosni sustav.
Vitamin A nanosi se izravno na kožu kako bi poboljšao cijeljenje rana, smanjio bore i zaštitio kožu od ultravioletnog zračenja.

Kako djeluje vitamin A?

Potreban je za pravilan razvoj i funkcioniranje oči, kože, imunosnog sustava te mnogih drugih dijelova organizma.

Koristi i učinci

Vitamin A sigurno je koristan za:
Nedostatak vitamina A - uzimanje oralnih dodataka s vitaminom A prevenira i ublažava simptome nedostatka vitamina A, on je često prisutan kod osoba s nedostatkom proteina, dijabetičara, jetrenih bolesnika, kod osoba s cističnom fibrozom i dr.

Vjerojatno je vitamin A koristan kod:
Raka dojke - žene u predmenopauzi s obiteljskom povijesti bolesti raka dojke koje uzimaju visoke doze vitamina A u prehrani, imaju manji rizik od raka dojke. No, nije poznato je li isti učinak ako vitamin A uzimaju kao dodatak prehrani.
Katarakta - osobe koje konzumiraju visoke količine vitamina A imaju manji rizik od razvoja katarakte.

Proljev nakon poroda - uzimanjem vitamina A tijekom i nakon trudnoće smanjuje proljev kod pothranjenih žena.
Smrti povezane s trudnoćom - uzimanje vitamina A prije i tijekom trudnoće smanjuju smrtnost za 40 % kod pothranjenih žena.
Noćno sljepilo povezano s trudnoćom - uzimanje vitamina A tijekom trudnoće smanjuje noćno sljepilo za 37 % kod pothranjenih žena. U ovom slučaju, vitamin A djeluje bolje u kombinaciji s cinkom. 

Očne bolesti koje zahvaćaju rožnicu - uzimanje vitamina A može usporiti napredak bolesti.

Izvor fotografije: Gardening Know How

Nuspojave i sigurnost

Vitamin A je siguran ako se uzima na usta ili intravenozno u količini manjoj od 10000 IU dnevno.

Vitamin A možda nije siguran ako se uzima u većim dozama od dozvoljenih. Prema nekim istraživanjima prevelike doze povećavaju rizik od osteoporoze i frakture kuka, a ovo se odnosi na starije osobe. Odrasle osobe koje jedu nemasne mliječne proizvode s dodatkom vitamina A i mnogo voća i povrća, ne trebaju dodatke prehrani s vitaminom A.

Dugoročna upotreba velikih količina vitamina A može izazvati ozbiljne nuspojave poput umora, iritantnosti, mentalne promjene, anoreksije, nelagode u želucu, mučnine, povraćanja, blagu groznicu, znojenje i druge efekte. Kod žena koje su ušle u menopauzu, prevelika količina vitamina A može povećati rizik od osteoporoze i frakture kuka.

Nema dovoljno istraživanja koja govore o sigurnosti vitamina A kada se nanosi izravno na kožu ili ispod jezika.

Vitamin A je vjerojatno siguran kada ga djeca uzimaju u preporučenim količinama. A doze koje bi djeca smjela uzimati su:
Manje od 2000 IU dnevno - djeca od četiri do osam godina života.
Manje od 3000 IU dnevno - djeca od devet do 13 godina života.
Manje od 9300 IU dnevno - mladi od 14 do 18 godina života.

Vitamin A možda je nesiguran ako se uzima u većim dozama od preporučenih i mogu se javiti nuspojava kao i kod odraslih: pospanost, mučnina, povraćanje, gubitak svijesti, glavobolja, problemi s vidom, ljuštenje kože, proljev i dr.

Posebna upozorenja:

Trudnoća i dojenje - vitamin A siguran je za trudnice i dojilje kada se uzima u dozi manjoj od 10000 IU dnevno. Vitamin A izaziva porođajne defekte i zato je važno da trudnice prate unos vitamina A iz svih izvora tijekom prva tri mjeseca trudnoće. Vitamin A prisutan je u životinjskim proizvodima posebno jetricama, nekim pahuljicama i dodacima prehrani.

Izvor fotografije: Supermom Mitali

Prekomjerna konzumacija alkohola - pijenje alkohola može povećati količinu vitamina A što može izazvati neželjene učinke. 
Anemija - anemični imaju niske razine vitamina A i trebali bi uzimati željezo s vitaminom A kako bi nadomjestili ovaj nedostatak.
Poremećaji kod kojih tijelo pravilno ne apsorbira masnoće - celijakija, sindrom kratkih crijeva, cistična fibroza, pankreatitis, ciroza jetre, nisu sposobni apsorbirati vitamin A. 

Bolesti jetre - previše vitamina A može pogoršati stanje bolesne jetre, 

Nedostatak željeza - nedostatak željeza može utjecati na sposobnost tijela u korištenju vitamina A.

Nedostatak cinka - izaziva simptome koji utječu na smanjivanje vitamina A, zato je najbolje uzimati kombinaciju vitamina A i cinka kako bi se poboljšalo stanje nedostatka ova dva nužna sastojka u tijelu.

Interakcije vitamina A i drugih lijekova 

Potrebno je izbjegavati:
Lijekove za kožne bolesti, retinoide i vitamin A jer sami lijekovi imaju vitamin A.

Budite oprezni kada kombinirate:

Antibiotike poput tetraciklina s vitaminom A mogu izazvati hipertenziju.

Preporučena količina

Žene: 
Od 14 godina 700 mcg dnevno (2300 IU).
Trudnice do 18 godina 750 mcg dnevno (2500 IU).
Starije od 19 770 mcg dnevno (2600 IU).
Dojilje do 18 godina 1200 mcg dnevno (4000 IU).
Starije od 19 1300 mcg dnevno (4300 IU).

Muškarci:
Od 14 godina 900 mcg dnevno (3000 IU).
Vitamin A najčešće se izražava u mjernoj jedinici IU, a nekada se koriste mikrogrami. 
Pet porcija povrća i voća dnevno osigurava oko 50-65 % preporučene dnevne količine vitamina A.

Djeca:
Preporučuje se da između rođenja i šest mjeseci dobivaju dozu od 400 mcg (1300 IU) dnevno, a od sedmog mjeseca do godine 700 mcg (1700 IU).
Za djecu od godine do tri godine preporučuje se 300 mcg dnevno (1000 IU), od četiri do osam godina 400 mcg dnevno (1300 IU), od devet do 13 godina 600 mcg dnevno (2000 IU).

Podijeli:

Pogledaj i preostale tekstove

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: