X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: VitaminWorld

12.3.2019.

Vitamin E


Vitamin E nalazi se u biljnim uljima, žitaricama, mesu, peradi, jajima, voću, povrću i uljima klica i otapa se u mastima. Može se nabaviti i kao dodatak prehrani. Ovaj vitamin nije toliko popularan kao, primjerice, vitamin C, ali je također neophodan za normalnu funkciju organizma. U ovoj objavi možete saznati za što se preporučuje korištenje vitamina E i u kojim dozama. Također, važno ga je konzumirati u preporučenim dozama i izbjegavati kod pojedinih stanja i bolesti.

Vitamin E otapa se u mastima, te se može naći u mnogim biljnim uljima, žitaricama, mesu peradi, jajima, voću, povrću i uljima klica. Dostupan je i kao dodatak prehrani. 
Vitamin E koristi se kod tretiranja nedostatka vitamina E, ali to je rijetkost, može se javiti kod osoba s genetskim poremećajima i kod pothranjene nedonoščadi.


Neki koriste vitamin E za tretiranje krvnih i krvožilnih bolesti poput arterioskleroze, srčanog udara, boli u prsima, boli u nogama koje izazivaju začepljene arterije i visoki krvni tlak.
Vitamin E koristi se kod dijabetesa i komplikacija koje ova bolest izaziva. Preporučuje se kod prevencije nekih tipova raka, poput raka pluća ili usne šupljine kod pušača, raka prostate, raka crijeva i drugih.
U nekim slučajevima, vitamin E se koristi kod bolesti mozga i živčanog sustava poput Alzheimerove bolesti, demencije, Parkinsonove bolesti i epilepsije u kombinaciji s drugim lijekovima. Koristan je i kod raznih oblika poremećaja koji uključuju mišiće i živce.
Žene koje uzimaju vitamin E preveniraju komplikacije u kasnom stadiju trudnoće poput visokog krvnog tlaka, PMS-a, bolnih menstruacija, sindroma menopauze i cista.

Izvor fotografije: Dr. Axe

Ponekada, vitamin se E koristi za ublažavanje neugodnih učinaka dijalize i zračenja. Također, smanjuje ispadanje kose koje nastaje djelovanjem pojedinih lijekova i za sprječavanje oštećenja pluća koje mogu izazvati pojedini lijekovi.
Vitamin E poboljšava fizičku izdržljivost, povećava energiju, smanjuje oštećenje mišića nakon treninga i povećava snagu u mišićima.
Vitamin E koristi se kod katarakte, astme, respiratornih infekcija, kožnih bolesti, starenja kože, opeklina od sunca, cistične fibroze, neplodnosti, impotencije, kroničnog umora i za prevenciju alergija.

Nanošenjem vitamina E na kožu želi se zaustaviti starenje kože ili djelovanje kemoterapije na kožu.

Preporučuje se unositi vitamin E kroz uravnoteženu prehranu, voće, povrće i cjelovite žitarice, radije nego li kroz dodatke prehrani.

Kako djeluje vitamin E?

Riječ je o važnom vitaminu potrebnom za pravilno funkcioniranje ljudskog tijela. On je i antioksidans, što znači da usporava proces oštećenja stanica.

Učinci i djelovanje vitamina E

Koristan je za ataksiju - poremećaj pokreta povezan s nedostatkom vitamina E. Ovaj poremećaj izaziva ozbiljan nedostatak vitamina E. 
Deficit vitamina E - koristi se za prevenciju i tretiranje nedostatka vitamina E u organizmu.

Postoji mogućnost učinkovitosti vitamina E kod:

Alzheimerove bolesti - vitamin E usporava napredak bolesti i gubitak pamćenja. 
Anemija - uzimanje vitamina E pomaže odgovor na eritropoetin koji utječe na produkciju crvenih krvnih stanica kod djece i odraslih na dijalizi.
Krvni poremećaji - beta-talasemija izaziva nedostatak vitamina E pa ga je potrebno nadomjestiti.
Demencija - neki oblici demencije mogu se prevenirati konzumacijom vitamina E i C.
Bolne menstruacije - uzimanje vitamina od dva dana prije motri dana nakon menstruacije smanjuje bol i trajanje menstruacije.
Problemi s bubrezima kod djece - uzimanje vitamina E poboljšava funkcije bubrega kod djece s glomerusklerozom.
PMS - vitamin E smanjuje anksioznost, prejedanje i depresiju koju izaziva PMS.
Fizički performans - uzimanje vitamina E povezano je s povećanom snagom mišića kod starijih osoba.
Reumatoidni artritis - vitamin E u kombinaciji sa standardnim tretmanima bolji je od samog standardnog tretmana, ipak, ova kombinacija ne utječe na naticanje.
Opekline od sunca - visoke doze vitamina E s vitaminom C štite od kožnih upala nakon izloženosti ultravioletnoj radijaciji. Vitamin E sam nema istu korist. Vitamin E s vitaminom C i melatoninom štiti kožu od ultravioletnog zračenja.
Uveitis - naticanje srednjeg dijela oka poboljšava vid uzimanjem vitamina E i C, ali ne smanjuje naticanje kod osoba koje imaju uveitis.

Izvor fotografije: Harvard TH Chan School of Public Health - Harvard University

Nuspojave i sigurnost

Vitamin E je siguran kod zdravih ljudi kada se uzima na usta ili nanosi na kožu i ne prelazi preporučenu dnevnu dozu od 15 mg.

Vitamin E je potencijalno nesiguran kada se uzima u prevelikim dozama, osobito kod srčanih bolesnika ili dijabetičara, kod kojih doza ne bi smjela prelaziti 400 IU dnevno. 

Postoje istraživanja koja tvrde da vitamin E povećava mogućnost od hemoragijskog moždanog udara. Vitamin E u dozama od 300 do 800 IU može povećati šanse od ovog moždanog udara za 22 %.

Velike količine vitamina E mogu izazvati vrtoglavicu, povraćanje, grčeve u trbuhu, umor, slabost, glavobolju, zamućenje vida, osip i krvarenje.

Posebna upozorenja:

Trudnoća - preporučene dnevne doze za trudnice i dojilje su sigurne. No, ako liječnik drukčije ne preporuči, ne treba ga dodatno uzimati.
Infanti i djeca - vitamin E je siguran kada se pravilno uzima na usta. Za djecu od jedne do tri godine preporučuje se do 200 mg dnevno, za djecu od četiri do osam godina 300 mg dnevno, a djeca između devet i 13 godina ne bi trebala prelaziti dozu od 600 mg dnevno. Do 18 godine ograničenje iznosi 800 mg dnevno. Kada se daje intravenozno infantima u velikim dozama postoji mogućnost da vitamin E nije siguran.
Dijabetes - vitamin E povećava rizik od srčane greške kod dijabetičara zato bi ga trebali izbjegavati.
Srčani udar - vitamin E može povećati rizik od smrti kod osoba koje su preživjele srčani udar i trebale bi izbjegavati veće doze vitamina E.
Deficit vitamina K - vitamin E može pogoršati probleme kod osobe kojima nedostaje vitamina K.
Rinitis pigmentosa - bolest oka koju može pogoršati sintetički vitamin E ako se uzima u dozi većoj od 400 IU dnevno.
Tumori glave i vrata - vitamin E ne bi se smio uzimati u dozi većoj od 400 IU dnevno.
Rak prostate - uzimanje vitamina E povećava rizik od razvoja raka prostate. 

Interakcije vitamina E i drugih lijekova

Ciklosporin i vitamin E mogu povećati nuspojave i učinak lijeka.
Kemoterapija - vitamin E je antioksidans pa može povećati učinak kemoterapije.
Lijekovi za razrjeđivanje krvi - u kombinaciji s vitaminom E mogu pojačati učinak što može povećati mogućnost za modrice i krvarenje.
Lijekovi za smanjenje kolesterola u kombinaciji s vitaminom E mogu oslabiti djelovanje lijeka.

Doziranje oralnim putem:

Nedostatak vitamina E nadomješta se s prirodnim vitaminom E 60-75 IU dnevno.
Za poboljšanje muške plodnosti preporučuje se 200-600 IU dnevno. 
Kod Alzheimerove bolesti do 2000 IU dnevno.

Izvor fotografije: Dr. Sinatra

Za ostale bolesti i djelotvornost raspitajte se kod ljekarnika. Naime, doziranje vitamina E može biti zbunjujuće jer se negdje prikazuje u miligramima, ali većina je označena s IU (International Units). ,

Podijeli:

Pogledaj i preostale tekstove

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: