5.4.2019.
Doručak iz snova: Kašica od amaranta i šumskog voća
Spominjali smo proso, žitaricu koja ne sadrži gluten, a sada je vrijeme za predstavljanje još jedne bezglutenske namirnice - amaranta. Amarant je poznat još i pod nazivima rumenika, štir ili šćir te se može reći kako je jedinstven po tome što se većina hranjivih tvari sačuva i nakon termičke obrade jer se iste nalaze u jezgri, a ne u ovojnici kao što je slučaj kod ostalih žitarica. Po izgledu je nalik na proso, a kuha se u vodi u omjeru 1:3. Ova čarobna namirnica sadrži gotovo triput više vlakana od pšenice te gotovo dvaput više kalcija od mlijeka tako da poboljšava probavu, jača kosti i sprječava slabokrvnost.
Bezglutenska žitarica amarant je posebna zbog toga što se većina hranjivih tvari nalazi u samoj jezgri, a ne u ovojnici kao kod ostalih žitarica, tako da se te hranjive tvari sačuvaju i nakon termičke obrade žitarica.
Također je bogat esencijalnim masnim kiselinama koje pridonose odličnoj formi, odličan je izvor proteina i željeza te obiluje i mineralima poput kalija, bakra, magnezija, fosfora i mangana, ali i vitaminima A, B6, K i C, folnom kiselinom i riboflavinom.Izvor fotografije: Healthline
Ljekovita svojstva amaranta
- normalizira visoki tlak i kolesterol
- jača koštani sustav
- poboljšava probavu
- štiti zdravlje fetusa
- jača imunitet
- pomaže kod anemije i pothranjenosti
Nutritivne vrijednosti amaranta (100 g)
Energetska vrijednost 102 kcalUgljikohidrati 19 g
Bjelančevine 3,8 g
Masti 1,6 g
Sol < 1 g
Dijetalna vlakna 2,1 g
Borovnice, maline, kupine, šumske jagode, ribiz (crveni, žuti i crni) te brusnice rastu samostalno kao šumsko voće, ali isto tako se mogu uzgajati u vrtovima ili na plantažama. Takvi plodovi sadrže antioksidanse i pigmente zbog kojih poprimaju intenzivne boje i karakterističan okus.
Šumsko voće se preporučuje za jačanje imunološkog sustava, posebice kod slabokrvnosti, te za ublažavanje upalnih i alergijskih simptoma.
Izvor fotografije: She
Nutritivne vrijednosti šumskog voća (100 g)
Energetska vrijednost 28 kcalBjelančevine 0,8 g
Ugljikohidrati 6,4 g
Masti 0,05 g
Šećer 1,9 g
Natrij (Na) 0,006 mg
Sastojci (za 1 osobu):
1 šalica smrznutog šumskog voća1 žličica arome vanilije
1+1 žličica javorovog sirupa
1/2 žličice cimeta
350 ml zobenog ili bademovog mlijeka
1/2 šalica amaranta
Par žlica grčkog jogurta
1 žličica sjeckanih badema za ukrašavanje
Malo šumskog voća za ukrašavanje
Priprema:
Za umak od šumskog voća, staviti smrznuto šumsko voće u manji lončić. Dodati aromu vanilije, 1 žličicu javorovog sirupa i cimet te kuhati na laganoj do umjerenoj vatri oko 5 minuta, kako bi se voće otopilo i zgusnulo. Staviti sa strane.U lončić staviti mlijeko i amarant. Dobro promiješati i zagrijavati do vrenja, a zatim poklopiti, smanjiti vatru i kuhati oko 30 minuta dok se kašica ne zgusne i amarant ne popije tekućinu. Povremeno promiješajte kašicu i na pola vremena otklopite lončić kako bi višak tekućine isparavao.
Maknite kašicu s vatre pa umiješajte preostalu žličicu javorovog sirupa.
Poslužite u zdjelici u koju prvo stavite par žlica umaka od voća. Zatim dodajte kašicu, nadjenite s još malo voća. Dodajte grčki jogurt, lagano promiješajte površinu kašice da dobijete mramorni efekt, te sve pospite sjeckanim bademima i po želji s još malo šumskog voća.
Sada kada ste pripremili zdrav i hranjiv doručak, vrijeme je da razmislite o ručku. Pogledajte još zdravih recepata te isplanirajte i pripremite hranjive i ukusne obroke za cijeli tjedan!
Podijeli:
Pogledaj i preostale tekstove
Ostavite komentar
Komentari
Budite prvi koji će komentirati...
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: