X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Rapunzel Naturkost

5.4.2019.

Doručak iz snova: Kašica od amaranta i šumskog voća


Spominjali smo proso, žitaricu koja ne sadrži gluten, a sada je vrijeme za predstavljanje još jedne bezglutenske namirnice - amaranta. Amarant je poznat još i pod nazivima rumenika, štir ili šćir te se može reći kako je jedinstven po tome što se većina hranjivih tvari sačuva i nakon termičke obrade jer se iste nalaze u jezgri, a ne u ovojnici kao što je slučaj kod ostalih žitarica. Po izgledu je nalik na proso, a kuha se u vodi u omjeru 1:3. Ova čarobna namirnica sadrži gotovo triput više vlakana od pšenice te gotovo dvaput više kalcija od mlijeka tako da poboljšava probavu, jača kosti i sprječava slabokrvnost.

Bezglutenska žitarica amarant je posebna zbog toga što se većina hranjivih tvari nalazi u samoj jezgri, a ne u ovojnici kao kod ostalih žitarica, tako da se te hranjive tvari sačuvaju i nakon termičke obrade žitarica.

Također je bogat esencijalnim masnim kiselinama koje pridonose odličnoj formi, odličan je izvor proteina i željeza te obiluje i mineralima poput kalija, bakra, magnezija, fosfora i mangana, ali i vitaminima A, B6, K i C, folnom kiselinom i riboflavinom.
Izvor fotografije: Healthline

Ljekovita svojstva amaranta

  • normalizira visoki tlak i kolesterol
  • jača koštani sustav
  • poboljšava probavu
  • štiti zdravlje fetusa
  • jača imunitet
  • pomaže kod anemije i pothranjenosti

Nutritivne vrijednosti amaranta (100 g)

Energetska vrijednost 102 kcal
Ugljikohidrati 19 g
Bjelančevine 3,8 g
Masti 1,6 g
Sol < 1 g
Dijetalna vlakna 2,1 g

Borovnice, maline, kupine, šumske jagode, ribiz (crveni, žuti i crni) te brusnice rastu samostalno kao šumsko voće, ali isto tako se mogu uzgajati u vrtovima ili na plantažama. Takvi plodovi sadrže antioksidanse i pigmente zbog kojih poprimaju intenzivne boje i karakterističan okus.

Šumsko voće se preporučuje za jačanje imunološkog sustava, posebice kod slabokrvnosti, te za ublažavanje upalnih i alergijskih simptoma.


Izvor fotografije: She

Nutritivne vrijednosti šumskog voća (100 g)

Energetska vrijednost 28 kcal
Bjelančevine 0,8 g
Ugljikohidrati 6,4 g
Masti 0,05 g
Šećer 1,9 g
Natrij (Na)     0,006 mg

Sastojci (za 1 osobu):

1 šalica smrznutog šumskog voća
1 žličica arome vanilije
1+1 žličica javorovog sirupa
1/2 žličice cimeta
350 ml zobenog ili bademovog mlijeka
1/2 šalica amaranta
Par žlica grčkog jogurta
1 žličica sjeckanih badema za ukrašavanje
Malo šumskog voća za ukrašavanje

Priprema: 

Za umak od šumskog voća, staviti smrznuto šumsko voće u manji lončić. Dodati aromu vanilije, 1 žličicu javorovog sirupa i cimet te kuhati na laganoj do umjerenoj vatri oko 5 minuta, kako bi se voće otopilo i zgusnulo. Staviti sa strane.

U lončić staviti mlijeko i amarant. Dobro promiješati i zagrijavati do vrenja, a zatim poklopiti, smanjiti vatru i kuhati oko 30 minuta dok se kašica ne zgusne i amarant ne popije tekućinu. Povremeno promiješajte kašicu i na pola vremena otklopite lončić kako bi višak tekućine isparavao.
Maknite kašicu s vatre pa umiješajte preostalu žličicu javorovog sirupa.

Poslužite u zdjelici u koju prvo stavite par žlica umaka od voća. Zatim dodajte kašicu, nadjenite s još malo voća. Dodajte grčki jogurt, lagano promiješajte površinu kašice da dobijete mramorni efekt, te sve pospite sjeckanim bademima i po želji s još malo šumskog voća. 
Sada kada ste pripremili zdrav i hranjiv doručak, vrijeme je da razmislite o ručku. Pogledajte još zdravih recepata te isplanirajte i pripremite hranjive i ukusne obroke za cijeli tjedan! 

Podijeli:

Pogledaj i preostale tekstove

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: