Njoki s graškom, brokulom i pistacijama u pestu
Ljetne vrućine Vas omamljuju i niste sigurni što pripremiti za ručak? Zašto ne pokušate pripremiti ovaj osvježavajući obrok koji sadrži brojne hranjive namirnice koje će Vam dati energiju te povoljno utjecati na Vaš organizam? Vrlo je jednostavno, uzmite list papira - zapišite namirnice koje su Vam potrebne i uputite se na tržnicu, ali u jutarnjim satima kako biste izbjegli visoke ljetne temperature. Nakon što se vratite i pripremite obrok - ne samo da ćete konzumirati zdrave i korisne namirnice, već ćete profitirati i od fizičke aktivnosti i od svježeg zraka na putu po namirnice. U nastavku saznajte zašto je dobro konzumirati ove namirnice.
Brokula - kraljica energije iz porodice kupusastog povrća
Širok je popis jela koja se mogu pripremiti od brokule - povrtnice koja ima visok udio vlakana, vitamina C, željeza i kalija te bjelančevina. Može se jesti sirova i kuhana, a preporučuje se lagano kuhanje na pari jer se tako najbolje očuva nutritivna vrijednost same biljke.Izvor fotografije: Table For Two Blog
Brokula sadrži dva najvažnija karotenoida - lutein i zeaksantin, koji umanjuju rizik od očnih bolesti te pomaže održavati krvni tlak unutar granica normale jer sadrži visoke razine kalija i magnezija.
Nutritivna vrijednost u 100 g sirove brokule:Energetska vrijednost 34 kcal
Masti 0.4 g
Ugljikohidrati 6.6 g
Vlakna 2.6 g
Bjelančevine 2.8 g
Pistacije - asistentice Vašeg probavnog sustava
Pistacije imaju manje kalorija od ostalih orašastih plodova , a zahvaljujući visokim udjelima bjelančevina, masti i vlakana one brzo stvaraju osjećaj sitosti! Izuzetno su hranjive: sadrže vitamine važne za rad srca, zaštitu od štetnih zračenja i jačanje imunološkog sustava, a isto tako su dobar izvor željeza, kalcija, cinka, natrija, mangana, kalija, bakra i fosfora.Izvor fotografije: Healthline
Pistacije obiluju vlaknima stoga vrlo povoljno utječu na zdravlje Vašeg probavnog sustava. Također pridonose regulaciji tjelesne težine, smanjuju rizik od srčanih bolesti, sprječavaju razvoj dijabetesa te jačaju imunosni sustav.
Energetska i nutritivna vrijednost na 100 g:Energetska vrijednost 562 / 2349 kcal / kJ
Masti 45,39 g
- zasićene 5,56 g
- mononezasićene 23,82 g
- polinezasićene 13,74 g
Ugljikohidrati 27,51 g
Vlakna 10,30 g
Bjelančevine 20,27 g
Grašak - mahunarka velike hranjive vrijednosti
Ova jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice mahunarki bogat je izvor hranjivih tvari te izvanredan izvor čak 8 vitamina, 6 minerala, prehrambenih vlakana i proteina. Dobar je izvor folne kiseline i vitamina B6 koji sprječavaju nakupljanje homocisteina. Homocistein narušava vezanje kolagena u kostima, a to može uzrokovati osteoporozu. Dakle, konzumacijom graška možete povoljno utjecati na zdravlje kostiju.Izvor fotografije: Pexels
Nutritivna vrijednost 100 g svježega graška
Energetska vrijednost 81,0 kcal
Masti 0,4 g
Ugljikohidrati 14,5 g
Vlakna 5,1 g
Bjelančevine 5,4 g
Sastojci:
350g bio njoka1 glavica brokule
½ šalice skuhanog graška
2 žlice pistacija
Pesto:
30 listića svježeg bosiljkačešnjak (1 češanj)
15g indijskih oraščića
20g ribanog parmezana
30ml maslinovog ulja
sol, papar
Priprema:
Njoke skuhati prema uputstvu na pakiranju te ih ostaviti u posudi dok ne pripremite ostale sastojke za umak.Kako biste napravili pesto, potrebno je u blender postepeno dodavati sastojke: bosiljak, sol, češnjak, indijske oraščiće, parmezan, maslinovo ulje
Skuhati brokulu - najbolje bi bilo da ju skuhate na laganoj pari kako bi ona zadržala što je više moguće nutritivnih vrijednosti
Pomiješati pesto, brokulu i grašak s kuhanim njokima i sve posuti nasjeckanim pistacijama