X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Pinch of Yum

19.6.2019.

Njoki s graškom, brokulom i pistacijama u pestu


Ljetne vrućine Vas omamljuju i niste sigurni što pripremiti za ručak? Zašto ne pokušate pripremiti ovaj osvježavajući obrok koji sadrži brojne hranjive namirnice koje će Vam dati energiju te povoljno utjecati na Vaš organizam? Vrlo je jednostavno, uzmite list papira - zapišite namirnice koje su Vam potrebne i uputite se na tržnicu, ali u jutarnjim satima kako biste izbjegli visoke ljetne temperature. Nakon što se vratite i pripremite obrok - ne samo da ćete konzumirati zdrave i korisne namirnice, već ćete profitirati i od fizičke aktivnosti i od svježeg zraka na putu po namirnice. U nastavku saznajte zašto je dobro konzumirati ove namirnice.

Brokula - kraljica energije iz porodice kupusastog povrća

Širok je popis jela koja se mogu pripremiti od brokule - povrtnice koja ima visok udio vlakana, vitamina C, željeza i kalija te bjelančevina. Može se jesti sirova i kuhana, a preporučuje se lagano kuhanje na pari jer se tako najbolje očuva nutritivna vrijednost same biljke. 

Izvor fotografije: Table For Two Blog

Brokula sadrži dva najvažnija karotenoida - lutein i zeaksantin, koji umanjuju rizik od očnih bolesti te pomaže održavati krvni tlak unutar granica normale jer sadrži visoke razine kalija i magnezija.

Nutritivna vrijednost u 100 g sirove brokule:
Energetska vrijednost 34 kcal
Masti                                  0.4 g
Ugljikohidrati                  6.6 g
Vlakna                                     2.6 g
Bjelančevine                          2.8 g

Pistacije - asistentice Vašeg probavnog sustava

Pistacije imaju manje kalorija od ostalih orašastih plodova , a zahvaljujući visokim udjelima bjelančevina, masti i vlakana one brzo stvaraju osjećaj sitosti! Izuzetno su hranjive: sadrže vitamine važne za rad srca, zaštitu od štetnih zračenja i jačanje imunološkog sustava, a isto tako su dobar izvor željeza, kalcija, cinka, natrija, mangana, kalija, bakra i fosfora. 

Izvor fotografije: Healthline

Pistacije obiluju vlaknima stoga vrlo povoljno utječu na zdravlje Vašeg probavnog sustava. Također pridonose regulaciji tjelesne težine, smanjuju rizik od srčanih bolesti, sprječavaju razvoj dijabetesa te jačaju imunosni sustav.

Energetska i nutritivna vrijednost na 100 g:

Energetska vrijednost  562 / 2349 kcal / kJ
Masti                                      45,39 g
- zasićene            5,56 g
- mononezasićene               23,82 g
- polinezasićene                   13,74 g
Ugljikohidrati                        27,51 g
Vlakna                                    10,30 g
Bjelančevine                         20,27 g

Grašak - mahunarka velike hranjive vrijednosti

Ova jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice mahunarki bogat je izvor hranjivih tvari te izvanredan izvor čak 8 vitamina, 6 minerala, prehrambenih vlakana i proteina. Dobar je izvor folne kiseline i vitamina B6 koji sprječavaju nakupljanje homocisteina. Homocistein narušava vezanje kolagena u kostima, a to može uzrokovati osteoporozu. Dakle, konzumacijom graška možete povoljno utjecati na zdravlje kostiju.

Izvor fotografije: Pexels
Grašak je bogat izvor željeza, tako da se preporučuje svim osobama koje imaju problema s anemijom. Ovdje saznajte koje su sve namirnice bogate željezom kako biste ojačali imunološki sustav i aktivirali svoj organizam.
 
Nutritivna vrijednost 100 g svježega graška
 
Energetska vrijednost         81,0 kcal
Masti                                      0,4 g
Ugljikohidrati                        14,5 g
Vlakna                                    5,1 g
Bjelančevine                         5,4 g

Sastojci:

350g bio njoka

1 glavica brokule

½ šalice skuhanog graška

2 žlice pistacija

Pesto:

30 listića svježeg bosiljka

češnjak (1 češanj)

15g indijskih oraščića

20g ribanog parmezana

30ml maslinovog ulja

sol, papar

Priprema:

Njoke skuhati prema uputstvu na pakiranju te ih ostaviti u posudi dok ne pripremite ostale sastojke za umak.

Kako biste napravili pesto, potrebno je u blender postepeno dodavati sastojke: bosiljak, sol, češnjak, indijske oraščiće, parmezan, maslinovo ulje

Skuhati brokulu - najbolje bi bilo da ju skuhate na laganoj pari kako bi ona zadržala što je više moguće nutritivnih vrijednosti

Pomiješati pesto, brokulu i grašak s kuhanim njokima i sve posuti nasjeckanim pistacijama

Podijeli:

Pogledaj i preostale tekstove

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: