X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Zdravija

20.2.2019.

Pire od prosa i cvjetače


Proso je žitarica koja se, još od neolita, uzgajala u suhim klimama sjeverne Kine i Afrike, a koja blagotvorno djeluje na želudac i probavu. Proso ne sadrži gluten, tako da se preporučuje osobama koje boluju od celijakije, bolesti probavnog sustava do koje dolazi zbog trajne nepodnošljivosti proteina glutena koji se nalazi u pšenici, ječmu, raži i zobi. Što se tiče cvjetače ili karfiola, bitno je naglasiti kako je bogat izvor vitamina C, vitamina A, E, K te vitamina B skupine. Ova izuzetno hranjiva zeljasta biljka potječe iz porodice krstašica kojoj pripadaju bliski srodnici poput brokule, prokulice, kelja i kupusa. Kombiniranje ovih namirnica će vam pomoći da očistite organizam, ojačate imunitet i regulirate probavu.

Proso

Proso, za razliku od žitarica kao što su pšenica, ječam, raž i zob, ne sadrži gluten te sadrži čak 15% bjelančevina. Odličan je izvor minerala poput željeza, magnezija, fosfora i kalija, a bogat je i vlaknima što pozitivno utječe na probavni sustav. 

Minerali su nužni za izgradnju kostiju, mozga, krvi, enzima, hormona i hemoglobina i održavanje koncentracije tekućina u organizmu.

Izvor fotografije: The Minimalist Vegan

Energetska i nutritivna vrijednost na 100 g

Energetska vrijednost 327 kcal
Bjelančevine 10 g
Masti 2,9 g 
Ugljikohidrati 72.9 g (od toga 8.5 g vlaknastih spojeva)
Voda 8.7 g
Kalcij 8 mg
Fosfor 285 mg
Željezo 3 mg
Natrij 5 mg
Kalij 195 mg
Magnezij, fluor i jod 170 mg

Cvjetača

Cvjetača - karfiol je povrtna biljka blijedožute ili bijele boje iz porodice krstašica, odnosno kupusnjača. Okružena je zelenim listovima, a u Europi se najviše uzgaja u Španjolskoj, Italiji i Francuskoj. Bogata je vitaminima (C, A, E, K, B) i mineralima (kalij, fosfor, bakar, mangan, kalcij, cink,magnezij, željezo), gotovo da je bez masti te sadrži vrlo malo ugljikohidrata.

Vitamini su nužni za normalan rast, probavu, mentalne procese i povećanje otpornosti organizma od infekcija te omogućuju tijelu da iskoristi ugljikohidrate, masnoće i bjelančevine.


Izvor fotografije: A Sweet Pea Chef

Energetska i nutritivna vrijednost na 100 g

Energetska vrijednost 25 kcal
Masti 0,10 g
Ugljikohidrati 5,30 g
Vlakna 2,50 g
Bjelančevine 1,98 g
Kalij 303 mg
Kalcij 22 mg
Fosfor     44 mg
Magnezij 15 mg
Željezo      0,44 mg
Cink 0,28 mg
Bakar 0,04 mg
Mangan 0,16 mg

Sastojci

200 g prosa
1 srednja cvjetača
sol, papar
maslinovo ulje
suhi peršin

Priprema

Cvjetaču dobro operite, isjecite na manje komade i kuhajte u kipućoj, slanoj, vodi dok ne omekša, odnosno oko 15 do 20 minuta.

Izvadite cvjetaču iz posude, a u vodu ( u kojoj se kuhao karfiol ) stavite dvije čaše opranog prosa.

Kuhajte 15 - ak minuta, tj. sve dok on ne omekša i ne upije svu tekućinu. Ukoliko je potrebno, dodajte još vode.

Izmiksajte pripremljeni proso i cvjetaču koristeći električnu sjeckalicu.

Dodajte soli i papra, prelijte s malo maslinovog ulja te pospite suhim peršinom i pire je spreman za konzumaciju!

 

Podijeli:

Pogledaj i preostale tekstove

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: