X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Pexels

12.10.2018.

Najčešće bolesti koje se pojavljuju u školama i vrtićima


Čini li vam se ponekad kako vaše dijete svaki tjedan dolazi doma s novom infekcijom? Škola je predivno mjesto za vašu djecu jer se na tom mjestu razvijaju i stječu brojne nove vještine, kao što su matematičke vještine, vještine čitanja, razvojne i socijalne vještine kako bi upoznali nove prijatelje i surađivali s ostalom djecom, učeći se tako disciplini i samostalnosti. Nažalost, često su takve ustanove, kao što su vrtići i osnovne škole, leglo različitih baterija i virusa, te izvor čestih dječjih oboljenja, posebice kod djece predškolske dobi i onih u nižim razredima osnovne škole čiji su imunološki sustavi još u razvoju.

Razne infekcije se puno lakše i brže prenose tijekom jesenskih i zimskih mjeseci kada mlađa djeca provode puno vremena u zatvorenim prostorima gdje su u bliskom međusobnom kontaktu, dijele igračke i školski pribor unutar učionice. Ljudi obično griješe kada pomisle kako zimi ima više virusa. Naime, ono što je točno je činjenica da zimi ima mnogo više bliskih kontakata, a prozori i vrata su najčešće zatvoreni, tako da se virusi razmnožavaju znatno brže. Bitno je da se roditelji educiraju o različitim bolestima koje se mogu pojaviti u toj dobi, kako bi mogli prepoznati pojedine simptome, te kako tretirati pojedine prehlade.

Gripa
Gripa je zarazna bolest uzrokovana virusom gripe koji za umnožavanje koristi infrastrukturu stanice domaćina kojeg napada. Površinski proteini hemaglutinini (H) omogućuju ulazak virusa u stanicu i nastanak infekcije tako da virus, ulaskom u stanicu, preuzima kontrolu nad njezinom normalnom funkcijom i započinje s vlastitim umnožavanjem. Virus gripe je odgovoran za tisuće smrti svake godine, te u tu statistiku ne spadaju samo osobe koje inače spadaju u visokorizične skupine. Liječnici preporučuju roditeljima da cijepe svoju djecu koja imaju 6 ili više godina. Ukoliko vaše dijete boluje od gripe, trebalo bi imati sljedeće simptome: visoka temperatura (38-40°C) u trajanju 3-4 dana, jaka bol u mišićima, drhtavica, izražen umor koji može potrajati 2-3 tjedna, iscrpljenost, glavobolja, suhi kašalj, a u nekim slučajevima čak i mučnina, proljev i bol u trbuhu. 

Prevencija: Naučite svoju djecu da peru ruke ispravno i često, naročito prije jela i nakon korištenja toaleta. Također bi ih se trebalo podsjećati da uvijek operu ruke nakon kihanja ili kašljanja, te da ne dijele šalice iz kojih piju niti pribor za jelo s drugom djecom. Bilo bi dobro da im kupite neko sredstvo za dezinfekciju ruku koje će nositi u školu, te nanositi na ruke tijekom dana, pogotovo tijekom razdoblja prehlada i gripa. 
 
Izvor fotografije: Life Pharmacy
 
Prehlada Prehlade uzrokuju različiti virusi. Primjerice, pikornavirusi, kao što su rinovirusi, uzrokuju najveći broj proljetnih, ljetnih i jesenskih prehlada dok virusi influence i respiratorni sincicijski virusi, koji se redovito pojavljuju u kasnu jesen i zimu uzrokuju čitav spektar bolesti, uključujući prehlade. Virusi influence šire se lako s osobe na osobu iskašljavanjem ili kihanjem zaraznih kapljica. Rinovirusi i respiratorni sincicijski virusi se prenose na sličan način, ali možda češće izravnim dodirom zaraženih lučevina koje se prenose prstima. Simptomi koji se javljaju kod obične prehlade uključuju: blagi umor, produktivni kašalj, kihanje, začepljen nos (spontano prolazi unutar tjedan dana), te bolno grlo.

Prevencija: Najčešći način prenošenja prehlade se javlja kada dijete dođe u kontakt s virusom, te nakon toga dotiče svoje oči ili nos. Zbog toga je vrlo važno da naučite dijete da često pere ruke, te ga podsjetite da ne dotiče oči, nos ili usta prljavim rukama. Morate se potruditi kako biste održavali zdrav imunološki sustav kod vašeg djeteta tako da mu pripremate zdrave i hranjive obroke, potičete ga na tjelovježbu i bilo koji oblik fizičke aktivnosti, te se pobrinete da ima dovoljno sna.

Upala oka
Konjuktivitis ili upala očne spojnice, odnosno glatke i sjajne sluznice koja povezuje stražnju površinu vjeđa i očnu jabučicu, se javlja u različitim oblicima i varira od blage upale sa suzenjem do jake upale koja uzrokuje oštećenje i odumiranje tkiva. Može biti uzrokovan bakterijskim i virusnim infekcijama  ili alergijama, dimom cigarete, smogom i suhim zrakom, te dugotrajnim boravkom pred računalom. Možete ga prepoznati po simptomima kao što su: svrbež, crvenilo, peckanje, osjećaj stranog tijela u oku i natečeni očni kapci.  

Prevencija: Konjuntivitis se vrlo lako prenosi s jedne osobe na drugu, tako da vaše dijete može prenijeti takvu bolest trljanjem očiju, nakon što je dotaknulo određeni predmet koji je prethodno dotaknula zaražena osoba što također upozorava na to da svoje dijete, ukoliko primjetite da ima konjuktivitis, ne šaljete u školu! Uvijek naglašavajte djeci zašto je važno prati ruke, te ne doticati oči, nos i usta prljavim rukama. 

Upala grla
Bakterija koja se zove streptokok najčešće uzrokuje gnojnu upalu grla ili anginu kod djece koja se pojavljuje naglo, s visokom temperaturom te jakom grloboljom, glavoboljom, otežanim gutanjem i osjećajem slabosti. Upala grla je vrlo zarazna i može se prenositi zrakom ako ste u istoj prostoriji s osobom koja kiše i kašlje, dijeljenjem pribora za jelo i piće, te dodirivanjem očiju, nosa ili usta nakon dodirivanja površina koje su doticale zaražene osobe. Vaše dijete se može žaliti kako ima suho grlo koje ga boli dok guta, te može imati povišenu temperaturu, osip, glavobolju, mučninu, te se na krajnicima i nepčanim lukovima vide gnojne naslage.

Prevencija: Naučite svoje dijete da bude vrlo pažljivo dok posuđuje predmete prijatelja ili kolega iz razreda koji kašlji ili kišu, te ga podsjećajte kako je vrlo bitno često i ispravno prati ruke, naročito ukoliko je netko iz razreda prehlađen.
Izvor fotografije: Parents Magazine
Gastroenteritis
Gastroenteritis je upala sluznice želuca, tankog i debelog crijeva koja može biti uzrokovana bakterijom, virusom ili parazitom. U većini slučajeva radi se o infektivnom gastroenteritisu, premda gastroenteritis može biti posljedica unosa lijekova i kemijskih toksina, a kao simptomi se javljaju: mučnina, povraćanje, povišena temperatura, proljev i nelagoda u trbuhu. Utvrđeno je da godišnje diljem svijeta od infektivnog gastroenteritisa umire 3 do 6 milijuna djece, tako da morate shvatiti ozbiljnost ove infekcije. Vrlo je bitna hidratacija, jer djeca jako puno tekućine izbace kroz povraćanje ili proljev, tako da im organizam dehidrira. Obično je to vrlo teško, pogotovo zbog slabosti i okusa koji ostaju u ustima od želučane kiseline, ali morate natjerati svoje dijete da svako malo popije čašu vode, čaja ili da pojede laganu juhicu.

Prevencija: Najbolji način da spriječite mogućnost razvoja ove infekcije bi bio da potičete svoje dijete da redovito pere ruke, te da izbjegava bliski kontakt s nekim tko trenutno boluje od gastroenteritisa.

Podijeli:

Pogledaj i preostale tekstove

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: