X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Healthline

14.3.2019.

Bol u koljenu - prva pomoć


Bol u koljenu pacijenti opisuju na različite načine. Nekada je riječ o oštroj i kratkoj boli od koje "vide zvjezdice u glavi", a nekada je riječ o dugotrajnoj tupoj boli koja ih ograničava u svakodnevnom funkcioniranju. Kako god, bol u koljenu je neugodna i potrebno ju je ublažiti. Pojava boli može biti znak osteoartritisa, ali nije potrebno odmah razmišljati o operativnom zahvatu. Postoje neinvazivne metode ublažavanja boli, a više o njima doznajte u nastavku.

Mnoga rješenja za bol u koljenu ne uključuju kiruršku intervenciju. Kada se pojavi bol u koljenu, pravodobna reakcija može pomoći u oporavku funkcija koljena i smanjenju boli.

Kako radi koljeno?

Zglob koji povezuje donji kraj bedrene kosti i gornji kraj goljenične kosti te čašicu, zove se koljeno. Zdravo koljeno ima kosti obložene hrskavicom i sinovijalnom membranom koje smanjuju trenje i apsorbiraju šok. Koljeno je sastavljeno od velikih ligamenata koji pomažu kontrolirati pokrete i povezuju kosti štiteći zglob od abnormalnih pokreta. 

Izvor fotografije: New Mexico Orthopaedics

Toplo-hladna terapija

Hlađenje ili grijanje zgloba daje kratkoročno olakšanje od boli i krutosti u zglobu. S jedne strane, hladno pomaže smanjiti upalu i naticanje. S druge strane, toplina može pomoći da se mišić opusti te da se potakne cirkulacija.

Tjelovježba

Lagana tjelovježba, razgibavanje zglobova i mišića povećava snagu i fleksibilnost. Tjelovježba ne može biti loša za bolne zglobove, ako se izvodi pravilno. Ako niste sigurni kako vježbati bolne zglobove, potražite savjet fizioterapeuta ili se jednostavno odlučite za tjelovježbu poput hodanja ili laganog trčanja, one će poboljšati funkcije koljena i njegovu pokretljivost.

Tjelesna težina 

Gubitkom kilograma smanjuje se pritisak na zglobove. Istraživanja su pokazala da gubitkom samo pola kilograma olakšavate pritisak na zglob za dva kilograma.

Izvor fotografije: Popsugar

Fizikalna terapija

Fizioterapeuti mogu napraviti prilagođeni program vježbanja za pacijenta i pokazati vam kako masirati bolno područje te tako ublažiti osjećaj boli u koljenu.

Zaštita

Zaštite za koljeno koje se mogu nabaviti u specijaliziranim ortopedskim trgovinama, pomažu kod ublažavanja boli i poboljšavaju funkciju i mobilnost. Podrška za koljeno može biti oblikovana tako da podržava cijelu težinu koljena ili samo jednu stranu koja je oštećena. Preporučujemo, Ortopedija Par-Mar nalazi se u Zagrebu na Novoj Vesi i bavi se proizvodnjom i prodajom medicinskih i ortopedskih pomagala, kontaktirajte ih i pronađite odgovarajuću zaštitu za vaše koljeno uz njihovu stručnu i profesionalnu pomoć.

Lijekovi

Na recept ili bezreceptni lijekovi koriste se kod tretiranja simptoma osteoartritisa i za ublažavanje boli. Najčešće, riječ je o protuupalnim lijekovima, kortikosteroidima ili tabletama za spavanje, ako bol utječe na san. Planirate li uzimati dodatke prehrani ili neki bezreceptni lijek, potražite savjet liječnika.

Izvor fotografije: Spectator Health

Injekcije

Kortikosteroid i hijaluron koristi se kod pacijenata kojima gore navedeni lijekovi ne pomažu. Oni djeluju kao lubrikanti i smanjuju šok te pomažu koljenu da se bez problema kreće.

Osteoartritis u koljenu

Osteoartritis javlja se u zglobovima i može zahvatiti bilo koji zglob u tijelu, ali su koljena i kukovi najugroženiji. Osteoartritis jedan je od najčešćih razloga za operaciju i ugradnju implantanta. Kada osteoartritis zahvati zglob koljena, hrskavica se omekša i istroši nastaje trenje kosti jedne o drugu što izaziva jake bolove. Ovi se bolovi osjećaju prilikom penjanja uz stepenice, rada u vrtu ili prilikom samog dodirivanja koljena. U najgorem slučaju, mogu remetiti san. 
Osteoartritis češće se javlja kod osoba starijih od 50 godina, a kod mlađih može biti posljedica ozljede, prekomjerne upotrebe zgloba ili pretilosti.

Simptomi osteoartritisa uključuju uobičajene simptome:

Bol i zakočenost zgloba koljena.
Bol za vrijeme i nakon aktivnosti.
Krutost i ukočenost nakon perioda mirovanja.
Naticanje zgloba.

Podijeli:

Pogledaj i preostale tekstove

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: