X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Pixabay

10.6.2020.

Darujte 450 mililitara sebe i spasite tri života!


"Sigurna krv spašava živote" tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana darivanja krvi koji se obilježava 14. lipnja. Pod sloganom "Daruj krv i učini svijet zdravijim" diljem zemlje u podružnicama Crvenog križa održavaju se akcije dobrovoljnog darivanja krvi. Ako vam je akcija promakla, ne morate čekati do iduće godine. U Zagrebu krv svakodnevno možete donirati u Petrovoj 3, u Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu. Ne morate cijeloga sebe dati da biste učinili veliko djelo. Vaših 450 mililitara darovane krvi, koliko sadrži jedna doza, može spasiti čak tri života. Ako ste žena, krv možete dati tri puta godišnje, a muškarci mogu dati krv četiri puta godišnje. Darovana krv prolazi stroga testiranja. Sve što morate znati o krvi, donosimo u nastavku bloga.


Izvor fotografije: Unsplash

Sve što morate znati o krvi

U našem krvožilnom sustavu cirkulira između 4,5 i 5,5 litara krvi. Krv je tekuće tkivo odgovorno za “transport” kisika i hranjivih tvari do stanica te ugljičnog dioksida i metaboličkih produkata od stanica.  Krv se proizvodi u našoj “privatnoj tvornici”, a ta se tvornica zove koštana srž.

Od čega se sastoji krv?

Krvnih stanica:

Eritrociti
Trombociti 
Leukociti
Krvne plazme
Tekući dio krvi - vode, ugljikohidrata, masti, bjelančevina, hormona, minerala i vitamina. 

Izvor fotografije: Wallpaper Flare

Svaka kap krvi sadrži:
  1. 15 milijuna trombocita
  2. 400 tisuća leukocita
  3. do 250 milijuna eritrocita.
55 % jedne kapi krvi je plazma, odnosno tekući dio, a 45 % su krvne stanice.

Eritrociti koji su najbrojniji žive oko 120 dana, a njihov najvažniji dio je crvena boja koja se zove hemoglobin.
Uloga hemoglobina prijenos je kisika i ugljičnog dioksida pomoću željeza.
Leukociti
se bore s infekcijama i žive najkraće, a postoje tri vrste: granulociti, monociti i limfociti.
Zadaća trombocita je zgrušavanje krvi i oni žive od 9 do 12 dana.

Jedna od naših nasljednih osbina je krvna grupa. Ona je nepromjenjiva, a nastaje kombinacijom gena koje određuju krvne grupe majke i oca. Krvne grupe su sastavnica membrane krvne stanice i neophodne su za oblik, ulogu i život krvne stanice. 

Jeste li A, B, 0 ili AB? Koji je vaš Rh faktor Rh + ili Rh -?


Izvor fotografije: Pexels

Dakle, postoje četiri krvne grupe. Gledajući površinu crvenih krvnih stanica, odredit će se kojoj krvnoj grupi pripadate. Ako se na njima nalazi antigen A, onda pripadate krvnoj grupi A, a u vašoj se plazmi nalaze antitijela protiv krvne grupe B
Nadalje, ako na površini crvenih krvnih stanica imate antigen B, vi ste krvna grupa B i vaša plazma sadrži antitijela protiv krvne grupe A
Ako nemate nijedan od navedena dva antigena, vi ste krvna grupa 0 i imate antitijela u krvnoj plazmi protiv krvne grupe A i B. Recimo da vam je najjednostavnije ako ste krvna grupa AB jer u plazmi nemate antitijela što znači da krv možete primiti od svih krvnih grupa, no pritom je važno da je vaš Rh faktor pozitivan.

Nije svejedno koja ste krvna grupa, odnosno, od koje krvne grupe dobivate krv. Ukoliko biste primili krv koja nije kompatibilna, vaša će antitijela u krvi primljenu krv prepoznati kao stranu te će napasti i uništiti crvene krvne stanice dobivene krvi. Transfuzijska reakcija nastaje odmah nakon primitka krvi i može izazvati ozbiljne posljedice pa čak i smrt. 

Krvna grupa 0- nema nijedan antigen u sebi i ta je krvna grupa univerzalni davatelj, odnosno, kompatibilna je sa svim krvnim grupama.
Krvna grupa AB+ univerzalni je primatelj i može primiti krv bilo koje krvne grupe.

I prije nego li prijeđemo na darivanje krvi, odredit ćemo Rh faktor
Ako postoji ovaj antigen u krvi, vi ste Rh pozitivni, odnosno, ako ne postoji, onda ste Rh negativni. Možda vas sve ovo podsjeća na matematiku, ali iznimno je važno odrediti što vaša krv sadrži ili ne sadrži. Ako ste trudnica, Rh faktor je posebno bitan. Jer, recimo, vaša je krvna grupa negativna, a otac djeteta ima Rh pozitivan faktor, što znači da dijete koje nosite može isto imati Rh pozitivan faktor. Ako dođe do miješanja vaše krvi i krvi djeteta u trudnoći ili prilikom poroda vaš imunološki sustav proizvodi antitijela, a to se zove Rh-senzibilizacija. Za prvu takvu trudnoću gotovo da nema opasnosti, no za iduću bi moglo stvoriti probleme blage ili ozbiljne. Kako bi se opasnost izbjegla, žena u roku 72 sata nakon poroda dobiva cjepivo Rh-imunoglobulin koji sprječava pojavu senzibilizacije.

Što se događa kad darujem krv?


Izvor fotografije: Pixabay

 Ako ste muškarac, krv možete dati četiri puta godišnje s razmakom od tri mjeseca, a žene mogu dati krv tri puta godišnje s razmakom od četiri mjeseca. 

Kada dođete dati krv, postupak je jednostavan, iz kapljice krvi uzete ubodom igle u jagodicu prsta odredit će se količina željeza u krvi. Liječnik će provjeriti s vama dosadašnje i trenutno zdravstveno stanje, krvni tlak i otkucaje srca.

Darivanje krvi oduzet će vam pola sata. Od toga, osam do 12 minuta trajat će postupak darivanja krvi, a nakon toga slijedi kratki odmor uz napitak i lagani obrok.

Darivanje krvi ne može štetiti vašem zdravlju, a sav pribor koji se koristi jednokratan je i sterilan.

Darovali ste krv

Ona neće odmah biti primijenjena u transfuzijskom liječenju već će se iz nje pripraviti krvni pripravci.
Obrada krvi počinje odmah po dolasku doze u laboratorij, a centrifugiranjem se razdvaja na osnovne sastojke:
  1. koncentrat eritrocita (crvene stanice)
  2. koncentrat leukocita (bijele stanice)
  3. plazmu (tekući dio krvi)

Istovremeno krv će se na uzorcima testirati:
Odredit će se krvna grupa i RhD faktor, ispitat će se postoje li protutijela koja su neuobičajena ili biljeg zaraznih bolesti. Ako krv ne ispunjava kriterije kvalitete, neće se primijeniti u liječenju.

Podijeli:

Pogledaj i preostale tekstove

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: