X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Everyday Health

7.1.2019.

Gingivitis - ozbiljan neprijatelj desni


Desni ili zubno meso zovu se i gingive, od tuda i naziv gingivitis. Riječ je o upali zubnog mesa, bolesti koju je potrebno odmah liječiti jer u protivnom može dovesti do parodontoze i gubitka zubi. Loša oralna higijena glavni je krivac za nastanak gingivitis, a s prvim simptomima bolesti potrebno se javiti stomatologu, kako bi se preduhitrilo ispadanje zuba. Gingivitis se može izbjeći, sve što trebate je, redovito održavati higijenu, odstranjivati plak kako se ne bi pretvorio u tartar i izazvao gingivitis.

Upala desni (gingiva) naziva se gingivitis i izaziva iritaciju, crvenilo i naticanje, odnosno, upalu gingiva. Riječ je o ozbiljnoj bolesti koju je potrebno odmah liječiti kako ne bi dovela do parodontoze i gubitka zubi. 
Uzrok gingivitisa, najčešće je loša oralna higijena. Dobre navike poput četkanja zubi dva puta dnevno, čišćenja zubnim koncem svakodnevno i redovitim posjetama stomatologu, mogu spriječiti nastanak ili povratak gingivitisa.

Simptomi 

Zdrave desni ružičaste su boje i prianjaju oko zubi. Signali koji upućuju na pojavu gingivitisa su: 
Natečene ili zadebljane desni
Desni koje krvare kada ih čistite zubnim koncem
Loš zadah
Spuštanje desni
Osjetljive desni

Kada posjetiti stomatologa?

Ako primijetite znakove i simptome gingivitisa, odmah zakažite pregled kod stomatologa, što prije počnete tretirati simptome, veća je mogućnost da ćete preduhitriti štetu koju vam gingivitis može nanijeti i moguću parodontozu te ispadanje zubi.
Izvor fotografije: South Surrey Smiles
 

Uzroci

Najčešći uzrok gingivitisa, loša je oralna higijena. Ona omogućuje plaku da se zadržava na zubima, izaziva upalu i probleme desni. 
Ovo su načini na koje plak izaziva gingivitis:
Plak se stvara na zubima - nevidljiva, ljepljiva masa uglavnom sastavljena od bakterija koja nastaje kada šećer i škrob iz hrane dolaze u doticaj s bakterijama koje žive u ustima. Plak se stvara brzo i potrebno ga je svakodnevno odstranjivati.
Plak se pretvara u kamenac - on se stvara na liniji između desni i površine zuba. On čini plak još teže odstranjivim, stvara zaštitnu štit za bakterije i uzrokuje iritaciju duž ruba desni. Da bi se odstranio, potrebno je profesionalno čišćenje zubi.
Upala gingive - što duže plak i kamenac stoje na zubima, izazivaju iritaciju, desni natiču i krvare, a mogu dovesti i do pojave karijesa. Ako se ne tretira, gingivitis vodi do parodontoze i gubitka zubi.

Rizični faktori

Gingivitis se može pojaviti kod bilo koga, ali postoje rizični faktori:
Loša oralna higijena
Pušenje ili žvakanje duhana
Starija životna dob
Suha usta
Loša prehrana i nedostatak vitamina C
Neuspješan popravak zuba ili slomljeni zub koji je teško čistiti
Imunosne bolesti poput leukemije, HIV/Aids ili liječenje raka
Lijekovi za epilepsiju i krvni tlak
Hormonske promjene u trudnoći, korištenje kontracepcije 
Gljivične infekcije

Komplikacije

Neliječeni gingivitis može izazvati bolest desni - parodontitis koji vodi do parodontoze i gubitka zubi.

Kronična upala gingiva povezuje se s drugim bolestima poput bolesti dišnih puteva, dijabetesom, koronarnim arterijskim bolestima, srčanim udarom i reumatoidnim artritisom. Postoje istraživanja koja pokazuju da bakterije koje izazivaju parodontitis mogu utjecati na srce i pluća.

Nekrotizirajući ulcerativni gingivitis teški je oblik gingivitisa koji izaziva bol, infekciju i krvarenje desni i ulceracije. Danas je rijedak, a javlja se u zemljama koje imaju loše životne uvjete i lošu prehranu.
Izvor fotografije: Centre Dentaire Boucherville
 

Prevencija

Dobra oralna higijena - četkanje zubi dva puta dnevno - ujutro i navečer.  Čišćenje teško dostupnih mjesta zubnim koncem.
Neki stomatolozi preporučuju prvo čišćenje zubnim koncem, a zatim četkicom kako bi se očistili ostatci hrane i bakterija.
Redovito posjećujte stomatologa - dva puta godišnje, a ako imate probleme, češće. 
Dobre navike - briga o zdravlju ne odnosi se samo na zube, već na cjelokupni organizam, a sve to utječe i na zube.

Podijeli:

Pogledaj i preostale tekstove

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: