X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: PerfectLens

4.1.2019.

Kontaktne leće - sve što trebate znati


Kontaktne leće praktično su rješenje za problem s vidom. No, kontaktne su leće danas i više od toga. Naime, kontaktne se leće koriste i u estetske svrhe, kazališne leće, mogu promijeniti boju zjenice ili vam dati izgled mačjeg oka. No, prvenstveno, leće služe za korekciju dioptrije, a napredak tehnologije stvorio je veliku ponudu kontaktnih leća, od različitih materijala i različitih veličina. Dakle, sve leće mogu biti napravljene kako bi odgovarale oku pojedinca. Ovisno o duljini nošenja, postoje dnevne, privremene, mjesečne, tradicionalne i plinopropusne leće. I dok se mekim lećama oko ne treba prilagođavati, za tvrde je potrebna prilagodba, a pojedinci se nikada ne uspiju naviknuti. Također, postoje leće koje korigiraju probleme poput astigmatizma.

Kontaktne su leće odličan izbor za gotovo za svakoga tko ima problema s vidom, a ne želi nositi naočale ili ne želi ukloniti dioptriju laserom.
Ovdje ćete naći osnove koje morate znati o kontaktnim lećama prije nego li posjetite oftalmologa i odlučite se za nošenje leća.
Izvor fotografije: Millennium Park Eye Center
 

Materijali od kojih su izrađene leće

Postoji nekoliko tipova leća, ovisno o tipu materijali od kojih se izrađuju su: 11 % propusni plin
22 % hidrogel
64 % silikonski hidrogel
1 % akrilno staklo
2 % hibrid

Meke leće izrađuju se od plastike nalik gelu koja sadrži vodu i zove se hidrogel. One su takne, provodljive i odgovaraju površini oka. Proizvedene su 70-ih godina i učinile su leće popularnijima jer im se oko odmah prilagodi. Jedina alternativa u to vrijeme bila je tvrda leća napravljena od PMMA - transparentne termoplastike koja se koristi kao zamjena za staklo. Na njih se potrebno privikavati nekoliko tjedana i mnogi ih ne mogu prihvatiti.

Leće od silikonskog hidrogela napredni su tip mekih leća i mnogo su poroznije od uobičajenih hidrogelnih leća te propuštaju mnogo više kisika. Nastale su 2002. godine i danas su vrlo popularne.

Plinopropusne leće
tvrde su poput PMMA leća, ali su porozne i omogućavaju prolazak kisika. Propuštanje kisika čini ih da prianjaju oku i udobnije su od uobičajenih tvrdih leća. Otkada su nastale 1978. godine zamijenile su neporozne PMMA leće. Plinopropusne leće daju oštriju sliku od mekih i leća sa silikonskim hidrogelom, osobito osobama koje imaju astigmatizam, ali treba neko vrijeme da bi se oko naviklo na njih, s vremenom one postanu jednako udobne kao i leće s hidrogelom.

Hibridne kontaktne leće napravljene su da bi pružile udobnost kakvu imaju rivali mekih i leća sa silikonskim hidrogelom, kombinirane su s kristalno čistom optikom plinopropusnog stakla. Hibridne leće imaju tvrdu plinopropusnu središnju zonu okruženu hidrogelom ili silikonskim hidrogelom. Ovim se lećama teško prilagoditi i skuplje su od drugih leća.

PMMA leće napravljene su od transparentne propusne plastike poznate kao polymethyl methacrylate koji se koristi kao zamjena za staklo. One daju savršenu optiku, ali ne propuštaju kisik i teško im se prilagoditi. Ove se leće mijenjaju plinopropusnim lećama i rjeđe se prepisuju.

Nošenje leća

Na početku, leće su se skidale i čistile svake večeri. Danas postoje dva tipa leća prema nošenju:
Dnevno nošenje - skidaju se preko noći.
Produljeno nošenje - mogu se nositi preko noći i ne moraju se skidati tijekom sedam dana neprekidnog nošenja.

Izvor fotografije: Stanton Optical
 

Kada zamijeniti leće?

Iako se brinete o lećama, osobito meke leće moraju biti povremeno zamijenjene kako bi se spriječila vjerojatnost od infekcije oka.  Meke leće imaju generalnu klasifikaciju baziranu na tome koliko se često moraju mijenjati:
Dnevne, 1-2 tjedne, mjesečne i godišnje.

Dnevne leće - nose se samo jednom.
Privremene ili dvotjedne leće - mijenjaju se svaka dva tjedna.
Mjesečne leće - kako im i naziv govori traju mjesec dana.
Tradicionalne leće - traju pola godine ili dulje.
Plinopropusne leće otpornije su i ne trebaju se često mijenjati, traju godinu ili dulje. 

Kontaktne leće dizajn

Meke leće od hidrogela ili silikonskog hidrogela variraju u dizajnu ovisno o namjeni:
Sferne služe korekciji miopije ili hiperopije.

Kružne imaju različitu snagu na različitim meridijanima leće kako bi korigirale astigmatizam, kratkovidnost ili dalekovidnost.
Multifokalne, kao i bifokalne imaju različite zone jakosti za blizu i daleko gledanje te korekciju presbiopije kao i kratkovidnosti te dalekovidnosti. Neke mogu i korigirati astigmatizam.
Kozmetičke kontaktne leće, uključujući leće u boji dizajnirane su da promijene ili pojačaju boju oka, različiti efekti mogući su na ovim lećama i za njih je potreban recept iako nemate greške u vidu koje traže korekciju.

Sve leće mogu biti napravljene kako bi odgovarale oku pojedinca.


Bifokalne leće za astigmatizam unaprijeđene su meke leće koje korigiraju presbiopiju i astigmatizam.

Fotomorfne kontaktne leće - ako ste osjetljivi na svjetlo, moderna tehnologija razvila je leće za vas. Ove leće potamne na svijetlu i posvijetle u zatvorenom prostoru. Slične su fotomofnim lećama na naočalama koje filtriraju plavo svjetlo i UV zrake i olakšavaju gledanje na svjetlu te štite od štetnih zraka.

Leće za suhe oči - određene meke leće napravljene su baš za oči koje su u velikom riziku od simptoma suhog oka.

Leće u boji
- mnogo tipova leća dolazi u boji tako da mogu pojačati boju oka, zelene učiniti zelenijim ili potpuno promijeniti boju oka.

Leće s posebnim efektima - kazališne ili kostimirane leće s kojima možete imati mačje ili vampirske oči ili neki drugi alter-ego.

Protetske leće - dizajnirane su za primjerice oči koje su zahvaćene ozljedom ili bolešću promijenile izgled, kako bi oko učinile što sličnije drugom.

Prilagođene leće - posebno izrađene prema veličini i obliku oka ili potrebama.

UV zaštitne leće - štite oči od ultravioletnih zraka, ali ne štite čitavo oko pa je uz njih potrebno nositi i sunčane naočale.

Skleralne leće - velik dijametar i plinopropusne leće dizajnirane su za probleme poput presbiopije i sl.

Leće za miopiju
- razvijene da bi usporile ili zaustavile razvoj kratkovidnosti kod djece.

Izvor fotografije: zennioptical.com
 

Koja je leća dobra za vas?

Prije svega leća se bira prema problemu koji želite ublažiti nošenjem leća. Leće trebaju ispraviti vid, miopiju, hiperopiju, astigmatizam ili neku kombinaciju ovih problema. Drugo, leće moraju odgovarati oku. Dolaze u desetcima tisuća kombinacija promjera i zakrivljenosti, naravno, ne dolaze sve leće u svim veličinama. Treće, druga medicinska potreba uvjetovat će izbor leće - suho oko trebat će meke leće koje se češće mijenjaju. Na kraju, dolazi izbor boje i dr.
Kada nabavite leće, pridržavajte se uputa o čišćenju, dezinficiranju i čuvanju kako bi duže trajale i zaštitile vas od infekcija.

Napomenimo:

Prije svega, potrebno je posjetiti oftalmologa, napraviti pregled i konzultirati se o lećama. Popis oftalmologa u vašem gradu možete pronaći na našoj tražilici na naslovnoj stranici. Nakon toga, provjerite popis optika i specijaliziranih prodavaonica leća. Također, u njima možete dobiti savjet o odabiru, korištenju i čuvanju leća te odgovore na sva pitanja koja imate vezana uz kontaktne leće.

Podijeli:

Pogledaj i preostale tekstove

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: