X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

26.10.2018.

Parodontni džepovi - što su, te kako spriječiti njihov nastanak?


Kod osobe koja ima zdravu usnu šupljinu i koja brine o oralnom zdravlju kroz redovitu i temeljitu higijenu, zubno meso bi trebalo biti ružičaste boje te prianjati uz svaki zub. Naime, kod osoba koje ne brinu dovoljno o oralnoj higijeni, na zubima se stvara plak kada bakterije koje se inače nalaze u usnoj šupljini dođu u doticaj sa šećerom ili škrobom iz hrane. Tako dolazi do oštećenja cakline, te bakterije mogu prodrijeti do zubnog mesa uzrokujući brojne upale. Tada zubno meso postaje crveno, nadraženo, stvaraju se džepovi i može doći do gubitka zuba. No, ranom dijagnozom i liječenjem možete zaštititi svoje zube i zubno meso od neželjenih komplikacija do kojih može doći ukoliko se osoba ponaša neodgovorno. Stoga, posjećujte svog stomatologa redovito kako ne biste prerano ostali bez zuba.

Kako se formiraju parodontni džepovi?

Bakterije koje se nalaze u vašim ustima u kombinaciji s ostacima hrane, s kojima dolaze u doticaj nakon svakog vašeg obroka, formiraju bezbojnu i ljepljivu masu koja se naziva plak. Plak se obično formira na zubima, osobito na području oko zubnog mesa. Ukoliko se plak ne ukloni na vrijeme, nakon nekog vremena se pretvara u kamenac koji ne možete očistiti sami. Kamenac vam može ukloniti jedino stomatolog ili zubni tehničar tijekom profesionalnog tretmana čišćenja za koji se morate najaviti. Naime, toksini iz ovih bakterija se nastavljaju formirati na kamencu, te tako mogu uzrokovati upalu vašeg zubnog mesa koja se naziva gingivitis te stvaranje karijesa na površini zuba. Na mjestu između dva zuba, gdje postoji duboki karijes, nastaje i oštećenje tog dijela zubnog mesa, odnosno papile koja tada nestaje, a na tom mjestu se pojavljuje se slobodan prostor u obliku džepa. U daljnjem tijeku u tom prostoru se nakuplja hrana koju je teško očistiti. 

Brojna istraživanja su pokazala kako upala i oticanje do kojih dolazi zbog plaka i kamenca mogu rezultirati stvaranjem džepova između zubnog mesa i zuba. Kako se odvaja od područja vašeg zuba, ovo upaljeno tkivo desni postaje savršeno utočište za više plaka i kamenca, koji se tako skrivaju produbljujući džep i prijeteći kosti koja okružuje vaš zub. Jednom kada bakterije zahvate vaše zubno meso, uzrokuju upalu te mogu dovesti do puno opasnijeg i ozbiljnijeg stanja koje se naziva parodontoza. Ono što je posebno opasno kod ovakvog stanja je činjenica da su plak i kamenac skriveni, tako da osobe ne primijete na vrijeme kako su njihovi zubi u opasnosti. Parodontni džep se također može formirati i zbog preopterećenja pojedinog zuba, neispravno napravljenih plombi ili krunica koje uzrokuju nakupljanje hrane. Zbog toga je vrlo bitno redovito odlaziti na stomatološke preglede, pa makar kako biste dobili korisne savjete za pravilnu oralnu higijenu i prevenciju raznih dentalnih oboljenja. 

Izvor fotografije: Dr. Eggerath 
 

Dijagnosticiranje parodontne bolesti

Ukoliko se sretnete s bilo kojim znakom koji upućuje na bolesti desni, poput lošeg zadaha, crvenog i otečenog zubnog mesa, krvarenja ili razdvajanja zubnog mesa, bilo bi krajnje vrijeme da posjetite svog stomatologa kako bi vam detaljno pregledao zube. Uz vizualnu procjenu vašeg zubnog tkiva, stomatolog će s parodontnom sondom, tankim instrumentom kojim se ulazi pod zubno meso, izmjeriti dubinu tih džepova koji su se formirali oko vašeg zuba, kako bi mogao ustanoviti je li se određena parodontna bolest razvila i do kojeg je stadija došla. Uz mjerenje džepova, stomatolozi vam kontroliraju i količinu plaka na zubima jer je upravo on zaslužan za upalne procese koji se odvijaju na području vašeg zubnog mesa. Tijekom takvog pregleda se promatra područje od vrha tkiva zubnog mesa do dna parodontnog džepa, za svaki zub zasebno. Ukoliko dubina nekog džepa premašuje 4 milimetra, to ukazuje na činjenicu da je došlo do odvajanja zubnog mesa od zuba, te do gubitka koštane mase.

Kako eliminirati parodontne džepove

Prvi korak u liječenju bolesti zubnog mesa je profesionalno čišćenje zubi, koje ne možete obaviti sami već morate posjetiti svog stomatologa. On tako može ukloniti sav kamenac i plak s područja vaših zuba i ispod zubnog mesa, tako da vaše desni ponovno zacijele i očvrsnu. Tako da vaše zubno meso opet čvrsto prianja uz površinu zuba, što ga dodatno štiti od brojnih bakterija koje ga napadaju. Ukoliko nije došlo do ozbiljnijeg oštećenja vaše koštane mase, ovaj tretman je sasvim dovoljan za zaštitu vašeg zubnog tkiva. U suprotnom, ako i nakon čišćenja u vašoj usnoj šupljini ostaju duboki parodontni džepovi, stomatolog će vam predložiti kirurško liječenje kojim bi se stabiliziralo vaše stanje. Nakon što uspijete sanirati upale, parodontne džepove i ostale dentalne anomalije, stomatolog će vam preporučiti da profesionalno čišćenje obavljate redovito kako ne biste ponovno zapali u stadij u kojem dolazi do razvoja parodontnih džepova.

Izvor fotografije: Pixabay

Pravilna kućna njega za prevenciju

Parodontne bolesti se lako mogu spriječiti, sve što trebate učiniti je redovito posjećivati vašeg stomatologa, te voditi brigu o oralnom zdravlju kroz redovito i temeljito četkanje zuba, te čišćenje zubnim koncem i vodicom za ispiranje kako do nakupljanja plaka ne bi ni došlo. Ukoliko ćete poštovati sve navedene mjere opreza, parodontni džepovi će postati samo nešto o čemu ćete čitati. Kako biste zadržali dubinu parodontnih džepova na 1-3 milimetra, morate slijediti sljedeće korake:

Koristite četkicu za zube s mekim vlaknima najmanje dvaput dnevno, pažljivo četkajući oko desni gdje se plak i nakuplja.

Mijenjajte četkicu za zube svakih tri do četiri mjeseca ili kada uočite kako su se vlakna na četkici istrošila.

Ukoliko vaša usna šupljina ima tendenciju brzo razvijati zubni kamenac, koristite pastu za zube koja duboko čisti vaše zube te kontrolira stvaranje kamenca.

Koristite zubni konac barem jednom dnevno kako biste očistili sva teško dostupna mjesta (između dva zuba), te kako biste umanjiti vjerojatnost nastanka zubnog plaka. 

Redoviti stomatološki pregledi će utjecati na dijagnosticiranje i liječenje parodontne bolesti u ranim fazama, tako da možete zaštititi svoje desni od formiranja parodontnih džepova i možete na vrijeme zaustaviti bilo kakve upalne procese koji vas mogu odvesti do gubitka zuba.

Podijeli:

Pogledaj i preostale tekstove

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: