X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Retail Design Blog

16.9.2023.

Redoviti dentalni pregled - zašto je važan i što očekivati?


Briga o dentalnom zdravlju iznimno je važna. Za razliku od prošlih vremena, kada se pokvareni zub mogao samo izvaditi, današnja tehnologija i napredak dentalne medicine omogućuje da se liječe i najzahtjevniji slučajevi karijesa i bolesti zuba. Također, dostupnost pribora za oralnu higijenu, četkica, pasta za zube, konca, vodice za usta i povoljne cijene, ostavljaju malo mjesta za opravdanje kada je u pitanju nebriga o zubima. Ipak, bolesti ili trudnoća mogu ozbiljno narušiti zdravlje zubi. No, zato je važno redovito odlaziti na stomatološke preglede. Redoviti preventivni pregled trebao bi se napraviti dva puta godišnje, odnosno, svakih šest mjeseci. Donosimo vam, zašto je preventivni pregled važan i što možete očekivati?

Svakih šest mjeseci

Redoviti stomatološki pregled važan je element preventivne zdravstvene skrbi. Tijekom pregleda, stomatolog će očistiti vaše zube i provjeriti postoji li karijes ili bolest zubnog mesa. Također on će ocijeniti rizik od nastanka problema, provjeriti vaše lice i vrat te na njima potencijalne abnormalnosti. Dentalni pregled može uključiti i rendgenski pregled kako bi se mogli na vrijeme otkriti procesi u zubima koji oku nisu vidljivi.

Tijekom pregleda, stomatolog će popričati s vama o prehrani i navikama u održavanju oralnog zdravlja. Moći će vam pokazati tehnike ispravnog četkanja zubi jer, iako mislimo da znamo prati zube, ponekada tehnike koje se primjenjuju nisu dobre za održavanje čistoće i zdravlja zubi. Može vam predložiti koje navike promijeniti kako biste poboljšali stanje zubi ili vam savjetovati koje estetske korekcije odabrati kako biste uljepšali svoj osmijeh.
Izvor fotografije: Tuxedo Dental Group
 

Koji je smisao dentalnog pregleda?

Redoviti dentalni pregled pomaže zaštititi vaše oralno zdravlje i opće stanje. Dentalni pregled može vam dati savjete kako poboljšati brigu o zubima i kako uočiti problem na vrijeme.

Koliko često?

Dva puta godišnje potrebno je posjetiti stomatologa na redovitom kontrolnom pregledu ili onako kako stomatolog odredi. Čak i ako nemate više vlastite zube, važno je odlaziti na pregled kako bi se provjerilo stanje nadograđenih zubi i desni.

Kako se pripremiti? 

Ako odlazite na prvi pregled kod novog stomatologa, potražite preporuku u krugu poznanika. Osim toga, obratite pažnju na lokaciju i radno vrijeme - kako bi vam i u tom pogledu odgovarao. Provjerite ima li ugovor s HZZO-om, ako vam je to važno ili provjerite cjenik i uvjete plaćanja. Ako vas je strah, recite stomatologu kako bi bio obzirniji.
Izvor fotografije: Tiflo Globus

Što očekivati?

Tijekom pregleda stomatolog će:  Ocijeniti opće dentalno zdravlje i higijenu.
Ocijeniti rizik od karijesa i bolesti desni.
Ocijeniti potrebu za popravkom ili zamjenom zuba.
Provjeriti vaš zagriz.
Odstraniti tragove i naslage sa zubi.
Demonstrirati vam kako pravilno čistiti zube, ako je potrebno. 
Uputiti vas na rendgenski pregled.
Stomatolog će vas pitati o vašem zdravstvenom stanju koje može utjecati na oralno zdravlje - dijabetes i sl.
Ako imate protetičku zamjenu poput mosta stomatolog će provjeriti kako vam odgovara i raspraviti s vama o potrebnim popravcima.
Izvor fotografije: 123Dentist
 

Zubni rentgen

Kako biste smanjeno bili izloženi zračenju, odlučite se za digitalni rentgen. Vaš će vam stomatolog preporučiti koju vrstu rengena napraviti, ovisno o tome što je potrebno.
Također, tijekom pregleda, stomatolog će provjeriti postoje li znakovi raka u ustima, ali i području vrata, i na usnama.
Izvor fotografije: Designer Dental, DDS
 

Rezultat 

Nakon kontrolnog pregleda, stomatolog će s vama pričati o oralnom zdravlju i rizicima kojima ste izloženi te preventivnim mjerama kako biste poboljšali svoje oralno zdravlje. Osim toga, preporučit će vam kada da se ponovno javite na pregled.

Podijeli:

Pogledaj i preostale tekstove

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: