X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

21.10.2023.

Što je to glaukomsko oštećenje i kako ga prepoznati?


Nismo niti svjesni koliko smo sretni što imamo zdrav vid te što možemo promatrati sve ljepote prirode koje nas okružuju. Ne znamo to cijeniti sve dok ne dođe do pogoršanja vida ili dok se ne razviju određene bolesti. Da bismo to prevenirali, bitno je često posjećivati oftalmologa koji će nam pregledati oko te na vrijeme upozoriti ukoliko dođe do oštećenja, kako bismo mogli pravovremeno reagirati i zaštititi svoje oči od razvoja raznih oboljenja.

Glaukomsko oštećenje

Glaukom je grupa bolesti koja je često, ali ne i uvijek, povezana s povišenim intraokularnim tlakom (IOT). Intraokularni tlak je tlak koji vlada u unutrašnjosti očne jabučice te možemo reći kako je određena vrijednost intraokularnog tlaka pouzdana zaštita protiv deformacija oka kada god se oko pokreće ili kada vjeđe trepću. Kada dođe do gubitka živčanih stanica mrežnice i njihovih vlakana (koja sačinjavaju vidni živac), možemo reći kako se radi o glaukomskom oštećenju. Kako živčane stanice i njihova vlakna polako umiru, to može uzrokovati potpuni prekid veze između oka i mozga.

Vrlo je bitno rano otkrivanje jer se oštećenje vida i sljepoća mogu prevenirati ako se očni pregledi izvrše dovoljno rano, te ako se rano počnu tretirati. Glaukom je nasljedan, te su znatno veće šanse za razvoj oštećenja i napredovanja bolesti kod osoba koje imaju obiteljsku prošlost s glaukomskim oštećenjem. Većina osoba koje imaju glaukomsko oštećenje nemaju skoro nikakve simptome i ne osjećaju bol, stoga bi bilo poželjno često posjećivati oftalmologa kako bi on ustanovio je li oko zdravo ili da, ukoliko dijagnosticira glaukom, na vrijeme započne s liječenjem. Ukoliko imate preko 40 godina te obiteljsku povijest s ovom dijagnozom, trebali biste odlaziti na kompletne preglede oka svake godine jer spadate u rizičnu skupinu.

Izvor fotografije: All About Vision
Kako se razvija glaukomsko oštećenje?

Uz povišen intraokularni tlak, dolazi do gubitka živčanih stanica mrežnice i njihovih aksona, odnosno dijelova živčanih stanica, neurona, koji su specijalizirani za brzo provođenje živčanih impulsa u periferni i središnji živčani sustav. Aksoni predstavljaju put od vidnog živca do vidnog korteksa u mozgu, tako da se gubitkom velikog broja stanica i aksiona gubi veza s mozgom te može doći do potpunog gubitka vida. Postoji cijela serija činitelja koji povećavaju vjerojatnost pojave glaukomskog oštećenja te na neke od njih, kao što su povišen intraokularni tlak ili nizak sistemski krvni tlak, možemo utjecati. Postoje i faktori rizika koji su izvan našeg utjecaja, kao što su spol, životna dob i ostali. Uzrok koji dovodi do povišenog intraokularnog tlaka je smanjna sposobnost otjecanja očne vodice (humor aqueous).

Različiti tipovi glaukoma

Kao baza za klasificiranje različitih tipova glaukoma koristi se uzrok koji dovodi do povišenja intraokularnog tlaka. Takvo povišenje se može dogoditi u svakoj životnoj dobi, ali najčešće se pojavljuje u kod osoba starije životne dobi. Kongenitalni glaukom je rijetka forma koja se javlja odmah po rođenju kada se dijete rađa s visokim intraokularnim tlakom ili se povišenje razvija u prvim tjednima života. Smatra se kako geni koji su odgovorni za razvoj oka i mutacije, dovode do glaukoma i drugih genetskih defekata. Infantilni glaukom je također kongenitalni, no koristi se termin infantilni zbog toga što intraokularni tlak počinje rasti tijekom prve godine života. 

Juventilni glaukom se razvija kada se poveća intraokularni tlak kod starijeg djeteta ili mlade osobe, te je veoma sličan kroničnom glaukomu otvorenog sobičnog kuta koji se razvija kod odraslih osoba, a pojavljuje se kada je sazrijevanje kuta koji se nalazi između periferije šarenice i rožnice normalno i kada mu pristup nije blokiran irisom, odnosno taj kut je otvoren. Primarni glaukom zatvorenog sobičnog kuta rezultat je djelomične ili potpune blokade puteva otjecanja sobne vodice koju stvara šarenica oka. Kada je otjecanje očne vodice blokirano kao rezultat neke druge očne bolesti, tada se radi o sekundarnom glaukomu.
Izvor fotografije: Poliklinika Knezović

Koji se simptomi pojavljuju?

Većina osoba nema nikakve simptome. Prve naznake su najčešće gubitak perifernog vida, što može neko vrijeme ostati nezapaženo, sve dok bolest ne napreduje. Bilo bi poželjno da svake godine obavite pregled oka kod oftalmologa kako biste na vrijeme otkrili potencijalne probleme i bolesti, kao što je glaukom. Jedino tako biste na vrijeme mogli započeti s terapijom, te spriječiti gubitak vida te vezu oka i mozga. Može doći do povećanja intraokularnog tlaka što će uzrokovati bolove u oku, glavobolju, zamagljen vid i ostale nepravilnosti.

Ukoliko prepoznate neke od sljedećih simptoma, potražite hitnu liječničku pomoć:

Vidite obruče oko izvora svjetlosti
 
Gubitak vida
 
Crvenilo oka
 
Površina oka izgleda maglovito (naročito kod djece)
 
Mučnina ili povraćanje
 
Bol u oku

Podijeli:

Pogledaj i preostale tekstove

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: