X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Purple Clover

8.7.2023.

Što uzrokuje hrkanje i zbog čega dolazi do opstruktivne apneje u snu?


Hrkanje je promukao ili oštar zvuk koji nastaje vibriranjem mekih tkiva usne šupljine i ždrijela za vrijeme spavanja te možemo razlikovati povremeno hrkanje, kronično hrkanje bez apneje i hrkanje kao popratni znak opstruktivne apneje. Danas je hrkanje vrlo česta i široko proširena pojava, ali za neke osobe ono može postati kronični problem koji može ukazivati na ozbiljno zdravstveno stanje. Hrkanje često može ometati vaše ukućane, zbog toga što je poprilično bučno i dugotrajno tako da osobe koje imaju lak san, ne mogu lako zaspati.

Brojne promjene u načinu života, kao što su: redukcija tjelesne težine, izbjegavanje tableta za spavanje, alkohola, gaziranih pića i nikotina, izbjegavanje spavanja na leđima, korištenje bočnog položaja te održavanje prohodnosti nosa mogu vam pomoći da umanjite ili čak i prestanete hrkati. Osim takvih taktika, dostupni su brojni medicinski uređaji i kirurški zahvati koji mogu pomoći u smanjivanju hrkanja koje ometa ukućane, a može dovesti i do ozbiljnijih medicinskih stanja kao što su: moždani i srčani udar, aritmija, glavobolje, gastroezofagealna refluksna bolest, te mogućnost brojnih ozljeda zbog nedovoljno sna i nedostatka koncentracije tijekom dana. Kirurški zahvati koji mogu pomoći da se umanji ili eliminira hrkanje uključuju: operaciju nosnog septuma, nosnih školjki i sinusa, uklanjanje treće mandule i krajnika, korekciju donje čeljusti te smanjenje baze jezika laserom.

Simptomi

Kao što smo već naveli, hrkanje je često povezano s poremećajem spavanja pod nazivom opstruktivna apneja u snu koja obuhvaća epizode djelomičnog ili potpunog zatvaranja gornjih dišnih putova za vrijeme spavanja, što dovodi do prestanka disanja koje traje duže od 10 sekundi. Takvo stanje se mora liječiti jer dugogodišnja prisutnost povišenog tlaka, koronarne insuficijencije i poremećaja srčanog ritma neminovno dovodi do iznenadne srčane smrti.


Izvor fotografije: Science-Based Medicine

Nemaju sve osobe koje hrču opstruktivnu apneju u snu, no ukoliko je hrkanje kod pojedinih osoba popraćeno navedenim simptomima, oni bi svakako trebali posjetiti otorinolaringologa kako bi on obavio pregled i provjerio dolazi li kod osobe do apneje:

- stanke u disanju tijekom spavanja (ukoliko je netko drugi to uočio)
 
- prekomjerna dnevna pospanost
 
- poteškoće s koncentracijom
 
- jutarnje glavobolje
 
- grlobolja nakon buđenja
 
- nemirno spavanje
 
- dahtanje ili gušenje tijekom noći
 
- povišen krvni tlak
 
- bol u prsima tijekom noći
 
- veoma glasno hrkanje koje ometa san vaših ukućana
 
- kod djece: loša pažnja, problemi u ponašanju ili lošiji rezultati u školi
 
Opstruktivna apneja u snu se može prepoznati po vrlo glasnom hrkanju, nakon čega često slijede razdoblja tišine kada dođe do djelomičnog ili potpunog prestanka disanja. Naposljetku, ova pauza u disanju vam može signalizirati da se probudite, a to se obično događa naglim trzajem i zvukom uzdaha. Takav nagli pokret vas preplaši, te uzrokuje buđenje što ometa vaš san, tako da sljedeći dan osjećate iscrpljenost, glavobolju i teško se koncentrirate. S obzirom da vam apneja uvelike narušava kvalitetu sna, on postaje lakši, češće se budite tijekom noći i takve pauze u disanju se mogu pojaviti više puta tijekom jedne noći što će iscrpiti vaš organizam, te ćete svakodnevno biti bez energije i motivacije za obavljanje radnih zadataka. Osobama kod kojih se pojavljuje opstruktivna apneja u snu često se javljaju razdoblja u kojima se disanje usporava ili se u potpunosti prekida. Takva razdoblja se mogu pojaviti čak i do pet puta unutar sat vremena, tako da se takva osoba kroz cijelu noć budi što vrlo nepovoljno utječe na zdravlje.

Uzroci

Brojni čimbenici mogu uzrokovati hrkanje, a oni uključuju: vašu tjelesnu težinu, anatomiju vaših usta i sinusa, alergije, konzumaciju alkohola te brojne prehlade. Hrkanje se češće javlja kod osoba koje tipično imaju kratak, širok vrat sa suženim ždrijelom, povećanim krajnicima i nepčanom resicom. U takvim slučajevima konzumacija alkohola i cigareta može još dodatno povećati rizik nastanka opstruktivne apneje u snu.

Kada zadrijemate i utonete u san koji se razvija iz laganog do dubokog, mišići koji čine sam krov vaših usta (meko nepce), jezik i grlo se opuštaju. Tkiva koja se nalaze u vašem grlu se mogu opustiti do te razine da djeloično blokiraju dišne putove i stvaraju vibracije. Što su uži vaši dišni putovi, to je strujanje zraka intenzivnije što povećava vibracije tkiva i producira jače i glasnije hrkanje koje može probuditi sve ukućane. Tako da onda niste samo vi neispavani, već vaše hrkanje narušava kvalitetu sna svih prisutnih osoba.

Sljedeća stanja mogu utjecati na vaš dišni put uzrokujući tako hrkanje:

Anatomija vaših usta

Kod osoba koje imaju nisko i debelo meko nepce, dišni putovi su suženi što povećava mogućnost pojavljivanja hrkanja. Osobe prekomjerne tjelesne težine mogu imati više tkiva u stražnjem dijelu grla što može dodatno suziti njihove dišne putove, te također uzrokovati hrkanje. Uvula ili nepčana resica, odnosno mišićna tvorba u sredini mekoga nepca koja je pokrivena sluznicom, također može utjecati na sužavanje dišnih putova te povećanje vibracija ukoliko je izdužena.

Konzumacija alkohola

Do hrkanja može doći i uslijed prekomjerne konzumacije alkohola prije odlaska na počinak. Alkohol opušta mišiće grla (koji se i prirodno opuštaju prilikom spavanja) tako da alkohol umanjuje vaše prirodne reflekse zaštite od opstrukcije dišnih putova.

Nazalni problemi

Kronična nazalna zagušenja ili pomak nosne pregrade u jednu stranu (devijacija septuma) mogu pridonijeti vašem hrkanju. Devijacija mehanički suzuje prohodnost jedne ili obje nosne šupljine i dovodi do smanjenog protoka zraka, što posljedično dovodi do otežanog disanja i hrkanja.

Pozicija u kojoj spavate

Do hrkanja najčešće dolazi, te je ono i najglasnije, kada osoba spava na leđima upravo zbog gravitacijskog učinka na grlo koji sužava dišni put, te uzrokuje vibracije koje mogu biti vrlo glasne. Takvo stanje iscrpljuje osobu jer se ona tijekom noći često budi, ili osobe pokraj nje ne mogu niti zaspati. To može dovesti do opće iscrpljenosti, pada energije, te brojnih sukoba zbog razdražljivosti. 

Faktori rizika

Čimbenici koji mogu doprinijeti hrkanju kod pojedinih osoba su:

Spol

Kod pripadnika muškog spola postoji veća vjerojatnost pojavljivanja hrkanja, nego što je slučaj kod žena. Iako se i kod žena može pojaviti uslijed već navedenih uzroka poput prekomjerne tjelesne težine ili anatomije usta i grla, no to se događa rjeđe nego kod muškaraca.

Prekomjerna tjelesna težina

Osobe prekomjerne tjelesne težine spadaju u rizičnu skupinu za razvoj brojnih bolesti, poput koronarnih bolesti, razvoja dijabetesa tipa 2, i ostalih. Isto tako, velike su šanse da će takva osoba, zbog dodatne količine tkiva u stražnjem dijelu grla, razviti opstruktivnu apneju u snu.

Uski dišni putovi

Neke osobe mogu imati dugo mekano nepce, velike krajnike ili mandule, koji mogu suziti dišne putove što uzrokuje hrkanje.

Konzumiranje alkohola

Već smo napisali kako alkohol opušta mišiće grla tako da alkohol umanjuje vaše prirodne reflekse zaštite od opstrukcije dišnih putova. Na taj način dolazi do hrkanja koje isušuje vaše grlo i usta, tako da se ujutro budite dehidrirani i često sa snažnom grloboljom.


Izvor fotografije: Photo by Adam Wilson on Unsplash

Nazalne komplikacije

Kada postoji određena smetnja u vašem dišnom putu, kao što je devijacija septuma ili pomak nosne pregrade u jednu stranu, rizik od hrkanja se povećava jer takva stanja blokiraju dišne putove te otežavaju vaše disanje što uzrokuje razne anomalije.

Genetika

Opstruktivna apneja u snu je nasljedna, tako da spadate u rizičnu skupinu ako je netko od vaših članova obitelji imao problema s hrkanjem ili opstruktivnom apnejom u snu. Naravno, ukoliko je do takvog stanja došlo zbog prekomjerne tjelesne težine, na to možete utjecati na način da se nastojite pravilno i zdravo hraniti uz dovoljnu količinu fizičke aktivnosti.

Komplikacije

Ako je hrkanje postalo vaša svakodnevnica, to svakako može biti mnogo više od obične smetnje. Osim što će takvo intenzivno hrkanje smetati vašem partneru, iz takvog stanja se može razviti opstruktivna apneja u snu, i tada postoji veliki rizik za nastanak brojnih komplikacija koje uključuju: pospanost tijekom cijelog dana, čestu frustraciju ili ljutnju, povišen krvni tlak, poteškoće s koncentriranjem, problematično ponašanje kod djece koje uključuje agresiju ili komplikacije s učenjem, koronarne bolesti i srčani udar, te veći rizik od uzrokovanja prometnih nesreća zbog nedostatka sna i smanjene razine koncentracije.

Podijeli:

Pogledaj i preostale tekstove

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: