X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Mom Junction

19.12.2022.

Bolovi u trbuhu u trudnoći - plinovi ili neki drugi uzrok?


Možda vas je, trudnice, bol u trbuhu i traženje odgovora na internetu dovelo do ovog članka. Ako je tako, želimo vas u umiriti i reći vam kako abdominalna bol u trudnoći nije neobična, ali može biti zabrinjavajuća. Bol može biti oštra, može vas probadati ili možete osjećati tupu bol. Ako ste uznemireni i zabrinuti, neće vam biti lako utvrditi je li bol ozbiljna ili blaga. Zato, važno je umiriti se , a u nastavku ćemo otkriti što je normalno, a kada biste trebali nazvati svog liječnika. Ako se unaprijed informirate o boli u trbuhu, dobro proučite simptome koji su uobičajeni i one koji zahtijevaju liječničku pomoć.

Plinovi u trudnoći

Plinovi mogu uzrokovati bolove u trbuhu, ta bol može se zadržati na jednom mjestu ili putovati kroz trbuh, leđa i prsa. Liječnici u Mayo klinici primijetili su kako žene češće imaju plinove u trudnoći zbog povišene razine progesterona. Naime, progesteron uzrokuje opuštanje crijevnih mišića i produljuje vrijeme potrebno hrani da se probavi kroz crijeva. Hrana u debelom crijevu ostaje dulje, a plinovi se više razvijaju. 
Ako ste se s ovim problemom počeli susretati na početku trudnoće, moramo vam reći da s napretkom trudnoće maternica radi veći pritisak na vaše organe, usporava probavu i ponovno omogućava plinovima da se nakupljaju. Dakle, plinovi u trudnoći česta su pojava i javljaju se u bilo kojoj fazi trudnoće.

Liječenje

Srećom, sami možete pomoći vašim crijevima, odnosno, ublažiti bol koju uzrokuju plinovi. Naime, trudnoća je pravo vrijeme za promjene načina života, odnosno, prehrane. Obilne obroke zamijenite s više manjih obroka u danu, tako da ne budete gladni i da ne opterećujete probavu velikim količinama hrane koju treba probaviti. Osim toga, obavezno, nastojte piti mnogo vode. 
Zatim, lagana tjelovježba pomaže probavi. Pronađite treninge za trudnice, predlažemo vam yogu. Razgovarajte s učiteljem yoge o vježbama koje dobro utječu na probavu, oni će vam znati dati prave odgovore na vaša pitanja. Nadalje, izbjegavajte hranu koja izaziva nadutost, a to je pržena i masna hrana, grah i kupus ili ona namirnica za koju znate da vašoj probavi ne odgovara. 
Izvor fotografije: Ava Science Inc.  
 
 

Bol u okruglom ligamentu 

Postoje dva velika okrugla ligamenta koji se protežu od maternice kroz prepone i oni je podupiru. Kada žena nije trudna, maternica je veličine jabuke, kako trudnoća napreduje, tako se maternica rasteže da bi napravila dovoljno mjesta za fetus, a s maternicom se rastežu i okrugli ligamenti.  Rastezanje ovih ligamenata može izazvati oštru bol ili tupu bol u trbuhu, kukovima i u preponama. Promjena položaja tijekom spavanja, kihanje ili kašljanje mogu izazvati bol u kružnim ligamentima i to osobito u trećem tromjesečju. 
Liječenje
Da biste smanjili ili potpuno otklonili bol u okruglom ligamentu, polagano ustajte iz sjedećeg ili ležećeg položaja. Isto tako, ako morate kihnuti ili kašljati, savijte se u kukovima i smanjite pritisak na ligamente. I u ovom vam slučaju možemo predložiti tjelovježbu, točnije, svakodnevno istezanje učinkovita je metoda smanjivanja boli u okruglom ligamentu.

Izvor fotografije: You And Come

Zatvor

Trudnice se često susreću sa zatvorom. Hormonalne promjene, nedovoljan unos tekućine ili vlakana, nedostatak tjelovježbe, terapija željezom i anksioznost mogu dovesti do zatvora. Zatvor može uzrokovati jake bolove, grčeve ili oštru i probadajuću bol.

Liječenje
Povećajte unos vlakana i tekućine. U svakom slučaju, osam do 10 čaša vode trebali biste svakodnevno unijeti i kada niste trudni. Ako razmišljate o laksativima, obvezno se posavjetujte s liječnikom jer se neki proizvodi ne preporučuju u trudnoći.

Braxton-Hicksove kontrakcije

Osim vašeg uma koji se vašim mislima priprema za vrhunac trudnoće, porođaj, i vaša maternica vježba za svoj najvažniji dan u životu. Naime, ove lažne kontrakcije nastaju kada se mišići maternice zategnu na kratko, do dvije minute. Ovdje nije riječ o pravim trudovima, jer su ove kontrakcije nepravilnog razmaka i nepredvidljive. Mogu izazvati bol i neugodan pritisak, ali su normalni dio trudnoće. Često se javljaju u trećem tromjesečju i za razliku od pravih kontrakcija na porodu, ove ne postaju sve bolnije ili sve češće tijekom vremena.

HELLP sindrom

Skraćenica je nastala od pojmova:
Hemolysis (Hemoliza)
Elevated liver enzymes (Povišeni jetreni enzimi)
Low platelets (Niski trombociti)


Ova komplikacija u trudnoći opasna je po život!

Nejasno je što uzrokuje ovaj sindrom, ali neke žene razviju ovo stanje nakon što im se dijagnosticira preeklampsija. Preeklampsija je hipertenzija s proteinurijom koja se javlja u trudnoći. Proteinurija je urinarno izlučivanje bjelančevina, obično albumina. Eklampsija su opće konvulzije kod bolesnica s preeklampsijom, one se razvijaju između 20. tjedna gestacije i kraja 1. tjedna od poroda. Dijagnosticira se klinički, mjerenjem bjelančevina u mokraći i liječi se IV Mg sulfatom i hitnim porodom.

Žene koje razviju preeklampsiju (5-8 % trudnica) mogu razviti i HELLP sindrom (15 % trudnica s preeklampsijom).

Bol u desnom gornjem dijelu trbuha simptom je HELLP-a, a ostali simptomi su:

Glavobolja
Umor i slabost
Mučnina i povraćanje
Zamagljen vid
Visoki krvni tlak
Edem (oticanje)
Krvarenje


Ako vas boli trbuh i imate neki od navedenih simptoma HELLP-a, odmah potražite liječnički savjet. Sindrom HELLP može izazvati opasne komplikacije ili čak smrt, ako se ne tretira odmah.
Izvor fotografije: American Pregnancy Association
 

Drugi razlozi za brigu:

Bolovi u trbuhu mogu biti znak drugih ozbiljnih stanja koja zahtijevaju hitnu medicinsku intervenciju:
Pobačaj
Ektopična trudnoća
Abrupcija posteljice
Preeklampsija

Druga stanja mogu izazvati bol u trbuhu u trudnoći, a nisu izravno povezana s trudnoćom:

Bubrežni kamenci
Infekcije mokraćnog sustava
Žučni kamenci
Pankreatitis
Upala slijepog crijeva
Opstrukcija crijeva
Alergije na hranu ili osjetljivosti
Peptički ulkus
Želučani virus

Odmah obavijestite svog liječnika ako bol prati nešto od sljedećeg:

Groznica ili zimica
Vaginalno krvarenje ili uočavanje
Vaginalni iscjedak
Ponavljajuće kontrakcije
Mučnina ili povraćanje
Ošamućenost
Bol ili pečenje za vrijeme ili nakon mokrenja

Kada razmatrate je li bol u trbuhu plin ili nešto ozbiljnije, imajte na umu sve ove informacije. Iako može biti jaka, bol od plinova može se brzo riješiti, najbolje je ne zadržavati plinove u sebi. Možda ćete moći povezati pojavu s nečim što ste pojeli ili stresom. Plin nije popraćen temperaturom, povraćanjem, krvarenjem ili drugim ozbiljnim simptomima. Bolovi od plinova ne postaju dulji i jači s vremenom.

Kad god sumnjate, nazovite svog liječnika ili otiđite na hitnu. Uvijek je bolje pogriješiti iz opreza. Nitko vam to neće zamjeriti, jer ipak, trudnoća se s razlogom naziva drugo stanje.

Ako ste saznali da ste trudni i u potrazi ste za ginekologom koji će pratiti vašu trudnoću ili ste u potrazi za drugim mišljenjem, predlažemo vam da na našoj naslovnici u tražilici po mjestu i djelatnosti pronađete popis ginekologa u svom mjestu ili gradu, odaberete ginekologa i zakažete pregled.

Podijeli:

Pogledaj i preostale tekstove

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: