X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Pikrepo

13.3.2020.

Drage žene, saznajte kako pravilnom prehranom pobijediti kandidu!


Gljivična vaginalna infekcija, odnosno kandidijaza, je vrlo učestala pojava u žena te se procjenjuje da će, tijekom života, tri od četiri žene najmanje jednom imati gljivičnu infekciju vagine, dok će se kod 5% oboljelih raditi o kroničnoj infekciji s najmanje četiri ponavljane epizode bolesti kroz godinu dana. Danas je poznato više od 60.000 različitih vrsta gljivica te je bitno naglasiti da brojne vrste žive u ljudskom organizmu, uključujući i rod kvasaca poznat kao Candida. Navedenom rodu pripada stotinu različitih vrsta, a najčešća je upravo Candida albicans koja u 80-90% slučajeva uzrokuje gljivične infekcije. U nastavku otkrijte zbog čega se Candida razmnožava, koji se simptomi pojavljuju te kako spriječiti navedeno razmnožavanje gljivica.

Candida albicans, najčešći uzročnik gljivične infekcije, sastavni je dio fiziološke flore na sluznicama zdravog organizma te se obično nalazi u probavnom sustavu, gornjem dijelu dišnog sustava i na sluznici rodnice. Vaginalnu floru čine razni mikroorganizmi među kojima su najbrojniji laktobacili koji održavaju pH razinu rodnice u rasponu od 3,8-4,2 i na taj način je štite od infekcija. U normalnim razinama kandida nije opasna i vrlo rijetko izaziva zdravstvene probleme. Naime, u slučaju narušene ravnoteže vaginalne flore dolazi do nekontroliranog rasta pojedinih mikroorganizama, pa tako i Candide albicans što uzrokuje brojne zdravstvene probleme poput kroničnog umora, gljivičnih infekcija, probavnih problema, glavobolje, anksioznosti, poteškoća s koncentracijom i ostalih. Žene koje imaju narušen lokalni imunitet, koje primjenjuju antibiotike, imaju povišen pH rodnice, povećane koncentracije estrogena do koje dolazi tijekom trudnoće ili zbog konzumacije hormonske nadomjesne terapije te imaju dijabetes sklonije su kandidijazi. 

Izvor fotografije: Flickr
Također, pojava gljivične vaginalne infekcije česta je u drugoj polovici menstrualnog ciklusa jer na nju djeluje rad hormona te kod terapije kortikosteroidima jer i oni utječu na spolne hormone te izazivaju nemenstrualno krvarenje. Bolesti štitnjače utječu na menstrualni ciklus i sluznicu, tako da se i u toj situaciji može pojaviti kandidijaza. Što se tiče kroničnog stresa i oslabljenog imuniteta nakon bolesti, gljivice koriste priliku za širenje po organizmu dok se on bori s primarnom bolešću, tako da uzrokuju infekciju u najgoroj situaciji - dok organizam nije spreman za kvalitetnu obranu. Candida albicans može poremetiti i fiziološku floru usne šupljine i to zbog niže pH razine sline, oslabljenog imuniteta, loše higijene, stresa, pušenja, suhoće usta te dijabetesa. Tada se javlja oralna kandidijaza ili soor i to češće kod žena, a simptomi uključuju loš zadah, krvarenje zubnog mesa, bjelkaste nakupine u usnoj šupljini te pukotine na jeziku.

Kako prepoznati gljivičnu infekciju?

Nažalost, čak 75% žena barem jednom u životu pogodi kandidijaza, odnosno gljivična vaginalna infekcija, koja nije nimalo ugodna, a često se zna ponoviti i više puta zaredom. Jedan od prvih simptoma koji ukazuje na pojavu infekcije je svrbež koji se pojavljuje prilikom spolnog odnosa ili tijekom mokrenja. Nadalje, ako se uz svrbež pojavi peckanje, otečenost i crvenilo spolovila i to uz pojavu gustog bijelog iscjetka, možete biti sigurni da ste dobili gljivičnu infekciju. Postoje brojni preparati i bezreceptni lijekovi koji pacijenticama pomažu da izliječe infekciju te da ublaže neugodne simptome, no ako Vam se infekcija pojavila prvi put - savjetuje se da posjetite liječnika i savjetujete se s njim o terapiji i daljnjim koracima.

Izvor fotografije: Unsplash
Gljivična vaginalna infekcija može se dijagnosticirati prilikom ginekološkog pregleda na način da se vaginalni iscjedak pregleda pod mikroskopom kako bi se vidjela struktura te kako bi se provjerilo jesu li se gljivice razmnožile u području vulve. Liječenje kandidijaze provodi se uporabom antimikotika, lijekova koji uništavaju gljivice ili sprječavaju njihovo razmnožavanje. Lokalni antimikotici postoje u obliku gelova, krema, masti ili otopina, a među njih ubrajamo antibiotik nistatin, derivate imidazola i triazola - ekonazol, ketokonazol, klotrimazol, mikonazol, bifonazol te preparate koji sadrže terbinafin, naftifin i amorolfin.

Neki lokalni antimikotici su registrirani kao bezreceptni lijekovi, tako da su dostupniji pacijentima, no oni bi se, prije same primjene, svakako trebali posavjetovati s ljekarnicima kako bi saznali što je više moguće o načinu i duljini terapije te ostale bitne smjernice. Kreme protiv kandidijaze za vanjsku upotrebu mogu vam pomoći ublažiti simptome poput svrbeža, no vrlo je važno bolest liječiti i unutar rodnice gdje se gljivice razmnožavaju zbog vlažnosti, stoga brojni proizvođači korisnicima nude kombinirano pakiranje za unutarnju i vanjsku primjenu. Lijekovi koji se uzimaju oralno se uglavnom metaboliziraju u jetri, tako da su potrebne redovite kontrolne pretrage za sve one koji učestalo konzumiraju navedene lijekove.

Znate li da kandida jako voli jesti slatko?

Uz terapiju lijekovima i kremama, neophodno je uvesti bitne promjene u načinu prehrane što brojni nazivaju anti-kandida dijetom. Sve žene koje imaju problema s kandidom bi trebale konzumirati namirnice bogate biljnim vlaknima, a svakako izbaciti rafinirane šećere te druge ugljikohidrate koji koriste gljivice za rast. U početku se pacijenticama preporučuje da unos ugljikohidrata smanje na 20-60 grama dnevno, a kako simptomi nestaju, unos ugljikohidrata se postepeno povećava. 

Izvor fotografije: prilagođeno prema podacima s portala alternativa-za-vas
Kao što i sam naslov kaže, šećer je omiljena namirnica kandide stoga je vrlo važno izbjegavati slatko i sve namirnice koje sadrže veliki udio šećera. Provjeravajte razine šećera u namirnicama koje konzumirate te izbjegavajte sve namirnice kojima na deklaraciji piše: saharoza, fruktoza, maltoza, laktoza, glikogen, glukoza, manitol, sorbitol, galaktoza, monosaharidi, polisaharidi. Što se tiče voća, ono sadrži prirodni šećer koji pogoduje razmnožavanju gljivica, odnosno one se njime hrane. Također, potrebno je izbjegavati ocat jer se on proizvodi pomoću kultura kvasaca, a napitke poput kave i crnog čaja zamijeniti vodom, svježim povrtnim sokovima i biljnim čajevima.

Zbog njihovog snažnog antigljivičnog djelovanja, ženama se preporučuje povećana konzumacija češnjaka, propolisa, cimeta, origana, ružmarina, majčine dušice te maslinovog i kokosovog ulja.

Kako biste usporili brzo razmnožavanje kandide u organizmu i onemogućili njezin rast, bitno je da: izbjegavate hranu koja sadrži velike količine šećera, nosite pamučno rublje koje se može iskuhavati te da izbjegavate tijesno rublje od umjetnih materijala koje sprječava prozračivanje. Budući da gljivice inače stanuju u probavnom traktu, vrlo je važno da toaletni papir, prilikom korištenja, povlačite u smjeru od naprijed prema straga kako ne biste prenijeli kandidu iz crijeva u rodnicu. Imunološki sustav je urođeni mehanizam našeg organizma za borbu sa svim vrstama virusa, bakterija i gljivica, a svaka bolest i zdravstvena tegoba slabi naš imunosni sutav, što potiče gljivice na razmnožavanje i bolji napad na organizam. Stoga se zdravo prehranjujte i prakticirajte zdrav način života uz redovitu tjelovježbu i reduciranu konzumaciju alkohola, cigareta, ugljikohidrata i šećera.

Podijeli:

Pogledaj i preostale tekstove

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: