X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Unsplash

12.10.2018.

Kako smanjiti indeks tjelesne mase (BMI)?


Često osjećamo grižnju savjesti zbog viška kilograma koje smo prikupili tijekom više godina, no najčešće nas nije strah zbog toga što to može vrlo negativno utjecati na naše zdravlje, već negodujemo isključivo zbog toga što nam neki odjevni predmet ne pristaje dobro ili zbog toga što debljina nije fizički atraktivna. Bitno je da se zapitate što je s Vašim zdravljem, jesu li sve vrijednosti unutar zdravih granica ili ste već ušli u rizičnu skupinu? Provjerite kroz izračun indeksa tjelesne mase, koji će vam pokazati jeste li unutar zdravih granica. Ako ste premašili brojku, nudimo Vam par konkretnih savjeta pomoću kojih ćete natjerati svoj organizam da se aktivira!

BMI (indeks tjelesne mase) koristi se kao pokazatelj stupnja uhranjenosti osobe, a izračunava se na način da svoju težinu u kilogramima podijelite s visinom u metrima. Dobiveni rezultat ponovno dijelite s visinom u metrima. Primjerice, ukoliko ste visoki 169 cm, a imate 60 kg, dijelite 60:1,69 (metri!!). Nakon što dobijete 35,50 - taj iznos opet dijelite s 1,69 nakon čega dobijete konačni rezultat od 21,008. Može se reći kako je vaša težina unutar zdravih i idealnih granica ukoliko je vaš BMI, odnosno indeks tjelesne mase, između 18.5 i 24.9. Kada vaš BMI premašuje taj raspon te se nalazi između 25 i 29.9, prekomjerne ste tjelesne težine, a ukoliko premašuje 30 - pretili ste.

Sada kada znate kako izračunati svoj BMI, ukoliko premašuje raspon koji označava dobru formu i zdravlje, možete poduzeti brojne korake kako biste ga smanjili. Bitno je naglasiti kako je vrlo važno posavjetovati se s liječnikom prije započinjanja novog načina prehrane i vježbanja, kako ne biste učinili ništa što bi moglo naškoditi vašem zdravlju. Predstavljamo vam nekoliko jednostavnih načina za smanjivanje indeksa tjelesne mase. 

Zapamtite da je san veoma bitan za vaše zdravlje!

Kada ne spavate dovoljno, često se ujutro jedva ustanete iz kreveta i osjećate se iscrpljeno, razdražljivo, te kao da imate manjak energije. Istraživanja su otkrila kako nedostatak sna može dovesti do povećanja tjelesne težine, prvenstveno zbog toga što najčešće konzumirate grickalice u kasnim noćnim satima. To možete spriječiti ukoliko ranije odete spavati jer na taj način tijelu dopuštate da aktivno sagorijeva više kalorija. Idealno bi bilo odspavati osam do devet sati svaku večer kako biste održali zdravu težinu i poboljšali svoje zdravlje.

Izvor fotografije: Pixabay

Operite zube prije vremena!

Jeste li ikada oprali zube i nakon toga probali nešto pojesti ili popiti, primjerice sok od naranče? Zbog okusa paste koji vam je ostao u ustima, piće je vjerojatno imalo gorak okus. To može biti velika prednost za vašu liniju ukoliko želite izbaciti sitne zalogaje u kasnim satima jer je manja vjerojatnost posezanja za grickalicama nakon što ste već oprali zube jer je to svojevrsni ritual prije samog spavanja na koji se vaš organizam naviknuo. Stoga bi bilo idealno oprati zube ranije navečer umjesto da ih perete tik prije spavanja jer ćete tako prevariti vaše tijelo koje neće imati toliku želju za grickalicama prije spavanja.

Unaprijed planirajte i pripremajte obroke!

Pomno planiranje i pripremanje obroka za nadolazeći tjedan će vas spriječiti da kupujete gotovu i smrznutu hranu dok se vraćate s posla. Subotom popodne proučite kuharice, web stranice i časopise kako biste pronašli zdrave namirnice i recepte koje ćete jesti u sljedećem tjednu. Sastavite popis namirnica koje ćete pripremati kroz tjedan i u nedjelju obavite kupovinu, a ostatak dana provedite pripremajući obroke. Vrijeme je da prekinete s dijetama, te započnete pripremati zdrave i hranjive obroke!

Izvor fotografije: Pexels

Učinite hidratizaciju zabavnom!

Hidratizacija tijekom dana vam može pomoći pri sagorjevanju kalorija, pogotovo u vrućim ljetnim danima kada se jako znojite i treba vam mnogo tekućine kako ne bi došlo do dehidracije. Također je poželjno popiti čašu vode prije obroka jer se ranije stvara osjećaj sitosti te ćete manje jesti. Ako u vodu dodate svježeg limuna, krastavce, mentu ili bilo koje drugo voće ili povrće, ne samo da će vam okus biti zanimljiviji, već ćete više uživati u ispijanju pića.

Postanite aktivniji!

Vrlo je važno voditi aktivan život kako biste izgradili mišićno tkivo i izgubili više masti jer pomoću raznih dijeta ili zdravih načina prehrane možete izgubiti na tjelesnoj težini, ali ne možete utjecati na formiranje mišićnog tkiva. Za početak koristite stube umjesto dizala, pješačite na posao ako je moguće, vozite se biciklom, igrajte se na otvorenom s djecom ili šetajte psa. Bilo bi sjajno za vaš organizam kada biste biciklom odlazili na posao, jer se na taj način možete neprimjetno rekreirati. Neprimjetno zbog toga što ćete se žuriti da dođete na posao, odnosno bicikl ćete shvatiti isključivo kao prijevozno sredstvo koje bi vas trebalo odvesti na željenu destinaciju. Na taj način ćete izbjeći i nepotreban stres koji proživljavate ako upadnete u gužve na cesti ili koristeći javni prijevoz, a takva vožnja vam može razbistriti misli i pripremiti vas za osmosatni rad.

Izvor fotografije: Pexels

 


 

 

Podijeli:

Pogledaj i preostale tekstove

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: