X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: GuruNanda

2.9.2023.

Kažite nam kakva vam je kosa i reći ćemo vam čime se hranite


Kosa je odraz onoga što unosite u organizam. Suha, beživotna, lomljiva i kosa koja se brzo masti mogu vas potaknuti da razmislite što unosite u organizam. Baš kao i cjelokupnom organizmu i kosi su potrebni nutrijenti kako bi rasla, bila sjajna i čvrsta. Cijela priča počinje u folikuli dlake, koja ne može normalno funkcionirati ako nije dobro opskrbljena krvlju. Zatim, tu su sebum, sloj koji štiti vlasište i na kraju sama kosa. Vitamini i minerali neophodni su za ljepotu i zdravlje kose, a nalaze se u namirnicama koje su nam svakodnevno dostupne. Ako volite špinat, batat ili perad, voljet ćete ih još više kada saznate kako dobro utječu na vašu kosu.

Kako je vaše tijelo odraz onoga što jedete i pijete, tako ni vaša kosa, kao ni vaši nokti nisu pošteđeni onoga što unosite u organizam. Zubi, koža lica i kosa prvi su na popisu vaše pojave i sigurno će ući u prvi dojam, a budući da je samo sedam sekundi potrebno za prvi dojam, ne vidimo razlog zašto ne biste imali kosu baš poput modela s reklame za šampone i boje za kosu. 
Osim toga, kosa je odraz vašeg unutarnjeg zdravlja, a prekomjerno otpadanje kose, suha i beživotna kosa ili neki drugi problem s kosom, mogu ukazivati na ozbiljnije probleme u organizmu. Hormonalni poremećaj, genetske predispozicije ili bolest mogu uzrokovati gubitak kose.
No, vratimo se vašem tanjuru, upravo bi na njemu trebale redovito biti servirane namirnice koje će pomoći kosi da dobije zdrav izgled, počne rasti, postane meka, svilena i jaka. Ako vam je kosa masna u korijenu, a na vrhovima suha, možda pretjerujete s prženom hranom, koja je, isto poput vaše kose, suha izvana, a masna iznutra. 
Kako god, vrijeme je da razmislite čime se hranite i čemu bi se mogla razveseliti i vaša kosa. Osim hranjivih elemenata koji su neophodni za zdravlje kose, govorit ćemo o konkretnim namirnicama koje već danas možete staviti na svoj tanjur, nahraniti sebe i svoju kosu.
Pravilan unos određenih nutrijenata, poput proteina, vitamina i minerala hrane kosu, čine ju sjajnom, jakom i svilenom. 

Proteini

Kosa je građena od proteina, zato joj je potrebno redovito osigurati dovoljno proteina u hrani da bi ostala jaka i zdrava. Kako ćete znati da ne konzumirate dovoljno proteina? Kosa vam je suha, oštra i slaba, a ako joj ozbiljno ograničavate proteine, sporo će rasti i počet će otpadati. Zato, razmislite o puretini, ribi, mliječnim proizvodima i jajima kao odličnom izvoru proteina, a ako ste vegetarijanci, grahorice i orašasti plodovi osigurat će potrebnu količinu proteina za vašu kosu.

Izvor fotografije: Organic Facts
 

Željezo

Posebno važan mineral za kosu je željezo jer njegov nedostatak glavni je uzrok gubitka kose. Nedostatak željeza može izazvati anemiju, a folikulama dlake treba dobra opskrba krvlju da bi ostale čvrste i zdrave. Dakle, ako folikule nisu opskrbljene krvlju, kosa će se, vrlo vjerojatno, prorijediti. U životinjskim proizvodima poput crvenog mesa, piletine i ribe ili namirnicama poput leće, špinata, brokule, kelja i zelene salate, nalaze se važne zalihe željeza koje je potrebno vašoj kosi.

Izvor fotografije: Taste

Vitamin C

Vitamin C pospješuje apsorpciju željeza pa ih je najbolje uzimati u kombinaciji. Primjerice, krumpir je bogat vitaminom C, a blitva željezom pa je ova kombinacija idealan prilog jelu. Osim toga, vitamin C je antioksidans i oslobađa loše tvari iz organizma. U hrani se vitamin C skriva u borovnicama, brokuli, kiviju, narančama, papaji, jagodama, krumpiru i batatu. Dovoljna količina vitamina C osigurava proizvodnju kolagena koji jača kapilare i tako osigurava opskrbu korijena kose krvlju.

Omega-3 masne kiseline

Omega-3 masne kiseline ljudsko tijelo ne proizvodi samostalno, a ne može normalno funkcionirati bez njih. One se nalaze u stanicama koje čine tjeme i opskrbljuju ga masnoćama koje hidratiziraju kosu. Riblja ulja poput lososovog, haringinog, sardininog ili ulja iz avokada, bundevinih sjemenki i oraha osiguravaju potrebne Omega-3 masne kiseline tijelu.

Vitamin A 

Ova je vitamin tijelu potreban da bi proizvelo sebum. Sebum se uglavnom sastoji od lipida, izlučenih iz lojnih žlijezda svake dlake. U kombinaciji sa znojem štiti kožu od isušivanja i vanjskog stresa. Kod nedostatka sebuma, koža svrbi, ljušti se i kosa je suha. Osim u životinjskim namirnicama, vitamina A ima u narančastom i žutom voću i povrću koje je ujedno bogato beta karotenom, proizvođačem vitamina A. Neki od izvora vitamina A su mrkve, bundeva i batat.

Cink i selen

Za zaštitu tjemena važni su minerali poput cinka i selena. Nedostatak cinka uzrokuje gubitak kose i suhoću, perutavost tjemena. Najbolji izvor ovih minerala su cjelovite žitarice, ali i školjke, crveno meso i jaja.

Vitamin E 

Sunce oštećuje kosu, baš poput kože, a vitamin E zadužen je za njenu zaštitu od sunca. Orašasti plodovi izvor su cinka, selena i vitamina E pa je njihov unos važan u pripremi kože i kose za ljetne mjesece.

Izvor fotografije: Freepik
 

Biotin

Biotin je vitamin B topljiv u vodi, on štiti kosu od lomljivosti i gubitka, a prirodno se nalazi u cjelovitim žitaricama, jetricama, žutanjcima i kvascu.

Prirodni tretmani za kosu

Osim što je važno konzumirati namirnice bogate dobrim nutrijentima, od njih se može napraviti i maska za kosu. Primjerice, svaka dva tjedna zamutite žutanjak, polovicu avokada i dodajte žlicu meda. Ovu masku umasirajte u vlažnu, čistu kosu i ostavite barem pola sata da djeluje prije nego li dobro isperete.

Koje još namirnice možete konzumirati kako biste učinili dobro svojoj kosi?

Losos kosi daje sjaj

Ribe poput lososa i sardina bogate su zdravim omega-3 masnim kiselinama. Organizam ih sam ne može proizvesti pa ih je važno redovito unositi kroz hranu ili dodatke prehrani. Ove kiseline pomažu u zaštiti od bolesti cijelog organizma, a kosi daju potrebne sastojke kako bi rasla, bila sjajna i podatna.

Kosa raste uz grčki jogurt i skyr

Mliječni proizvodi bogati proteinima, poput grčkog jogurta i skyra odlični su za vlasište jer sadrže nutrijente koji potiču cirkulaciju, što ujedno i potiče rast kose. Riječ je o vitaminu B5 ili pantotenskoj kiselini koja sprječava stanjivanje kose i gubitak. Čitajte deklaracije i provjerite koji proizvod sadrži veću količinu vitamina B5.

Špinat za krhku kosu

Kako je Popaj jeo špinat da bi postao snažan, tako vi odaberite špinat kako bi vaša kosa postala snažna. Baš poput drugog lisnatog zelenog povrća, špinat je prepun vrijednih nutrijenata, vitamina A, željeza, beta karotena, folata i vitamina C. Svi oni, pomažu vašoj kosi da bi ostala nahranjena i hidratizirana te da se ne lomi. Zamjena za špinat mogu biti blitva ili kelj.

Cjelovite žitarice i borovnice protiv gubitka kose

Najbolji doručak za vašu kosu serviran je u zdjelici zdravlja punoj željeza. Osim u cjelovitim žitaricama, željeza ima u tjestenini, soji i leći. S druge strane, namirnice životinjskog podrijetla također obiluju željezom, poput jetrica, ali i ne zaboravite već spomenuto zeleno lisnato povrće.

Izvor fotografije: Pixabay

Perad protiv stanjivanja kose

Ako ne unosite dovoljno proteina, rast kose ide na „pauzu“, stara kosa otpada i tako se možete suočiti s gubitkom kose. Proteini životinjskog podrijetla nalaze se u piletini i puretini i imaju manje masnoća od svinjetine i govedine.

Batatom protiv beživotne kose

Ako vam je kosa suha i odavno je izgubila sjaj, vjerojatno joj nedostaje antioksidansa kao što je beta karoten. Organizam koji dobiva beta karoten pretvara ga u vitamin A i on pomaže zaštititi kosu od suhoće i beživotnosti. Također, pomaže korijenu kose stvaranje sebuma koji štiti kosu od isušivanja. Beta karoten je osobito popularan ljeti, ali ne zaboravite ga ni zimi, nalazi se u namirnicama poput batata, mrkve, bundeve i dinje.

Cimet za cirkulaciju

Dodajte cimeta u zobenu kašu, na tost ili u kavu. Ovaj mirisni začin potiče cirkulaciju, dovodi kisik i nutrijente u folikulu dlake i tako je hrani.

Jaja za rast kose

Ako svakodnevno konzumirate jaja, zalihe proteina i željeza su osigurane. Jaja su bogata vitaminom B ili biotinom koji pomaže rast kose, a nedostatak ovog vitamina može dovesti do gubitka kose. Biotin je, također, bitan za jaku kosu i nokte.

Kamenice za punoću

Kamenice su pune cinka, a ako organizmu i kosi nedostaje ovog minerala, može nastati problem. Gubitak kose i obrva upućuje na nedostatak cinka. Stanice koje grade kosu ovise o cinku, zato servirajte kamenice, rakove, jastoge ili govedinu i opskrbite se cinkom.

Ponovimo

Da bismo kosi dali zdrav izgled, punoću, čvrstoću i sjaj, potrebno je redovito unositi zdrave nutrijente koji se nalaze u prehrambenim namirnicama. Baš kao i cjelokupnom organizmu, kosi su za zdravlje potrebni:

Proteini
Željezo
Vitamin C

Omega-3
Vitamin A
Cink i selen
Vitamin E
Biotin

Već danas na svoj tanjur možete servirati i tako nahraniti kosu:
Losos za sjaj
Grčki jogurt i Skyr brži rast
Špinat protiv lomljivosti 
Cjelovite žitarice i borovnice protiv gubitka kose
Perad protiv stanjivanja kose
Jaja za rast
Cimet za cirkulaciju
Kamenice za punoću

Osim što je važno hraniti se zdravo, kosu možete njegovati i prirodnim tretmanima, maskama koje napravite od namirnica poput avokada, cimeta, meda, mlijeka i drugih.

Podijeli:

Pogledaj i preostale tekstove

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: