X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Salud180

5.3.2019.

Savjeti za korištenje kontaktnih leća


Prije nego li počnete koristiti kontaktne leće, čini se kao da je u pitanju viša matematika. Sve dok ih prvi puta ne stavite i shvatite da su jednostavnije, a mnogima i praktičnije od naočala koje im klize s nosa i često se zaprljaju. Ipak, kratko ćemo vas provesti kroz postavljanje i skidanje kontaktnih leća, razjasniti mit o leći koja "može nestati u oku" te dati praktične savjete za rukovanje lećama kako bi što dulje ostale očuvane, a vaše oko zaštićeno od nepotrebnih infekcija.

1. Postavljanje kontaktnih leća

Pazite da su vam ruke potpuno čiste kada idete stavljati leće, ali izbjegavajte uljne sapune za pranje ruku jer će vam koža biti masna pa ćete tu masnoću prenijeti na leće i činit će vam se da ih ne možete dobro očistiti. Dakle, dobro obrišite ruke ručnikom nakon pranja kako biste uklonili masnoću s dlanova i prstiju.

Kako biste izbjegli miješanje leća, imajte naviku uvijek stavljati istim redoslijedom, a i kutijice su napravljene praktično, tako da u svakom trenutku možete znati koja je strana za lijevu, a koja za desnu leću.

Ostale smjernice za stavljanje kontaktnih leća uključuju:
  • Lagano protresite kutijicu s lećama prije nego li je otvorite, kako bi se leća, u slučaju da se zalijepila, odlijepila. Nemojte je na silu odljepljivati s prstom jer ju tako možete oštetiti.
  • Položite leću na dlan i nanesite tekućinu za leće.
  • Postavite leću na vrh kažiprsta ili srednjeg prsta koji bi trebao biti suh. 
  • S prstima druge ruke, kažiprstom i palcem razmaknite kapke.
  • Postavite leću u oko dok gledate naprijed ili prema gore, što god vam je lakše. Također, ako vam je lakše, postavite leću na bjeloočnicu bliže uhu.
  • Lagano zatvorite oko, napravite krug s okom kako bi leća sjela na svoje mjesto.
  • Ako je leća sjela na mjesto, vid će biti oštar, a leća udobna u oku.

  • Izvor fotografije: Science News

2. Uklanjanje leća iz oka

Operite ruke prije nego li započnete uklanjanje leće. Ako stojite iznad umivaonika, pokrijte odvod papirom kako biste spriječili da leća ode u odvod. Kako biste izvadili meku leću, pogledajte prema gore ili na stranu dok povlačite donji kapak. S prstom lagano povucite leću na bjeloočnicu gdje možete uhvatiti leću s kažiprstom i palcem i lagano je podići s oka. Dok vam skidanje leća ne postane rutina, odrežite nokte kako ne biste ozlijedili oko.

Plinopropusne leće mogu se maknuti tako da se dlan drži ispred oka, a oko maksimalno otvori. Kažiprstom nategnite vanjski rub kapaka prema uhu i zadržite oko širom otvorenim, zatim trepnite. Leća bi trebala ispasti ravno na dlan. Ponekada treba više puta ponoviti treptanje da bi leća ispala.
Pumpica za skidanje leća može se nabaviti u optikama i služi za skidanje leća, pazite da ju koristite samo na leći, a ne na samom oku.

3. Kako ću znati da se leća preokrenula? 

Prije nego li leću stavite u oko, budite sigurni da izgleda ispravno. Točnije, leća treba izgledati kao pravilan polukrug, a ne kao zdjelica s proširenim rubom. Ako je leća pravilnog polukružnog oblika, stoji ispravno, ako je polukružna s rubom koji se širi prema van, preokrenula se. 
Ako nosite leće u boji, položite ju na prst i pogledajte. Rub obojene leće trebao bi izgledati jako plavo ili zeleno (ovisno koje je boje), što neće biti slučaj ako je preokrenuta.
Neke leće imaju oznaku brenda na rubu kako bi vam bilo lakše prepoznati stoji li leća ispravno. 
Ipak, ako vam se dogodi da preokrenutu leću stavite u oko, ne brinite. Osjetit ćete da vam nije udobna, neće nastati nikakva šteta, izvadite je, vratite u ispravan položaj i vratite u oko.

4. Kontaktne leće i UV zračenje

Fotokeratitis je stanje prevelike izloženosti UV zrakama. Vrlo je važno da leće koje blokiraju UV zrake ne mogu zamijeniti naočale. One prekrivaju samo šarenicu, a ne cijelo oko. Zato, nošenje sunčanih naočala je obvezno!

Izvor fotografije: Calligrapher Edition

5. Leće i šminka

Uvijek stavite leće prije nego li nanesete sjenilo, maskaru ili tuš na oči. Ako šminka uđe u oko, vrlo je iritantno, no još je gore ako nosite kontaktne leće jer se može zalijepiti na leću i onda je suze ne mogu isprati iz oka. 
Postavite leće prije nego li nanesete šminku na oči.
Operite ruke prije nego li dirate leće tako da izbjegnete da se na njima nađe ulje, krema ili losion. 
Koristite antialergijsku kozmetiku.
Kremasta sjenila bolja su od onih u prahu, iako će ona više iritirati oko, ako dođu u njega. 
Nikada ne nanosite tuš za oči ili olovku za oči na unutarnji rub kapka.
Ako nanosite puder, zatvorite oči kako biste izbjegli da vam uđe u oči.
Prije odstranjivanja šminke operite i osušite ruke. Uklonite leće, a zatim i šminku.
Nemojte koristiti maskaru dulje od tri mjeseca. Stara šminka može biti puna bakterija i one izravno mogu ući u vaše oko te uzrokovati infekciju. Također, šminka je osobna stvar, kao i donje rublje. Ne dijelite je s drugima.

6. Sigurnosni savjeti

Pazite da su kontaktne leće kao i kutijice u kojima ih čuvate čiste i redovito dezinficirane, kako vam je liječnik dao uputu.
Ne vlažite leće slinom.
Mijenjajte leće redovito, prema uputi liječnika.
Ne koristite tekućinu za čuvanje leća više puta, uvijek stavite novu.
Kada perete leće, dobro ih protrljajte, što ne znači da jako pritisnete, već ih lagano ali temeljito istrljajte.

Izvor fotografije: PerfectLensWorld

U našoj tražilici na naslovnoj stranici pronađite specijalizirane optike koje u svojoj ponudi imaju isključivo kontaktne leće. Također, provjerite koji vam je oftalmolog najbliži i već danas zakažite pregled i odlučite se za nošenje kontaktnih leća.

Podijeli:

Pogledaj i preostale tekstove

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: