X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Mientras Tanto En Mexico

8.11.2018.

Sve što trebate znati o povećanim jajnicima - uzroci i simptomi!


Jajnici ili ovariji su maleni parni organi koji su smješteni s obje strane maternice, te u ženskom organizmu imaju dvojaku ulogu. Djeluju kao žlijezde s unutarnjim lučenjem koje proizvode i oslobađaju spolne hormone progesteron i estrogen, koji su vrlo važni za ovulaciju i trudnoću, te stvaraju i oslobađaju jajne stanice. Prosječno gledajući, jajnici imaju oblik 2,5-3 cm dugog, 1,5-2 cm širokog i 1-1,5 cm badema. Iako se njihova veličina može prirodno razlikovati od osobe do osobe, jajnici se mogu povećati iz više razloga. Neki razlozi povećanja, kao što je ovulacija, su sasvim bezopasni, no neki drugi zahtijevaju liječenje.

Simptomi

Kao što smo već prethodno naveli, do povećanja jajnika može doći zbog brojnih razloga, a osobe koje dožive ovo stanje ponekad neće prepoznati nikakve simptome. Osobe kojima se pojave simptomi mogu doživjeti: trajnu nelagodu u trbuhu (kao što su nadutost i mučnina), neobjašnjivi umor, variranje tjelesne težine, povećanu potrebu za izmokravanjem, nepravilan menstrualni ciklus, bol ili pritisak u zdjelici, prorjeđivanje kose, te pretjerana dlakavost na neuobičajenim mjestima. Katkad, dolazi do tolikog povećanja jajnika da ga liječnik može opipati u području zdjelice, ali to se događa vrlo rijetko. Ukoliko pacijent ima simptome koji ukazuju na mogućnost povećanih jajnika ili drugih stanja vezanih uz jajnike, liječnik predlaže pregled ultrazvukom koji pomoću valova stvara slike unutrašnjosti zdjelice. Ultrazvuk se može napraviti preko abdomena (transabdominalni) ili umetanjem sonde u vaginu (transvaginalno).

Što može uzrokovati povećanje jajnika?

Ovulacija

Ovulacija je dio normalnog menstrualnog ciklusa, točnije proces kojim tijelo otpušta jedno ili više zrelih jajnih stanica iz jajnika prema jajovodu, te se u tom procesu može dogoditi oplodnja spermijem. Tijekom ovulacije, hormoni mogu hiperstimulirati jajnike koji se tada privremeno povećavaju. 


Izvor fotografije: HRA Pharma

Sindrom policističnih jajnika 

Sindrom policističnih jajnika (PCOS - od engl. skraćeno polycystic ovary syndrome) je najčešći endokrinološki poremećaj kod žena. To je stanje koje se često pojavljuje u žena, a do njega dolazi zbog toga što hormonalna neravnoteža uzrokuje razvijanje malih cisti na jajnicima. Žene koje imaju navedeni sindrom često imaju poteškoća s neredovitim menstrualnim ciklusima, pojačanom dlakavošću, pretilošću i aknama, te one znatno teže zatrudne zbog toga što policistični jajnici ne mogu redovito oslobađati jajne stanice.

Edem na jajniku

Edem je oteklina koja je uzrokovana viškom tekućine koja je zarobljena u tkivu vašeg tijela tako da se ovo rijetko stanje pojavljuje kada se tekućine zadržavaju u tkivu jajnika. Najčešće se edem pojavljuje samo na jednom jajniku. Edem se može pojaviti i zbog djelomične torzije(uvrtanja) jajnika koja blokira protok krvi, te sprječava isušivanje limfne tekućine koja se nakuplja što uzrokuje povećanje jajnika. 

Torzija jajnika

Torzija je zakretanje organa oko neke osi koje uzrokuje poremećaj krvnog optoka u zahvaćenom organu. Možemo reći da je došlo do torzije jajnika kada se jajnik djelomično ili potpuno omota oko potpornih tkiva, a to je uistinu ozbiljno i hitno medicinsko stanje. Torzija prekida protok krvi u jajniku, te može uzrokovati značajnu mučninu, bol u zdjelici i povraćanje, te zahtijeva brzu reakciju kroz operaciju koja treba vratiti jajnik u prvobitno stanje kako bi se protok krvi vratio u normalu.

Benigni tumori ili ciste

Na jajnicima se mogu razviti razne vrste benignih, nekancerogenih, izraslina ili cisti. Žene barem jednom u životu dobiju cistu na jajniku, no u većini slučajeva one su bezbolne i ne izazivaju simptome tako da ih ponekad imaju bez da znaju. Ciste obično spontano prolaze same od sebe tijekom nekoliko dana ili tjedana, tako da liječenje nije nužno. 

Karcinom jajnika

Karcinom jajnika je često smrtonosan jer se otkrije relativno kasno, te je u vrijeme otkrivanja već u odmaklom stadiju, a uglavnom pogađa žene koje su u menopauzi. Nastaje kada na jajnicima započnu rasti tumorske stanice. Peti je po učestalosti među malignim bolestima od kojih obolijevaju žene, a osnovu liječenja predstavlja kirurški zahvat kojemu je cilj odstraniti što više tumorom zahvaćenih organa. Simptomi mogu uključivati bol u prsnom košu, umor i nadutost. Bolest se može dijagnosticirati biopsijom, a liječnik će, prije samog ispitivanja karcinoma, razmotriti povijest bolesti osobe, simptome i snimke s ultrazvuka.


Izvor fotografije: fitness.com.hr

Povećani jajnici i trudnoća

Na jajniku se tijekom trudnoće može razviti luteom, te upravo zbog toga jajnici mogu biti povećani. Luteom je tumor koji se pojavljuje isključivo u trudnoći, te liječnici nisu sigurni zbog čega se kod nekih žena razvija, a kod nekih ne, ali slažu se oko toga da veliku ulogu zasigurno imaju povećane razine hormona. Većina luteoma ne uzrokuje nikakve simptome, te ih liječnici često otkriju tijekom rutinskog ultrazvuka ili prilikom poroda na carski rez. Neke žene, kod kojih se luteomi razviju u prvoj polovici trudnoće mogu imati simptome kao što su: poteškoće kod mokrenja, visoke razine testosterona, virilizacija, odnosno stanje u kojem se kod žene pojavljuju tipične muške osobine poput dubokog glasa i pojačane dlakavosti.

Podijeli:

Pogledaj i preostale tekstove

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: