X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

26.10.2018.

Uobičajeni stomatološki problemi do kojih može doći tijekom trudnoće


Tijekom trudnoće, tijelo žene prolazi kroz brojne promjene koje utječu na svakodnevne procese koji se događaju u organizmu, tako da se neke žene mogu preplašiti promjena. No, bez brige, vaš organizam će se vratiti na staro nakon poroda i svi procesi će se odvijati kao i u razdoblju prije trudnoće. Zamislite koliko je divna ta trudnoća i sama spoznaja da se unutar vašeg organizma stvara jedan novi život. Svakako da do promjena dolazi jer sada više niste sami, sada se svi procesi prilagođavaju vama i još jednoj malenoj osobi kojoj su potrebne hranjive tvari kako bi se razvijala.

Bitno je voditi brigu o oralnom zdravlju tijekom trudnoće kako biste pospješili vlastito zdravlje i zdravlje vašeg budućeg djeteta. Neke žene smatraju kako nije sigurno odlaziti na stomatološke preglede za vrijeme trudnoće, no bez brige, bitno je brinuti o oralnom zdravlju, te odlazak stomatologu ni na koji način ne može naškoditi vašoj trudnoći. Kako biste spriječili razne upale ili komplikacije koje mogu nastati na području vaše ušne šupljine, nužno je odlaziti na redovite stomatološke preglede kako bi vaš stomatolog mogao pravovremeno reagirati ukoliko dođe do infekcije. Bilo bi dobro da, tijekom pregleda, naglasite kako ste trudni i da navedete i opišete bilo kakve promjene koje ste uočili na zubima ili zubnom mesu, ukoliko je do promjena došlo. Na taj način ćete doznati korisne informacije vezane uz promjene do kojih dolazi tijekom trudnoće, te će vam stomatolog dati savjete vezane uz oralnu higijenu u trudnoći. Vaš stomatolog bi vam uvijek trebao biti na raspolaganju stoga se nemojte ustručavati pitati ga što god vas zanima ili muči, jer je on stručnjak i može vam pomoći.  Ovo su neki od najčešćih stomatoloških problema koji se mogu javiti tijekom trudnoće:

Krvarenje zubnog mesa

Progesteron je ženski spolni hormon koji spada u skupinu steroidnih hormona i njegova glavna funkcija je sprječavanje menstruacije i održavanje trudnoće, te osiguravanje odgovarajućeg razvoja endometrija, rasta maternice i njene prokrvljenosti. Visoka razina progesterona može utjecati na vaše desni, koje postaju otečene, crvene i bolne, odnosno može dovesti do upale zubnog mesa koja se naziva gingivitis. Ukoliko se gingivitis ne liječi, upala se širi i dolazi do drugog stadija, parodontitisa (parodontoze), kronične infekcije koja zahvaća zubno meso te kost koja podupire zube, što na kraju može dovesti do potpunog gubitka zuba. 

Karijes

Tijekom trudnoće žene uobičajeno imaju više kiseline u usnoj šupljini koja na razne načine može naškoditi vašim zubima i gingivi. S obzirom da se stvaraju i zadržavaju veće razine kiseline u usnoj šupljini, one mogu naškoditi vašoj zubnoj caklini što povećava vjerojatnost nastanka karijesa i brojnih infekcija. Kada se tek počne razvijati, karijes je vidljiv kao bijela mrlja koja zahvaća samo površinski sloj cakline i nema značajne simptome. Naime, ukoliko se u toj fazi ne primjeti i sanira, karijes dalje prodire kroz caklinu i ulazi u dentin, nakon čega se javljaju simptomi, te zub postaje osjetljiv na podražaje, vruću i hladnu hranu ili piće.

Izvor fotografije: Photo by Eddie Kopp on Unsplash

Kvržice na otečenom zubnom mesu

Kvržice koje se tijekom trudnoće češće pojavljuju na otečenom zubnom mesu su benigni tumori ili izrasline, te se često nakon trudnoće sami povuku. Uzrokuje ih prevelika količina plaka, odnosno ljepljivih bakterija koje se stvaraju na zubima te uništavaju zubno meso, nakon čega dolazi do pojavljivanja kvržica i brojnih iritacija zubnog mesa.

Kako spriječiti infekcije i komplikacije?

Perite svoje zube redovito i temeljito

Kada perete zube, pobrinite se da obuhvatite svaki dio krune zuba i zubno meso kako vam ne bi promaknuo neki ostatak hrane koji može uzrokovati problem. Četkajte zube najkraće 2 minute koristeći četkicu s mekim vlaknima nakon svakog obroka, te uz klasične četkice za zube koristite i interdentalne četkice, koje će vam pomoći da očistite i teško dostupne površine.

Izvor fotografije: Pecan Tree Dental

Koristite zubni konac svaki dan

Iako često perete zube i brinete se za svoje dentalno zdravlje, uvijek postoji mogućnost da vam dio hrane ostane u području između dva zuba, području koje je vrlo nedostupno ukoliko koristite samo četkicu za zube. Stoga bi idealno bilo koristiti i zubni konac upravo kako biste očistili i teško dostupna mjesta, te tako spriječili stvaranje i nakupljanje plaka koji može dovesti do teške upale.

Ukoliko imate jutarnje mučnine, isperite usta nakon njih

Ukoliko zbog jutarnjih mučnina i refluksa često povraćate, nužno je nakon toga vodom isprati usta kako bi se isprala kiselina koja može naškoditi vašim zubima i desni. Ako vam bude previše mučno prati zube koristeći četkicu i pastu, koristite samo vodicu za ispiranje usne šupljine ili običnu vodu.  

Redovito posjećujte svog stomatologa

Svakih 6 mjeseci posjetite stomatologa kako bi vam obavio stomatološki pregled koji uključuje kompletni pregled usne šupljine, te profesionalno čišćenje vaših zuba. Tijekom trudnoće vam je također potrebna kontrola, posebice ukoliko osjetite bilo kakve bolove ili nelagodu unutar usne šupljine.

Jedite zdrave i hranjive namirnice

Tijekom trudnoće biste trebali voditi računa o vrsti namirnica koje jedete kako biste opskrbili svoj organizam i organizam vaše bebe brojnim hranjivim tvarima koje su bogate kalcijem, bjelančevinama i vitaminima. Samo tako možete pospješiti zdrav i učinkovit razvoj kostiju unutar organizma vaše još nerođene bebe, te ju opskrbiti svim potrebnim nutritijentima kako bi se njezini zubi pravilno počeli razvijati.

Izvor fotografije: Pixabay

Ograničite unos šećera i slatkih namirnica

Kada konzumirate previše šećera, glukoza se u ustima transformira u mliječnu kiselinu koja dekalcinira zubnu caklinu i dovodi do propadanja zuba jer omogućuje brži razvoj karijesa. Potrudite se odabirati namirnice u kojima možete pronaći prirodni šećer kao što je voće, jer ćete tako zadovoljiti svoju želju za slatkim, a nećete previše naškoditi zubima. Također konzumirajte puno mliječnih proizvoda i povrća, kako biste opskrbili organizam dovoljnom količinom kalcija. 

Podijeli:

Pogledaj i preostale tekstove

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: