X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: EU digitalna potvrda

9.7.2021.

COVID potvrda ili putovnica: što ona predstavlja i gdje se izdaje?


COVID potvrda ili putovnica nije medicinski dokument, već je riječ o administrativnom dokumentu čija je svrha olakšati i ubrzati čitanje medicinskih dokumenata na granici (liječničke potvrde o preboljenju, cijepljenju te negativnom PCR ili antigenskom testu). Postoje tri vrste EU digitalnih potvrda koje su se u Hrvatskoj počele izdavati 01. lipnja 2021. godine, dok su u ostalim državama članicama EU/EEA službeno uvedene 01. srpnja 2021. godine. Bitno je spomenuti da su sva pravila za izdavanje COVID potvrda utvrđena na razini Europske unije te usuglašena od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. U nastavku saznajte o kojim se vrstama COVID potvrda radi te koje ih sve ustanove izdaju na području Republike Hrvatske!

Izvor fotografije: Unsplash

Neki ljudi se pitaju zašto sada odjednom trebaju vaditi COVID putovnice, ako su se cijepili te imaju potvrdu o cijepljenju. Odgovor je vrlo jednostavan, ne moraju oni to raditi ako ne žele. Granicu se i dalje može prelaziti uz predočenje odgovarajuće medicinske dokumentacije kao što su PCR i BAT testovi, liječnička potvrda o preboljenju ili potvrda o cijepljenju. Digitalna COVID potvrda je dodatno administrativno sredstvo za slobodno kretanje unutar država članica Europske unije te ona neće zamijeniti postojeće obrasce i dokumente koje države izdaju svojim građanima da bi oni dokazali status cijepljenja. COVID potvrde omogućavaju brži protok građana preko granica, ali nisu obavezne.

COVID potvrda je besplatna, dostupna na hrvatskom i engleskom jeziku te vrijedi u svim držama članicama Europske unije. Također, sadrži QR kôd s digitalnim potpisom radi zaštite od krivotvorenja.

Evidentiranje cijepljenja u nacionalni informacijski sustav dio je samog postupka cijepljenja, tako da je za ispravan unos podataka o cijepljenju zadužen upravo onaj liječnik koji cijepi. Naime, zdravstveni su radnici, prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, obvezni voditi medicinsku dokumentaciju te ostalu evidenciju o osobama kojima pružaju zdravstvenu zaštitu. Što se tiče informatičkog povezivanja, u njemu sudjeluju Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO), Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), Ministarstvo zdravstva i informatička tvrtka Ericsson.

Izvor fotografije: Unsplash

Koje sve vrste postoje, odnosno tko sve može dobiti COVID potvrdu?

Kao što smo naveli u uvodu, postoje tri vrste COVID potvrda: COVID potvrde za osobe cijepljene cjepivom protiv bolesti COVID-19 (odobrenim od strane Europske komisije), COVID potvrde za osobe koje imaju negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa te COVID potvrde za osobe koje su preboljele bolest COVID-19.

Što se tiče cijepljenih osoba, potvrdu mogu dobiti svi oni koji su se cijepili s dvije doze istog cjepiva protiv bolesti COVID-19 (Pfizer, Moderna, AstraZeneca), no i one osobe koje su cijepljenje s dvije doze različitih cjepiva koja se primaju u dvije doze (npr. osoba je primila prvu dozu cjepiva AstraZeneca, drugu Pfizer).

Potvrda će u oba slučaja biti valjana 210 dana od dana cijepljenja drugom dozom.

Također, COVID potvrda je dostupna i onim osobama koje su se cijepile cjepivom koje se prima u jednoj dozi (Janssen). Potvrdu mogu zatražiti 22. dan od primitka navedene doze cjepiva, a sama potvrda će im biti valjana 210 dana od dana cijepljenja.

Mogu li COVID potvrdu dobiti i osobe koje su primile samo prvu od dvije doze cjepiva?

Izvor fotografije: Unsplash

Mogu, no takve potvrde imaju određeni rok trajanja (nakon druge doze se ponovno trebaju izvaditi). Što se tiče cjepiva Pfizer i Moderna, osobe cijepljene prvom dozom cjepiva mogu zatražiti potvrdu 22. dan od primitka prve doze cjepiva, a potvrda će im biti valjana 42 dana od dana primitka cjepiva. Što se tiče AstraZeneca cjepiva, osobe cijepljene prvom dozom cjepiva mogu zatražiti potvrdu 22. dan od primitka prve doze cjepiva, a potvrda će im biti valjana 84 dana od dana primitka cjepiva.

Postoji i pravilo za one koji su preboljeli koronavirus (koje unatrag 180 dana od dana primitka cjepiva imaju POZITIVAN test) te su se, nakon toga, cijepili jednom dozom cjepiva koje se prima u dvije doze (Pfizer, Moderna, AstraZeneca). Oni COVID potvrdu mogu zatražiti od dana cijepljenja, a ona će im biti valjana 210 dana od dana primitka cjepiva.

Kako građani mogu dobiti COVID potvrdu?

Nacionalna tijela (centri za testiranje ili zdravstvena tijela) su zadužena za izdavanje potvrda i za sve informacije o tome kako dobiti potvrdu. Građani Republike Hrvatske te oni koji imaju odgovarajuće vjerodajnice za pristup sustavu, čiji su podaci o cijepljenju, ili negativnom testu na SARS-CoV-2 upisani u centralne baze podatka Ministarstva zdravstva, putem portala e-Građani ili u nekoj od poslovnica HZZO-a mogu zatražiti svoju EU digitalnu COVID potvrdu.

Izvor fotografije: Pexels

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) je 1. lipnja 2021. godine započeo s izdavanjem EU digitalnih COVID potvrda u papirnatom obliku, no građanima je dostupna i digitalna verzija koju mogu pohraniti u obliku PDF datoteke na svoje uređaje. I papirnata i digitalna verzija sadržavaju QR kod s osnovnim informacijama i digitalnim potpisom koji osiguravaju vjerodostojnost potvrde. Od 2. srpnja je, osim na lokacijama HZZO-a, izdavanje digitalnih COVID potvrda omogućeno i svim ustanovama koje rade COVID testiranje. Ovdje možete preuzeti popis ustanova koje izdaju COVID potvrde (popis se ažurira na dnevnoj bazi).

Sve što vam treba, kada idete preuzeti svoju COVID potvrdu, je neki dokument na kojem je vidljiv vaš OIB (osobna iskaznica, zdravstvena iskaznica ili iskaznica dopunskog osiguranja). Kada dođete ispred HZZO-a vidjet ćete natpis COVID potvrde. Zatim će zaposlenik/ca izaći van kako bi prikupio/la dokumente te će vam reći da će vaša COVID potvrda biti gotova za 10-ak minuta. 

COVID potvrda se NE MOŽE preuzeti na sljedećih pet lokacija HZZO-a u Zagrebu: Margaretska, Mihanovićeva, Kruge, Ivekovićeva i Branimirova, dok se potvrde mogu preuzeti na svim ostalim lokacijama HZZO-a u Hrvatskoj.

Mobilna aplikacija CovidGO - provjerite valjanost svoje EU digitalne COVID potvrde

Ova, u potpunosti besplatna, mobilna aplikacija svim građanima omogućava provjeru QR kôdova na EU digitalnim COVID potvrdama izdanim u Republici Hrvatskoj i ostalim državama članicama Europske unije. Mobilnom aplikacijom CovidGO moguće je skenirati QR kôd na samoj putovnici te provjeriti vrijedi li ona još uvijek, odnosno pomoću aplikacije se može provjeriti rok trajanja. Aplikacija uvelike olakšava provjere valjanosti COVID potvrda za vrijeme događanja na kojima će biti prisutne osobe koje posjeduju EU digitalnu COVID potvrdu. Sama aplikacija ne obrađuje osobne podatke, već provjerava digitalni potpis zapisan u QR kôdu. Ako je COVID potvrda valjana, ekran će biti zelene boje. U slučaju da COVID potvrda nije valjana, ekran će biti crvene boje te će se na njemu pojaviti i dodatno objašnjenje.

Izvor fotografije: Pexels

Zapamtite:

- COVID potvrda nije obavezna, besplatna je te se izdaje u papirnatom i digitalnom obliku (PDF dokument)

- granicu se i dalje može prelaziti uz predočenje odgovarajuće medicinske dokumentacije kao što su PCR i BAT testovi, liječnička potvrda o preboljenju ili potvrda o cijepljenju

- postoje tri različite vrste COVID potvrda: COVID potvrde za osobe cijepljene cjepivom protiv bolesti COVID-19 (odobrenim od strane Europske komisije), COVID potvrde za osobe koje imaju negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa te COVID potvrde za osobe koje su preboljele bolest COVID-19

- osobe koje su primile jednu dozu cjepiva mogu dobiti COVID potvrdu

- osobe koje su preboljele COVID mogu dobiti potvrdu

- pomoću aplikacije CovidGO možete provjeriti vrijedi li još uvijek vaša COVID potvrda

 

Podijeli:

Pogledaj i preostale tekstove

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: