X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Unsplash

4.12.2020.

Kako izgleda pregled na hitnom prijemu za Covid-19 pozitivne pacijente


Nažalost, iz dana u dan je sve veći broj osoba zaraženih koronavirusom. Znate li prepoznati glavne simptome te postupiti nakon što ih uočite. Najvažnije je da se, ako saznate da ste bili u kontaktu s oboljelom osobom ili uočite neke od simptoma, pokušate izolirati od ostalih što je više moguće. Nemojte odlaziti na mjesta na kojima se okuplja veći broj osoba odjednom. Ako možete, prebacite sve aktivnosti na online platforme - posao, društveni život, igre, tečajeve, edukacije. Nemojte ugrožavati druge ako niste sigurni imate li virus ili ne! Tek nakon što napravite test, ako je on negativan – možete sa sigurnošću znati da ne možete nikome nauditi. No, svejedno pokušajte što je manje moguće ići na bilo kakva okupljanja. U nastavku saznajte gdje se testirati te kako izgleda pregled!

Zimi često boravimo u zatvorenim prostorijama, grijemo se, izbjegavamo hladnoću, slojevito se odjevamo, kako bismo što bolje zaštitili organizam od potencijalnih infekcija. Zbog toga što nismo priviknuti na hladnoću, naš imunološki sustav slabi i teže se bori s uzročnicima bolesti kao što su virusi, bakterije, paraziti i gljivice. Nažalost, živimo u teškim vremenima kada vlada pandemija koronavirusa, strašnog virusa koji se jako brzo širi i različito pogađa pojedince. Jedna osoba može osjećati glavobolju, bol u prsima, imati povišenu temperaturu, bez da pretjerano kašlje, dok druga osoba može biti nositelj virusa bez ikakvih simptoma. Tada, taj nositelj može prenijeti virus nekoj drugoj osobi kojoj virus može toliko naštetiti, da je moraju priključiti na respirator. Kao simptom karakterističan za ovu bolest često se navodi gubitak osjeta njuha i okusa, no to ne mora biti slučaj kod svih osoba. Neki čitavo vrijeme osjete mirise i okuse, ali imaju povišenu tjelesnu temperaturu kroz duži period te osjećaju probadajuću bol u prsima - a to bi mogao biti znak da se razvila virusna upala pluća. U tom slučaju bi se pacijenti trebali konzultirati s liječnikom opće prakse te vidjeti je li potrebno slikati pluća. Jedna od naših autorica se još uvijek bori s upalom pluća iako osjete njuha i okusa nikada nije izgubila. Saznajte kako je izgledala njezina borba protiv virusa.

Izvor fotografije: Unsplash

Brojne osobe uzimaju Sumamed (antibiotik) na svoju ruku bez da im je itko postavio dijagnozu jer su to pročitali u komentarima na društvenim mrežama, što može biti vrlo opasno i nepovoljno za imunološki sustav. Antibiotici su lijekovi koji se koriste za liječenje bakterijskih zaraznih bolesti, a otkrio ih je 1928. godine Alexandar Fleming. Naime, antibiotici pomažu kod bakterijskih upala, tako da nemaju efekta u borbi protiv virusne upale. Ako se pojedincu dijagnosticira upala pluća, liječnik mu može prepisati Sumamed kako se, uz virusnu, ne bi razvila i bakterijska upala. Nikada ne kupujte niti koristite antibiotike na svoju ruku jer to nosi više štete nego koristi! Propisivanjem antibiotika za liječenje virusnih infekcija, no također i zlouporabom kućnih zaliha, nepravilnim skladištenjem antibiotskog otpada te nepravilnim uzimanjem antibiotika, omogućava se stalni rast rezistencije i antibiotici s kojima raspolažemo postaju bezvrijedni. 

Što ako uočim simptome koronavirusa?

Simptomi se razlikuju od osobe do osobe, ali najčešće je to povišena tjelesna temperatura, glavobolja, kašalj, gubitak osjeta mirisa i okusa, zaduha i osjećaj slabosti. Neki mogu osjetiti i mučninu, bol u prsima, osjećaj kao da imaju strano tijelo u prsima (dok gutaju), mogu kihati, može se pojaviti curenje iz nosa, bol u mišićima te ostali simptomi. Također, može se dogoditi da osoba dobije gripu ili virozu, a da ima vrlo slične simptome.

Izvor fotografije: Unsplash

Zato je važno nazvati liječnika primarne zdravstvene zaštite čim uočite neke od simptoma i, što je najvažnije, izolirati se od drugih dok ne saznate jeste li zarazni ili niste. Ako uočite neke od simptoma, pokušajte odgoditi sve sastanke s drugima, nemojte odlaziti u zatvorene prostore gdje se sada okuplja puno osoba i ne koristite javni prijevoz.

Testiranje na na SARS-CoV-2 – morate se naručiti!

Besplatno brzo antigensko testiranje

Krajem studenog ove godine je uvedeno brzo antigensko testiranje na SARS-CoV-2 i to na 12 lokacija Domova zdravlja Grada Zagreba. No, osobe trebaju imati na umu da su antigenski testovi ograničeni jer se mogu primjenjivati jedino dok osoba ima simptome, dakle oni su efikasni u prvih 5 dana. Ako osoba ima simptome, a brzi test pokazuje negativan rezultat, osoba bi također trebala obaviti i PCR testiranje jer negativan antigenski nalaz ne isključuje mogućnost da je ona ipak pozitivna. Građani se na testiranje mogu naručiti putem posebne digitalne platforme.

Izvor fotografije: preuzeto s brzitest.com.hr

Kada odaberete lokaciju na kojoj se želite testirati, upisujete osobne podatke poput imena, prezimena, datuma rođenja, MBO - a (matičnog broja osiguranika sa zdravstvene iskaznice), OIB - a, broja telefona, adrese, e-maila na koji ćete dobiti nalaz te trebate pronaći svog liječnika primarne zdravstvene zaštite i upisati njegov/njezin mail. Ako imate bilo kakve poteškoće prilikom naručivanja, nazovite svog liječnika da vas on naruči.

Gdje se sve možete naručiti u Zagrebu i u kojim terminima možete obaviti testiranje?

Testiranje na SARS-CoV-2 obavlja se uzimanjem brisa nazofarinksa, što znači da medicinsko osoblje tankim, savitljivim štapićem ulazi u nos kako bi uzeli bris, odnosno uzorak koji će testirati na virus. Testiranje traje svega nekoliko sekundi te se kandidate moli da ne izlaze iz automobila, ako se radi o drive - in testiranjima. U tablici su prikazane lokacije na kojima se možete testirati, ali se prethodno morate naručiti. Također, testiranje se provodi u tri doma zdravlja na području grada Zagreba - a gdje se oni nalaze saznajte u članku Trebamo li se testirati na koronavirus prije pregleda u bolnici?

Izvor: prilagođeno prema podacima s weba https://www.koronavirus.hr/

Ako nemate uputnicu,a želite se testirati u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, morate se prijaviti online. Također, sve privatne osobe koje se žele naručiti za testiranje u NZJZ-u dr. Andrija Štampar, mogu to napraviti putem online obrasca. Sve ostale informacije su vam dostupne u tablici. Nalaz ćete dobiti putem e-maila, tako da je vrlo važno zapisati ispravne kontakt podatke.

Kada bi bilo dobro slikati pluća?

S obzirom da ova akutna respiratorna bolest zahvaća pluća, može se razviti virusna upala pluća na jednom ili oba plućna krila. Osobe kod kojih se razvila upala mogu osjetiti snažnu bol u prsima, mogu imati osjećaj kao da u prsima imaju strano tijelo te mogu otežano disati uz snažan kašalj. Ako je bolest više zahvatila jedno plućno krilo, na toj se strani može pojaviti probadajuća bol. Povišena tjelesna temperatura traje duže no inače, a u pojedinim situacijama osoba može otežano disati ili se početi gušiti - u toj situaciji je odmah potrebno kontaktirati Hitnu službu! Vrlo je vjerojatno da su svi Covid - bolesnici zarazni (osim onih koji jako dugo osjećaju posljedice same bolesti), tako da se onima koji imaju negativan test se ne preporučuje da dolaze na svoju ruku. Ako osjetite bol u prsima uz povišenu tjelesnu temperaturu, kontaktirajte liječnika opće prakse, koji će vam dati uputnicu za rentgen pluća.

Kako izgleda pregled na hitnom prijemu?

Preporučuje se da na pregled dođete automobilom, kako biste se mogli grijati dok čekate na sam pregled u ovim zimskim, snježnim i hladnim danima. Naravno, uvijek postoje slučajevi koji su veoma hitni (osobe koje ne mogu disati, koje se guše, koje gube svijest), pa tako i oni koji nisu toliko hitni (osjećaju bol u prsima, ali normalno dišu), a oni onda moraju malo i pričekati. Ako nemate automobil, bilo bi dobro da u vrećici uzmete toplu deku, kako biste se mogli ugrijati u čekaonici. Naime, čekaonice se nalaze u šatorima izvan bolnice te su opremljeni dvjema grijalicama koje nisu naročito tople - zato se preporučuje čekati u automobilima na parkingu hitnog prijema (koji je besplatan) ili u šatoru, ali toplo odjeveni i uz debelu deku.

Izvor fotografije: Unsplash

Kada tek dođete, na ulazu ćete vidjeti nekoliko kontejnera te na njima ispisane brojeve telefona. Na kontejnerima 1 i 2 ćete vidjeti broj administratora, a upravo taj broj prvi birate kako biste se upisali (ne zaboravite pripremiti osobne podatke i MBO). Nakon toga zovete medicinsku sestru koja će vas trijažirati, pitat će vas zašto ste došli, uzeti još neke bitne podatke te će vam reći da malo pričekate i da će vas nazvati liječnik/ca. Kada vas nazove liječnik, on će vam uzeti detaljnu anamnezu te vas pozvati da uzmete plavu kuvertu i odete u kontejner br. 3 kako bi vam provjerili vitalne parametre. Nakon toga vam daju uputnicu za rentgen te vas upućuju na daljnje pretrage, ako je to potrebno. Nakon što obavite rentgen, nalazi se šalju liječniku koji je s vama razgovarao preko mobitela. Ako on smatra da je to potrebno, može vas poslati u hitne ambulante na pretrage krvi. Kada dođete ispred hitnih ambulanti, također se morate upisati. Na prozoru je broj administratora - nazovete ga i čekate da vas prozovu!

Zapamtite:

 - ako uočite simptome ili ste bili u kontaktu sa zaraženom osobom - izolirajte se

 - kontaktirajte liječnika primarne zdravstvene zaštite ako uočite simptome

 - za testiranje se morate naručiti (pogledajte tablicu)

 - ako idete slikati pluća, dođite automobilom ili uzmite toplu deku sa sobom


 

Podijeli:

Pogledaj i preostale tekstove

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: