X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Unsplash

14.8.2020.

Trebamo li se testirati na koronavirus prije pregleda u bolnici?


Koronavirus je bolest koja nam je obilježila 2020. godinu, iako je otkrivena još 2019. godine, dok je cjepivo još uvijek u fazi testiranja. Simptome koronavirusa već svi dobro znamo, kirurška maska nam je postala dio svakodnevnog outfita, no postoji još puno važnih informacija vezanih uz COVID-19 koje se ne objavljuju tako često u medijima, ali su vrlo bitne za sve građane. Primjerice, kada se testirati i gdje te u kojim slučajevima troškove testiranja pokriva HZZO, a kada građani sami trebaju platiti test. Također, u nastavku saznajte i koliko samo testiranje košta, gdje kupiti zaštitne maske, koje sve postoje i od čega Vas štite te kakva je procedura u bolnicama prije operativnih zahvata.

Na naslovnici su prikazani portreti liječnika iz Wuhana, dr. Li Wenlianga, koji je upozorio vlasti Kine na novi koronavirus. U početku su ga vlasti optuživale za širenje lažnih vijesti i panike, sve dok nisu uočili koliko je ozbiljna čitava situacija. Dr. Li Wenliang zarazio se koronavirusom te preminuo u bolnici u 34. godini života. 

Simptomi - što ako svaki dan imam glavobolje, ali nemam povišenu tjelesnu temperaturu?

Kao što je već spomenuto, virus je otkriven krajem 2019. godine te je, kroz ovo duže razdoblje, mutirao, a bolest se razvijala u raznim smjerovima, pa su se mijenjali i sami simptomi. U početku su glavni simptomi koronavirusa bili slični simptomima gripe, a uključivali su povišenu tjelesnu temperaturu, suhi kašalj, nedostatak zraka i umor. Naime, nakon određenog vremena je porastao broj slučajeva kod pacijenata u dvadesetima i tridesetima koji su često preboljeli koronavirus bez pojave simptoma. To je vrlo opasno jer takvi, asimptomatski, slučajevi virus mogu prenijeti na neku stariju osobu koja od virusa može umrijeti. Upravo zato je važno da se sve osobe ponašaju odgovorno, da se pridržavaju mjera koje određuje krizni stožer te da se ne okupljaju niti na ljetovanjima, a naročito u zatvorenim prostorima.

Izvor fotografije: Unsplash

Spektar simptoma se širi pa tako često mlađe osobe dolaze u bolnice bez povišene tjelesne temperature, ali s glavoboljom i bolovima u mišićima, nosom koji curi ili začepljenim nosom, grloboljom, upalom očne spojnice ili konjunktivitisom te se sve češće pojavljuje proljev ili povraćanje. Također, razvio se jedan simptom koji je postao temeljno obilježje same bolesti, a to je gubitak okusa i mirisa. Osobe koje ne razlikuju okus čokolade i graha bi svakako trebale kontaktirati liječnika te ga pitati kako postupiti i gdje se testirati. Ono što je važno spomenuti je da NIKAKO NE ODLAZITE LIJEČNIKU OPĆE PRAKSE prije nego što ga nazovete! Na taj način ne ugrožavate samo njegovo zdravlje, već zdravlje svih djelatnika Doma zdravlja, ali i svih pacijenata te osoba koje putem sretnete. Zato upamtite: ako primijetite neke od simptoma, NAZOVITE liječnika ili epidemiološku službu, opišite im svoje stanje te poslušajte njihove upute. Liječnik će Vam izdati uputnicu za testiranje i dogovoriti termin testiranja, dok će Vam, u slučaju pojave teških simptoma koji zahtijevaju liječenje u bolnici, liječnik izdati uputnicu za bolničko liječenje.  

Sve osobe kod kojih se pojave simptomi te ih liječnik, nakon telefonskog razgovora, uputi na testiranje bi trebale biti u samoizolaciji do pristizanja nalaza. 

Kirurške maske - ima li smisla nositi ih?

Ovo pitanje osobe često postavljaju tvrdeći da nema nikakvog smisla nositi maske koje ih ne štite od koronavirusa. Brojne osobe maske nose na način da prekriju samo usta, a nos im viri ili maske pomiču s usta kako bi razgovarali na mobitel u javnom prijevozu i upravo to maske čini beskorisnima. Naime, svrha kirurške maske, sastavljene od tri sloja mikro i nanovlakana polimera koji zajedno djeluju kao filter, je zaustavljanje prodora mikroorganizama. Osobe koje nose kiruršku masku ne dodiruju lice prljavim rukama. Oni, nakon što dotaknu neku površinu u javnom prijevozu ili na nekoj javnoj površini, sigurno neće nakon toga dodirnuti usta ili nos jer ih prekriva maska. Upravo zbog toga je ona koristan alat za borbu protiv virusa. 

Vrsta maski i respiratora te stupanj zaštite od COVIDA-19


Izvor fotografije: Medicinska Sestra

Zdravstveni djelatnici koji rade direktno s pacijentima primarno koriste FFP1, FFP2 i FFP3 respiratore koje se od kirurških i pamučnih maski razlikuju po filterima. Kirurška maska i maska N95 štite druge osobe od osobe koja nosi masku, dok FFP1, FFP2 i FFP3 respiratori štite osobu koja ih nosi. Kvaliteta zaštite kod pamučnih maski ovisi o broju slojeva i gustoći tkanja, odnosno što je maska slojevitija to će bolje spriječiti prodor neželjenih čestica. Nošenje zaštitnih maski obavezno je u javnom prijevozu, trgovačkim centrima, bolnicama i domovima zdravlja, a govori se o tome da će se na jesen maske morati nositi i na otvorenom. Cijena kirurških maski kreće se od 2,75 kuna do deset kuna, a mogu se kupiti preko njuškala, web shopova, u ljekarnama, u Konzumu, u Pevexu - no samo članovi Pevex kluba vjernosti, u Sparu, prodavaonicama medicinske opreme i pomagala te u dmu.

Izvor fotografije: Prilagođeno prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

Održavanje fizičke udaljenosti od drugih, odnosno socijalno distanciranje, je najbolja zaštita od potencijalnog prenošenja virusa, no fizička barijera koja nastaje pravilnim nošenjem maske za lice može pružiti određeni stupanj zaštite od većih kapljica te spriječiti dodir sluznice usta i nosa s onečišćenim rukama.

Testiranje na COVID - kako izgleda čitav proces i koliko košta?

Svi građani koji su prepoznali neke od navedenih simptoma, kontaktirali liječnika opće prakse, koji ih je uputio na testiranje, bi se najprije trebali naručiti pozivom na broj 099/4683338 od 10:00-14:00 h ili slanjem maila na adresu covid@hzjz.hr. Služba za mikrobiologiju provodi testiranje SARS-CoV-2 iz uzorka nazofarinksa RT–PCR metodom molekularne dijagnostike, a uzimanje i testiranje uzoraka se provodi ISKLJUČIVO po prethodnoj narudžbi! Testiranje se provodi na temelju uputnice epidemiologa, liječnika specijaliste ili liječnika opće medicine te tada troškove cijepljenja pokriva HZZO, a sve osobe koje nemaju uputnicu se mogu testirati na osobni zahtjev. 

U početnoj fazi bolesti koronavirus je prisutan u dišnom sustavu i moguće ga je dokazati u brisu nazofarinksa, odnosno nosnog dijela ždrijela, izravnim virološkim metodama u koje spada RT-PCR (real-time polymerase chain reaction) test koji se provodi u Hrvatskoj. RT-PCR je vrlo specifična i osjetljiva metoda koja daje pouzdanu dijagnozu prisutnosti virusne RNA. Druga skupina testova su serološki testovi, a njima se određuje prisutnost antitijela na SARS-CoV-2 virus. Molekularne tehnike poput RT-PCR testa pomažu u otkrivanju novooboljelih, dok serološki testovi pomažu u praćenju osoba koje ili nemaju znakova bolesti ili su preboljele bolest.

Izvor fotografije: Unsplash

Samo testiranje, odnosno uzimanje uzoraka, provodi se po DRIVE-IN principu u dvorištu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (Rockefellerova 2) svakog radnog dana od 07:30 – 09:30 sati te subotom od 08:00 – 10:00 sati i to ispred montažnog objekta smještenog na prvom kolnom ulazu desno. Građani koji dolaze automobilom, trebaju potrubiti ispred rampe, parkirati se ispod šatora i ugasiti vozilo. Nipošto ne izlazite iz auta, zaposlenici zavoda će doći do Vas u zaštitinim odijelima, a od Vas se očekuje da poštujete pravila te da prekrijete nos, usta i bradu kirurškom maskom. Nalazi se, po dogovoru, mogu dostaviti putem e-maila, a dostupni su na hrvatskom i engleskom jeziku.

Od utorka, 18.kolovoza 2020., građani Zagreba će se moći testirati u sljedeća tri doma zdravlja: 

1) Dom zdravlja Zagreb - Zapad (Prilaz baruna Filipovića 11) 

2) Dom zdravlja Zagreb - Centar (Avenija Većeslava Holjevca 22)  

3) Dom zdravlja Zagreb - Istok (Grižanska 4)

Zbog trenutne epidomiološke situacije će, u sklopu domova zdravlja, raditi ambulante za uzimanje brisa i to od 08:00 - 20:00 h. 

Zagrepčani se također mogu testirati i u: 

Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević (Mirogojska 8) 

Nastavnom zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar (Mirogojska cesta 16) - također po DRIVE-IN principu


Testiranje bez uputnice liječnika, odnosno o vlastitom trošku, može se obaviti radnim danom od 08:00 - 16:00 h te od 08:00 - 14:00 vikendom i blagdanom u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) plaća testiranje na koronavirus za sve svoje osigurane osobe, tj. plaća tipizaciju virusa molekularnim metodama ugovornim zdravstvenim ustanovama HZZO-a, a svi građani koji se zbog raznih administrativno-pravnih (npr. put u inozemstvo) ili drugih osobnih razloga žele testirati, sami snose trošak testiranja koji iznosi 501,49 kuna za dvije ciljane sekvence genoma virusa i 698,21 za tri sekvence. Plaćanje se vrši unaprijed.

Razlika između testova s tri i dvije sekvence je u tome što testovi s dvije sekvence detektiraju prvo jednu sekvencu koja je karakteristična za sve koronaviruse, dok je druga karakteristična za ovaj novi tip koji uzrokuje COVID-19. No, možemo detektirati i treću kako bismo potvrdili ovaj raniji nalaz. Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da je test s tri sekvence bolji, no isto tako i da je ovaj s dvije sekvence vjerodostojan.

Kakva je procedura prije operativnih zahvata i specijalističkih pregleda?

Krizni stožer Ministarstva zdravstva je izdao mjeru prema kojoj liječnici opće medicine, prije svake operacije ili dijagnostičko-terapijskog postupka kod kojeg se generira aerosol, dakle pretraga poput bronhoskopije, gastroskopije ili kolonoskopije, mora uputiti pacijenta na testiranje. Testiranje se, u tom slučaju, provodi na teret Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, dakle preko uputnice. Vrlo je važno da liječnici opće medicine svojim pacijentima na vrijeme objasne kakva je procedura prije zahvata u bolnicama. Inače bi pacijent mogao doći zbunjen u bolnicu, na dan termina operacije, a osoblje bi odbilo izvršiti zahvat bez nalaza testa. Naravno, tada dolazi do komplikacija jer bi se pacijentu (koji je možda dugo čekao termin) ponudio novi termin, stoga bi on trebao čekati još duže, a sve se moglo riješiti na vrijeme da je komunikacija bila jasna.

Ne zaboravite - samo odgovornim ponašanjem možemo pobijediti ovaj virus


Izvor fotografije: Pexels

Ako uočite bilo koji od sljedećih simptoma: povišena tjelesna temperatura, suhi kašalj, nedostatak zraka, umor, glavobolja, bolovi u mišićima, curenje nosa ili začepljen nos, grlobolja, upala očne spojnice ili konjunktivitis, proljev ili povraćanje te gubitak okusa i mirisa, nazovite liječnika opće prakse ili epidemiološku službu, opišite im svoje stanje te poslušajte njihove upute.

NIKAKO NE ODLAZITE LIJEČNIKU OPĆE PRAKSE prije nego što ga nazovete!

U slučaju pojave simptoma koji upućuju na koronavirus, trebate TELEFONSKI kontaktirati liječnika opće prakse koji će Vam izdati uputnicu za testiranje i dogovoriti termin testiranja.

Održavanje fizičke udaljenosti od drugih, odnosno socijalno distanciranje, je najbolja zaštita od potencijalnog prenošenja virusa, no fizička barijera koja nastaje pravilnim nošenjem maske za lice (preko nosa, usta i brade) može pružiti određeni stupanj zaštite od većih kapljica te spriječiti dodir sluznice usta i nosa s onečišćenim rukama.

Podijeli:

Pogledaj i preostale tekstove

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: