X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: 2019 Dectro International

12.3.2019.

Lasersko uklanjanje dlačica


Laser koji se koristi za trajno uklanjanje dlačica nije čarobni štapić i jedan tretman neće biti dovoljan da se zaustavi rast dlačica. Koncentrirane zrake svjetlosti uklanjaju neželjene dlačice tako da energija svjetla postane toplina koja uništava folikulu dlake. Lasersko uklanjanje dlačica smanjuje neželjene dlačice s tijela, a tretmani su uspješniji kod osoba koje imaju svjetlu put i tamne dlačice. Nakon tretmana može se javiti iritacija i promjena u pigmentaciji koje su privremene, a za sami tretman potrebno se unaprijed pripremiti.

Lasersko odstranjivanje dlačica medicinski je postupak u kojem se laserom (koncentriranim zrakama svjetlosti) uklanjaju neželjene dlačice. Tijekom postupka, laser emitira svjetlost koji se apsorbira u pigmentu (melaninu). Energija svjetla pretvara se u toplinu i ona uništava folikulu koja proizvodi dlaku. Ova šteta u potpunosti onemogućava ili odgađa daljnji rast dlake.

Izvor fotografije: Femme Homme Medical

Iako učinkovito odgađa rast dlake na duži period, ne uklanja trajno dlačice, a na početku je potrebno i više tretmana kako bi se postigao željeni učinak. Ova je metoda najučinkovitija kod osoba svijetle puti i tamnih dlačica.

Zašto se koristi ova metoda?

Lasersko uklanjanje dlačica smanjuje neželjene dlačice na nogama, rukama, nadusnicama i bikini zoni. Dlačice se mogu odstranjivati s bilo kojeg dijela tijela. 

Boja dlake i tip kože utječu na uspješnost primjenjivanja ove metoda. Laser uništava folikulu dlake, a izbjegava uništavanje kože. Zato, najbolji rezultat daje svjetla koža s tamnim dlačicama.
Rizik od oštećenja kože postoji kada je mali kontrast između kose i boje kože, no napredna tehnologija izradila je lasere koje mogu koristiti osobe tamne puti. Lasersko odstranjivanje dlačica manje je učinkovito kod ljudi sive, crvene, plave i bijele kose. Radi se i na razvoju lasera koji će biti učinkoviti i na svjetlijim dlačicama.

Rizici na tretiranoj koži mogu se umanjiti pravilnom njegom prije i poslije tretmana, ali može doći do:

Iritacije kože - privremena nelagoda, crvenilo i naticanje neposredno nakon laserskog uklanjanja dlačica.
Promjena u pigmentaciji - koža može potamniti ili posvijetliti na tretiranom području, uglavnom, privremeno.

Ne preporučuje se odstranjivanje dlačica laserom na području oko oči zbog opasnosti od ozbiljnog oštećenja!

Kako se pripremiti? 

Posjetite specijalista koji je certificiran za dermatologiju ili kozmetičku kirurgiju i ima iskustvo s laserskim odstranjivanjem dlačica. Ako se odlučite obaviti tretman u salonima za ljepotu, dobro provjerite tko radi i ima li certifikat i iskustvo.

Prije tretmana, zakažite pregled. Liječnik će utvrditi:

Vašu povijest bolesti, upotrebu lijekova, kožna oboljenja i prethodne zahvate uklanjanja dlačica.
Raspravite o rizicima, prednostima i očekivanjima.
Informirajte se o dodatnim troškovima, jer najčešće se tretman mora ponoviti. 

Kako biste se pripremili za odstranjivanje dlačica laserom:

Izbjegavajte izlaganje suncu šest tjedana prije tretmana i zaštitite kožu.
Ako ste koristili kreme za tamnjenje, morat ćete izbijeliti kožu prije tretmana.
Izbjegnite odstranjivanje dlačica barem četiri tjedna prije tretmana.
Izbjegavajte lijekove za razrjeđivanje krvi poput aspirina ili lijekova protiv upale.
Preporučuje se brijanje dan prije tretmana kako bi se umanjila šteta na koži od dlačice koja sagorijeva djelovanjem lasera.

Što očekivati?

Potrebno je dva do šest tretmana kako bi rezultat bio potpun, a interval ponavljanja ovisi o području s kojeg se dlačice odstranjuju. 
Za vrijeme tretmana nose se naočale koje štite oči od laserskih zraka, a na kožu se može staviti anestetik koji umanjuje osjećaj neugode tijekom tretmana.

Izvor fotografije: Mydala

Tijekom tretmana

Gel ili dodatak za hlađenje na laseru primijenit će se tijekom tretmana kako se ne bi javili neželjeni efekti i ublažila iritacija. 
Uključeni laser prolazi kroz kožu prema folikuli. Intenzitet topline uništava folikulu i tako usporava ili potpuno onemogućuje ponovni rast dlake. Moguće je da ćete osjetiti blagu nelagodu na koži ili osjetljivost na hladnoću iz gela ili rashladnog dodatka.
Ovisno na kojem se području uklanja dlaka, tretman može potrajati nekoliko minuta (nausnice) ili više od sat vremena za veća područja.

Nakon tretmana 

Koža može biti crvena i natečena nekoliko sati nakon tretmana, a osjećaj peckanja možete ublažiti hladnim oblogom. Također, liječnik vam može umasirati kremu na bazi steroida. 
Između tretmana potrebno je izbjegavati izlaganje suncu i solarij te koristiti zaštitne kreme.

Rezultati

Dlačice ne ispadnu odmah, već kroz nekoliko dana ili tjedana što će izgledati kao da su nastavile rasti. Uobičajeno, potrebno je ponoviti tretmane jer dlačice rastu i ispadaju u ciklusima.

Podijeli:

Pogledaj i preostale tekstove

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: