X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Pixabay

8.11.2018.

Regenerirajte svoj organizam kroz detoksikaciju


Današnji način života je vrlo stresan i ubrzan, te je, upravo zbog toga, neophodno aktivirati se kako vam život ne bi usisao svu životnu energiju. Za početak bi bilo dobro regenerirati organizam kroz detoksikaciju, a to možete učiniti na brojne načine: kroz boravak na sunčevim zrakama, na otvorenom, konzumiranje namirnica s visokom razinom hranjivih tvari i kroz ispijanje velikih količina filtrirane vode.

Okruženi smo toksinima sa svih strana: pesticidima, teškim metalima, aditivima koji se dodaju u brojne namirnice kako bi one mogle dugo stajati na policama, aditivima u proizvodima za njegu kože, plijesni i brojnim drugim otrovima. Neke osobe također rado posežu za brojnim štetnim namirnicama koje škode njihovom organizmu, kao što su veće količine alkohola, cigareta, lijekova, a, u nekim situacijama, osobe posežu čak i za drogama. Štetne tvari se mogu pronaći i u mnogim namirnicama koje kupujemo u prodavaonicama, te koje svakodnevno konzumiramo ne znajući koliko pojedine tvari mogu naškoditi našem organizmu. Na razne načine iscrpljujemo svoj organizam, tako da imamo sve manje energije i hranjivih sastojaka. To sve može oslabiti naš imunološki sustav, nakon čega postajemo podložniji razvoju bolesti. U takvom stanju je vrlo teško biti funkcionalan, te je takve osobe teško motivirati i postoji mogućnost zapadanja u stanje depresije. 


Izvor fotografije: Photo by Sarah Louise Kinsella on Unsplash

Ukoliko vam se pojavljuju simptomi poput kožnih problema (akne ili osip), probavnih problema koji uključuju proljev, plinove ili zatvor, anksioznosti, naglih promjena raspoloženja, lošeg zadaha ili umora, to je znak da biste se malo trebali opustiti i riješiti se otrova koji su se skupili u organizmu. Neke osobe mogu postići detoksikaciju kroz aktivnosti navedene u uvodu, ali nekima to nije dovoljno. Stoga navodimo nekoliko savjeta za zdravu detoksikaciju vašeg organizma, kako bi se on mogao odmoriti i pripremiti za uobičajeno funkcioniranje.

Napravite kratku pauzu i olakšajte posao probavnom sustavu

Naučeni smo kako bismo trebali obilno doručkovati, nakon čega slijede ručak i večera, ali s užinama u međuvremenu. Upravo je naš probavni sustav taj koji obrađuje i uklanja brojne toksine iz našeg organizma, tako da bi vrlo učinkovito bilo ukoliko bismo mu dali malo više vremena za probavljanje hrane. Upravo to možemo učiniti detoksikacijom, gdje naše tijelo nakon 14-18 sati (ovisi od osobe do osobe) ulazi u stanje autofagije. To je proces kojim se naš organizam rješava toksina iz stanica, te popravlja oštećenja na njima koja nastaju uslijed prirodnog trošenja i štetnih utjecaja iz okoliša.

Koristite aktivni ugljen

Aktivni medicinski ugljen najjači je apsorbens s velikom sposobnošću vezivanja raznih toksina i štetnih tvari, stoga se koristi kod proljeva i nadutosti, kod akutnog trovanja oralno unesenog lijeka ili otrova i trovanja hranom. Aktivni ugljen se često koristi u bolnicama u trenucima kada su osobe izložene vrlo otrovnim tvarima, kako bi ih što prije uklonili iz svog sustava. Sve u svemu, jedan je od najdjelotvornijih tvari za detoksifikaciju organizma. Preporučuje se konzumirati ga samo po potrebi, primjerice ukoliko ste podvrgnuti detoksikacijskom režimu, ako se liječite od neke upale ili ste bili izloženi nekoj hrani ili piću na koju loše reagirate. Neke osobe ga koriste kao sastojak kada pripremaju smoothie ili kruh, no to nije poželjno zbog toga što aktivni ugljen može ukloniti, dok čisti toksine, i sve hranjive tvari koje se nalaze u određenim namirnicama. Ne bi imalo baš puno smisla piti smoothie od raznih vrsta voća i povrća, ukoliko u njemu nema hranjivih sastojaka, stoga nastojte konzumirati aktivni ugljen barem sat vremena prije ili nakon nekog obroka koji uključuje brojne hranjive sastojke. Aktivni ugljen vam može pomoći ukoliko imate probavnih problema kao što su plinovi, nadutost ili proljev. 


Izvor fotografije: Get It Durban

Zelena glina

Glina se koristila tisućama godina kako bi pomogla u detoksikaciji organizma (jer ona veže štetne tvari i izbacuje ih iz organizma kroz probavni trakt) od elemenata poput teških metala, kako bi pomogla kod probavnih problema, kožnih problema, izloženosti otrovnim elementima koji uzrokuju trovanja hranom. Zelena glina je jedan od prirodnih lijekova koji efikasno i brzo čiste organizam, a pritom nas  opskrbljuje svim potrebnim elementima jer ona sama sadrži preko 60 minerala i elemenata koji hrane i liječe naš organizam, kao što su kalcij, magnezij i kalij. Preporučuje se konzumirati glinu ujutro nakon ustajanja ili navečer prije spavanja, na način da punu čajnu žličicu ventilirane zelene gline razmutite u 2 dcl vode. Glina ne smije doći u dodir s metalom, tako da bi bilo dobro ukoliko ne biste upotrebljavali metalnu žličicu ili čašu. Kao i kod aktivnog ugljena, ne preporučuje se dodavanje gline u pripravke kao što je smoothie zbog toga što će izvući hranjive tvari iz drugih namirnica. I aktivni ugljen i zelena glina se mogu koristiti kao maske za lice, te na taj način izvlačiti štetne tvari iz organizma kroz kožu.

Konzumirajte klorelu

Klorela je jednostanična alga okruglastog oblika i zelene boje koja pomaže u detoksikaciji organizma od pesticida i teških metala s kojima se truju sve osobe s amalgamskim zubnim ispunama, one koje rade u pojedinim industrijama, koje su primile cjepiva ili su bile izložene radioaktivnom zračenju. Klorela je bogata hranjivim sastojcima koji podržavaju detoksifikacijski proces kroz koji prolazi vaš organizam, te vas opskrbljuje energijom i vitalnošću. Vrlo je važno naglasiti kako klorela, za razliku od aktivnog ugljena i zelene gline, ne izvlači hranjive tvari iz drugih namirnica, tako da ju možete stavljati u smoothie kao dodatak uz brojno voće i povrće. Kako je stanična stijenka klorele ljudima neprobavljiva, morate se uvjeriti da je stanična stijenka slomljena prije konzumacije, kako biste imali koristi od brojnih hranjivih sastojaka koje sadrži.

Pripremajte zelene sokove

Zeleni sokovi su bogat izvor hranjivih sastojaka koji vam daju velike količine energije kako biste kroz cijeli dan mogli uspješno funkcionirati i biti produktivni, a mogu vam znatno pomoći da se riješite svih štetnih tvari iz organizma. Stoga napravite sok ili smoothie od limuna, celera, krastavaca, peršina i korijandera kako biste se opskrbili brojnim zdravim namirnicama. Krastavci i celer sadrže minerale poput kalija tako da konzumacija takvog napitka na prazan želudac može biti snažna potpora vašim bubrezima i jetri, te očistiti vaš krvotok.

Konzumirajte namirnice koje sadrže zdrave masnoće

Brojne namirnice poput maslina, kokosovog ulja, maslinovog ulja, orašastih plodova, avokada i ostalih bogat su izvor zdravih ili dobrih masnoća koje štite srce i podupiru cjelokupno zdravlje. Dobre masti se dijele na mononezasićene masti i polinezasićene. U gore navedenim namirnicama možemo pronaći mononezasićene masti, a namirnicame kao što su sojino ulje, kukuruzno ulje, ulje šafranike, suncokret, sezam i sjemenke bundeve su bogate polinezasićenim mastima. Većina takvih namirnica sadrži velike količine omega-3 masnih kiselina te amino kiselina koje ubrzavaju proces detoksikacije.

Više o zdravim masnoćama i ostalim blagodatima avokada možete pročitati ovdje.


Izvor fotografije: Pixabay

Podijeli:

Pogledaj i preostale tekstove

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: