X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: https://bit.ly/2PQ6EXA

13.12.2018.

Sedam neuobičajenih uzročnika alergije u hrani


Osam uobičajenih uzročnika alergije navode se na deklaracijama ako proizvod sadrži ili bi mogao sadržati neku od namirnica u tragovima. Uobičajeni su uzročnici alergija: mlijeko, jaja, riba, školjke, orašasti plodovi, kikiriki, pšenica, soja. S neuobičajenim je namirnicama teže jer često nisu navedene, no lakše ih je izbjegavati jer nisu uobičajena sastavnica raznih prehrambenih proizvoda. Pročitajte zašto crveno meso, sezam, avokado, hrana sa Zapada, kukuruz, mango i sušeno voće mogu izazvati alergijsku reakciju. Osim toga, posjetite liječnika ako se jave simptomi anafilakse.

Alergije na hranu mogu biti blage do životno opasne. Bilo da ste sami iskusili ili doživjeli alergiju kod djece, znate koliko teško pa i strašno može biti kada se nalazite u stanju alergije. Osam je poznatih i uobičajenih uzročnika alergija u hrani, ali nekada alergijsku reakciju mogu izazvati neke namirnice koje se ne nalaze na tom popisu. Ako ste nekada imali alergijsku reakciju, a sigurni ste da je nije i izazvala  nijedna od osam uobičajenih, niže navedenih namirnica, provjerite popis neuobičajenih uzročnika alergije, možda baš u nekom od njih leži vaš problem.

Osam uobičajenih uzročnika alergije u hrani su:

Mlijeko
Jaja
Riba
Školjke
Orašasti plodovi
Kikiriki
Pšenica
Soja

Njih nije tako lako izbjegavati, pogotovo ako čitate deklaracije na proizvodima, mnogi sadrže ili bi u tragovima mogli sadržavati neku ili više namirnica s popisa.

Neuobičajene je namirnice lakše izbjegavati od onih koje se nalaze posvuda i uobičajena su sastavnica raznih prehrambenih proizvoda:

1. Crveno meso

Odrezak, svinjetina, janjetina mogu izazvati alergiju, ali ju je teško identificirati, krivac za alergiju je šećer poznat kao alpha-galaktoza (alpha-gal). Prema mišljenju stručnjaka, ako ste alergični na jednu od navedenih vrsta mesa, vjerojatno ste alergični i na ostale vrste. Istraživanja su pokazala da se simptomi alergije javljaju tri do šest sati nakon konzumiranja.

Izvor fotografije: Grub Street
 

2. Sezam

Reakcije na sezam, kao i na orašaste plodove, mogu biti jake. Ove su alergije rijetke, ali je sezam katkada teško identificirati u mnogim namirnicama, a u ulju najčešće nema proteina no ipak treba biti na oprezu. Dokaz tome su brojni slučajevi ljudi koji su imali reakciju upravo na sezamovo ulje.

3. Avokado

Možda ćete se iznenaditi, ali alergije na avokado i lateks su usko povezane. Proteini u avokadu strukturno su slični onima u gumi i lateksu. Zato, ako ste dobili alergiju na gumene rukavice, pripazite kod konzumacije avokada, osim toga, osjetljivost na avokado može značiti i osjetljivost na krumpir, rajčicu, papaju, banane i kivi.

4. Hrana sa zapada

 Marshmallow u sebi sadrže želatinu životinjskog porijekla koja sadrži protein koji je okidač za alergiju. Želatine ima u gumenim bombonima, kaugumama smrznutim žitaricama i kolačima. Srećom, ova je alergija rijetka, a želatine ima i u nekim cjepivima, poput onih za gripu. Hot dog je visokoprocesuiran obrok s bezbroj aditiva. Što je izazvalo alergiju nakon konzumiranja hot doga, teško je odrediti, ali se vjeruje da su nitrati i nitriti - aditivi, glavni krivci.


Izvor fotografije: Photo by Anna Kolosyuk on Unsplash

5. Kukuruz

Reakcije prilikom alergije na neuobičajene namirnice iste su ili slične kao reakcije na uobičajene namirnice koje izazivaju alergiju. Ako je u pitanju alergija na kukuruz, treba ga izbjegavati u svim oblicima i sve pripravke od kukuruza.

6. Mango

I mango se, poput avokada, povezuje s gumom i lateksom, reakcija na mango može biti povezana i s drugim voćem poput jabuka, krušaka, celera, pistacija i mnogih drugih.

Izvor fotografije: Sigfrido Fruit
 

7. Sušeno voće

Sumporov dioksid dodaje se sušenom voću kako bi ga konzervirali. Europska Unija propisala je da svi proizvodi koji sadrže ovaj sulfit moraju biti označeni. Osjetljivost na sumporov dioksid može izazvati reakciju i kod konzumacije vina, vinskog octa, mesnih prerađevina, smrznutih jogurta i povrća i dr.

Kada posjetiti doktora?

Odmah potražite liječničku pomoć ako vam se jave simptomi anafilakse: Osip ili plikovi
Peckanje ili bockanje po ustima
Naticanje usana, jezika, grla ili lica
Povraćanje ili proljev
Grčevi
Gušenje
Teškoće s disanjem
Vrtoglavica
Gubitak svijesti

Podijeli:

Pogledaj i preostale tekstove

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: