Sok od aronije - pripremite ga u vlastitoj kuhinji!
Koliko ste puta, u zadnjih par godina, čuli da je sok od aronije ono što Vam treba da ojačate imunitet? Vjerojatno previše, no jeste li, nakon toga, zapravo otišli u prodavaonicu kako biste kupili svježu aroniju ili sok od aronije? Ako još uvijek niste sigurni u cijelu priču o aroniji, saznajte zbog čega je ona tako dobra za Vaš organizam, zašto je brojni zovu super voćem te kako pripremiti domaći sok od aronije umjesto da ga platite 100 kn. Ova voćka pripada porodici ruža, a upravo zbog ljepote cvijeta je ova biljka postala popularna u Europi sve dok stručnjaci nisu otkrili sve dobrobiti bobica za zdravlje čovjeka. U nastavku saznajte dobrobiti aronije za Vaš organizam, ali i cijenu kilograma bobica!
Zanimljiva je činjenica da je aronija otporna na vrlo niske temperature te podnosi temperature čak i do - 45°C, a uspijeva i kada je prekrivena mrazom.
Izvor fotografije: Flickr
Bogata je vlaknima koja olakšavaju kretanje hrane kroz probavni trakt, odnosno blagotvorno djeluju na naš probavni sustav, tako da možemo reći kako aronija smiruje grčeve i bol u crijevima, zaustavlja proljev te ublažava upalu sluznice crijeva. Koristi se na razne načine: možete ju dodavati u smoothije, jutarnje pahuljice, voćne salate, kolače, mliječne proizvode, ali, također, od nje možete pripremiti čaj, sirup, liker, džem te sok - u tom obliku se najčešće konzumira. U nastavku ćete saznati kako pripremiti sok u vlastitoj kuhinji!
Indijanci su prvi prepoznali ljekovita svojstva aronije, dok je u Europi ovo voće privuklo pažnju isključivo zbog svoje ljepote. Aronija cvate u svibnju, a njezini bijeli cvjetovi su jedni od najljepših cvjetova grmolikih biljki. Toliko su impresionirali Europljane da je Kraljevsko vrtlarsko udruženje 1972. godine, u Engleskoj, crnoplodnoj Aroniji dodijelilo nagradu.
Izvor fotografije: Pixabay
Aronija - nazivaju je super voćem, evo zašto..
Razlikujemo tri vrste aronije, a to su: crnoplodna ili divlja aronija koju karakteriziraju plodovi crne boje, crvenoplodna aronija koju karakteriziraju plodovi crvene boje te ljubičastoplodna aronija za koju neki stručnjaci kažu da je hibrid prethodnih vrsta, a karakteriziraju je ljubičasti plodovi. Crnoplodna aronija, odnosno Aronia melanocarpa, je vrlo ljekovita te se najčešće uzgaja i konzumira, dok su ostale dvije vrste kultivirane, stoga sadrže manje ljekovitih tvari.Plod aronije je toliko sitan da je skoro nemoguće povjerovati da je toliko ljekovita, no ove bobice sadrže kalij, natrij, kalcij, magnezij, cink, željezo, vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E i K. Organski sastojci koji se nalaze u plodovima aronije štite crijeva od štetnih bakterija zbog svojih antioksidativnih svojstava. Aronija sadrži antocijanide i proantocijanide, koji spadaju među najsnažnije antioksidanse, a imaju sposobnost spajanja i jačanja kolagena u krvnim žilama, tetivama, ligamentima i kostima što znači da potiču bolju cirkulaciju i djeluju terapeutski na proširene vene, kapilare i hemoroide.
Izvor fotografije: Pixabay
Super voće - kako utječe na naš organizam?
štiti organizam od bakterija i virusaizvrsna je kod infekcija mokraćnih putova jer, osim antibakterijskoga djelovanja, ujedno potiče rad bubrega i mjehura
jača imunitet
stimulira rad jetre, pomaže kod žučnih kamenaca i upala žučnog mjehura
pomaže u održavanju tjelesne težine
pomaže kod glavobolje i migrene
poboljšava cirkulaciju krvi u krvnim žilama glave
smiruje grčeve, bolove te upalu sluznice želuca i crijeva
pospješuje rad štitnjače, poboljšava i regulira izlučivanje njezinih hormona
poboljšava vid
Ne govore Vam liječnici uzalud da konzumirate aroniju, bilo kroz sok ili čaj. Ove bobice će nahraniti Vaš organizam korisnim organskim sastojcima i nutritivnim tvarima, a Vaša krvna slika će se poboljšati. Brojni su načini na koje možete konzumirati aroniju, ono što je bitno je to da ju svakako ubacite u plan i program barem jednom tjedno - dodajte bobice u jutarnju kašu, frape ili ih pojedite svježe.
Nakon što voće sazre, slobodno ga možete zamrznuti. Ranije smo naučili da sibirska aronija jako dobro podnosi niske temperature tako da zamrzavanje neće imati negativan utjecaj na kvalitetu Vašeg soka. Jedino što je bitno je to da jednom odmrznuto voće ne smijete ponovno zamrzavati već sve bobice iskoristite u pripremi soka ili nekog jela.
Sok od aronije - zašto biste ga skupo platili ako ga možete pripremiti sami?
Ako prošećete po prodavaonicama organske hrane, primijetit ćete kako se cijena soka od aronije kreće u rasponu od 80 - 100 kuna. S druge strane, svježe bobice možete kupiti od domaćih poljoprivrednika koji će Vam 1 kilogram prodati po cijeni od 10 - 13 kn. Za pripremu soka Vam je potrebno 2 kg svježe aronije, 1 litra vode, malo šećera te jedan limun. Kada sve zbrojite, možete zaključiti kako pripremom vlastitog soka možete ostvariti znatne uštede - tko zna, možda čak počnete i proizvoditi sok na veliko.Izvor fotografije: Flickr
Sastojci:
2 kg bobica aronije1 litra vode
800 g šećera
1 svježe cijeđeni limun
Priprema:
Lonac napunite 1 litrom vode, dodajte 800 g šećera te ugrijte na štednjaku sve dok ne zavrije. Nakon što zaslađena voda proključa, u smjesu dodajte 2 kg svježeg voća.Smjesu kontinuirano miješajte sve dok ne proključa, a dok miješate zgnječite bobice kako bi one otpustile što više soka.
Nakon što smjesa proključa, pričekajte nekoliko minuta, a tada izlijte smjesu u posudu te ostavite sa strane da se ohladi.
Kada se ohladi, smjesu procijedite, vratite u lonac i zagrijte na štednjaku sve dok ne zavrije. Nakon što smjesa proključa, maknite poklopac te u smjesi ocijedite jedan limun.
Dobiveni sok ulijte u prethodno sterilizirane staklene boce te ga čuvajte na tamnom i hladnom mjestu. Po potrebi ga razrijedite s malo vode.
Preporučena dnevna doza svježih bobica aronije je 300 g, dok je sok od aronije najbolje piti natašte i to 40 ml dnevno, što je ekvivalent jednoj čašici za rakiju. Ova doza se odnosi na zdrave osobe koje žele ojačati imunitet, ali ne boluju od neke kronične bolesti te nemaju velikih problema sa zdravljem. Osobe koje se bore s nekom bolešću i imaju oslabljen imunitet bi trebale konzumirati jednu čašicu prije svakog obroka. Kako bi iskoristili što više hranjivih svojstava ovog super voća, idealno bi bilo da sok konzumiraju barem pola sata prije obroka.