26.10.2018.
Guacamole - umak od avokada
Guacamole je umak koji potječe iz Meksika, a baziran je na avokadu koji ima najveći udio bjelančevina među voćem. Avokado sadrži vitamin C koji pomaže u održavanju zdravog imunološkog sustava, folnu kiselinu koja je važna za brojne metaboličke procese kao što su obnova stanica i crvena krvna zrnca, te vlakna koja štite srce i krvne žile i poboljšavaju probavu, bogat je izvor vitamina E i kalija, te u korisnim količinama sadrži vitamin B6 i lutein.
Sastojci:
1 avokado,
1 luk,
1 rajčica,
1 kriška limuna,
Sol, papar, začini po želji.
Priprema:
Narežite luk i rajčicu na kockice. Procijenite je li avokado zreo (ako je bit će crne ili tamno ljubičaste boje, mekši na dodir, te će peteljka s vrha voćke na lagani pokret biti otkinuta s ploda). Narežite avokado.
Avokado je tropsko voće koje raste u Meksiku, a sadrži vitamin C koji pomaže u održavanju zdravog imunološkog sustava, folnu kiselinu koja je važna za brojne metaboličke procese kao što je obnova stanica te vitamin K koji je bitan za zdravlje kostiju. Avokado je bogat izvor kalija, a bitno je napomenuti kako prehrana bogata kalijem pomaže u snižavanju krvnog tlaka. Više o samoj namirnici saznajte ovdje.
½ avokada pasirajte vilicom, dodajte rajčicu, luk i iscijedite limunov sok. Začinite po želji i pomiješajte. U smjesu dodajte drugu polovicu avokada i pasirajte vilicom. Sve pomiješajte i uživajte u svom guacamoleu uz tortille ili čips!
Pohrana:
Zbog oksidacije guacamole brzo može promijeniti boju. Zbog toga ga je dobro prije pohrane u hladnjak pošpricati limunovim sokom, a potom poklopiti.
Ako gornji sloj umaka postane smeđi tijekom pohrane u hladnjaku, gornji sloj odstranite i uživajte u ostatku!
Tagovi:
zdravlje
,
hrana
,
prehrana
,
recepti
,
nutricionizam
,
zdravaprehrana
,
food
,
avokado
,
zdrave namirnice
,
umak
,
pripremanje
,
hrane
,
bjelančevine
,
voće
,
meksiko
Podijeli:
Pogledaj i preostale tekstove
Ostavite komentar
Komentari
Budite prvi koji će komentirati...
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: