X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

26.10.2018.

Guacamole - umak od avokada


Guacamole je umak koji potječe iz Meksika, a baziran je na avokadu koji ima najveći udio bjelančevina među voćem. Avokado sadrži vitamin C koji pomaže u održavanju zdravog imunološkog sustava, folnu kiselinu koja je važna za brojne metaboličke procese kao što su obnova stanica i crvena krvna zrnca, te vlakna koja štite srce i krvne žile i poboljšavaju probavu, bogat je izvor vitamina E i kalija, te u korisnim količinama sadrži vitamin B6 i lutein.

Sastojci:

1 avokado,
1 luk,
1 rajčica,
1 kriška limuna,
Sol, papar, začini po želji.

Priprema:

Narežite luk i rajčicu na kockice. Procijenite je li avokado zreo (ako je bit će crne ili tamno ljubičaste boje, mekši na dodir, te će peteljka s vrha voćke na lagani pokret biti otkinuta s ploda). Narežite avokado. 

Avokado je tropsko voće koje raste u Meksiku, a sadrži vitamin C koji pomaže u održavanju zdravog imunološkog sustava, folnu kiselinu koja je važna za brojne metaboličke procese kao što je obnova stanica te vitamin K koji je bitan za zdravlje kostiju. Avokado je bogat izvor kalija, a bitno je napomenuti kako prehrana bogata kalijem pomaže u snižavanju krvnog tlaka. Više o samoj namirnici saznajte ovdje
½ avokada pasirajte vilicom, dodajte rajčicu, luk i iscijedite limunov sok. Začinite po želji i pomiješajte. U smjesu dodajte drugu polovicu avokada i pasirajte vilicom. Sve pomiješajte i uživajte u svom guacamoleu uz tortille ili čips!

Pohrana:

Zbog oksidacije guacamole brzo može promijeniti boju. Zbog toga ga je dobro prije pohrane u hladnjak pošpricati limunovim sokom, a potom poklopiti.
Ako gornji sloj umaka postane smeđi tijekom pohrane u hladnjaku, gornji sloj odstranite i uživajte u ostatku!

Podijeli:

Pogledaj i preostale tekstove

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: