X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Rapunzel Naturkost

20.5.2019.

Hranjiva pizza od kukuruzne krupice


Koliko puta ste htjeli izbaciti tijesto iz prehrane, ograničiti unos ugljikohidrata, ali ste jednostavno previše zaljubljeni u jela poput tjestenine i pizze? Donosimo Vam lijepe vijesti, ne morate izbaciti pizzu iz svojih života - samo pripremite alternativu klasičnom tijestu. U ovoj verziji Vam predlažemo palentu, nutritivno bogatu namirnicu koja podiže imunitet te pomaže Vašem organizmu pretvoriti hranu u energiju. Uz dodatak hranjivih i ukusnih namirnica kao što su rajčica, mozzarella, šampinjoni, rikula, bosiljak i maslinovo ulje, ovaj obrok će Vam pružiti sve potrebne sastojke za aktivan i energičan ostatak dana. U nastavku saznajte kako pripremiti ovaj obrok!

Palenta - nutritivno vrijedna namirnica koja ne opterećuje organizam suvišnim kalorijama

Palenta je nutritivno vrijedna namirnica koja u 60 g sadrži svega 44 kcal, bogata je vitaminom A, vitaminom B1, beta karotenom te brojnim drugim mineralima i vitaminima. Priprema se od kukuruzne krupice, odnosno od grubo mljevenog kukuruznog brašna kuhanog u vodi, a njezino blagotvorno djelovanje veže se uz prevenciju kancerogenih i virusnih bolesti, poboljšanje kognitivnih funkcija te zdravlje kardiovaskularnog sustava.

Columbo je 1492. godine stupio na tlo Amerike gdje se susreo s nepoznatom biljkom - kukuruzom - koju je donio u Europu i od tada je ona nezaobilazan dio naše svakodnevne prehrane.

Ukoliko se upotrijebe manje količine vode u kojoj se krupica kuha, dobivena smjesa će biti gušća, a dodavanjem veće količine vode palenta će biti rjeđa. Kalorijska vrijednost palente ovisi i o sastojcima koji joj se dodaju, tako da će dodatak, primjerice, maslaca podići kalorijsku vrijednost palente, a i vrijednost masti. 

Izvor fotografije: Sanpellegrino sparkling fruit beverages

Energetska i nutritivna vrijednost na 100 g
Energetska vrijednost 374 / 1.563 kcal / kJ
Masti 31,69 g
Ugljikohidrati 15,98 g
Vlakna 3,36 g
Bjelančevine 9,03 g

Rikula - namirnica idealna za detoksikaciju organizma  

Gorkasta i nutritivno vrlo bogata namirnica koja obiluje vitaminima A, C, K, riboflavinom, kalcijem, magnezijem, folnom kiselinom, bakrom, cinkom, željezom i kalijem, a samo jedan obrok sadrži oko 80% preporučene dnevne doze vitamina K. 

Rikula obiluje antioksidansima te je idealna namirnica za detoksikaciju organizma jer čisti jetru, a njezin gorki okus dobro se sjedinjuje s orasima, kruškama, citrusima, rajčicama i sirevima kao što su kozji sir ili parmezan. Može se dodavati jelima kao što je tjestenina ili pizza, stavljati u salatu ili kao dodatak raznim jelima, a preporučuje se stavljati je na pizzu nakon što se izvadi iz pećnice.
 
Energetska i nutritivna vrijednost na 100 g
Energetska vrijednost 412 / 1.722 kcal / kJ
Masti 35,07 g
Ugljikohidrati 9,67 g
Vlakna 3,50 g
Bjelančevine 16,84 g

 

Bosiljak - začin koji poboljšava pamćenje te smiruje živčanu napetost

Bosiljak je namirnica slatkastog okusa koja potiče apetit te povoljno utječe na ravnotežu crijevne flore i probavu. Eterično ulje bosiljka sadrži estragol koji podsjeća na anis, linalol, cineol i druge antiseptičke sastojke koji uništavaju štetne bakterije u hrani i sprječavaju njihov rast tako da se koristi kao prirodni konzervans.

Izvor fotografije: Stocksy United
U obliku čajeva se primjenjuje kod liječenja raznih upala, početnih stanja tuberkuloze, bolesti mokraćnih organa te kod hripavca jer ublažava kašalj, a služi i za grgljanje kod bolesti grla i promuklosti. Liječi i afte, a ulje od bosiljka se smatra vrlo dobrim sredstvom protiv akni. Smatra se da bosiljak povoljno djeluje na živčani sustav jer smiruje migrenu, živčanu napetost te poboljšava pamćenje.

Energetska i nutritivna vrijednost na 100 g
Energetska vrijednost 27 / 113 kcal / kJ
Masti 0,61 g
Ugljikohidrati 4,34 g
Vlakna 3,90 g
Bjelančevine 2,54 g

Sastojci:

palenta: 450 g
rajčica (pelat): 240 g
mozzarella: 200 g
parmezan: 50 g
šampinjoni: 150 g
maslinovo ulje
rikula (rikula/rukola/riga): 50 g
bosiljak
origano
sol
 

Priprema:

PODLOGA:
Pripremite palentu na uobičajen način prema uputama na vrećici, što znači da tijekom kuhanja dodate sol, maslinovo ulje te prema kraju miješanja još i malo parmezana. Još vruću smjesu stavite u tepsiju u kojoj inače pečete pizzu. U takvu posudu ravnomjerno rasporedite tijesto od kukuruzne krupice i ostavite da se ohladi.

Za to vrijeme pripremite nadjev.

Izvor fotografije: Ear Smarter!
 
NADJEV:

Rajčice (najbolje bi bilo da su domaće, ali ako nije sezona, poslužit će i pelati iz konzerve) malo prodinstajte kako bi višak tekućine ispario (i gljive će pustiti vodu) i smjesa postala gušća i dodajte bosiljak.
 
Na palentu rasporedite rajčice, zatim sir izrezan na ploške, gljive i pospite sve origanom.

Stavite u pećnicu i zapecite nekih 10 – 15 minuta na 200˚C.

Izvadite iz pećnice, pospite rikulom i uživajte bez grižnje savjesti! Još zdravih recepata možete potražiti ovdje!

Podijeli:

Pogledaj i preostale tekstove

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: