Pečene paprike punjene vrhnjem od indijskih oraščića
Temperature su polagano počele padati, tako da se, pravilnim odabirom namirnica, morate pobrinuti da s temperaturama ne padne i Vaš imunitet. Primjerice, indijski oraščići su bogati mineralima poput magnezija, bakra, fosfora i željeza, a čak dvije trećine masnoća koje sadrži su nezasićene masne kiseline. Jeste li znali da indijski oraščić zapravo i nije orašasti plod, već sjemenka indijske jabuke - ploda Indijskog oraha, stabla koje je podrijetlom iz Brazila? Vjerojatno ste ga probali u raznim kombinacijama, no jeste li ikada ga ikada pokušali kombinirati sa zapečenim paprikama? Ako niste, ovaj recept će Vas potaknuti da to i učinite! U nastavku saznajte kako pripremiti paprike punjene vrhnjem od indijskih oraščića, ali i koje sve hranjive sastojke, na taj način, unosite u organizam.
Brazilska sjemenka bogata bakrom - koji je bitan za proizvodnju melanina
Iako se zovu indijski oraščići, radi se o sjemenkama koje su u obliku bubrega, a podrijetlom zapravo iz Brazila. Slatkog su okusa i mirisa, a zbog visoke razine mononezasićenih masti i antioksidansa koje sadrže, izvrstan su odabir za dobro zdravlje cjelokupnog organizma. Bitno je naglasiti da jedna šaka indijskih oraščića zadovoljava čak 98% preporučene dnevne potrebe za bakrom, mineralom koji je važan za proizvodnju melanina, ali sadrži i visoke razine željeza i magnezija - minerala koji su ključni za održavanje zdravih kostiju.Izvor fotografije: Very well fit
Prosječna hranjiva vrijednost za 100g svježih Indijskih oraščića:
Hranjivi sastojci VrijednostMasti 43.85 g
Bjelančevine 18.22 g
Tiamin 0.423 mg
Niacin 1.06 mg
Riboflavin 0.058 mg
Kalcij 37 mg
Magnezij 292 mg
Fosfor 593 mg
Energetska vrijednost 576 kcal
Indijski oraščić se može koristiti kao zakuska, ali ga možete dodavati i u salate, slatkiše, namaze te u razna jela od povrća. Od njega možete pripremiti i maslac te vrhnje, a u nastavku otkrijte kako. Sirov, neposoljen i nezačinjeni indijski oraščić ima znatno manje kalorija od posoljenog i pečenog, a obilan je nezasićenim masnim kiselinama te oleinskom kiselinom koje povoljno utječu na kardiovaskularno zdravlje. Stoga ga nastojte konzumirati što je češće moguće!
Nekada začin siromašnih, a danas jedan od najpopularnijih sastojaka u kućanstvu
Paprika sadrži četiri puta više vitamina C od naranče, a redovita konzumacija paprike poboljšava vid, štiti od raka prostate, podiže imunitet, ublažava simptome PMS-a, potiče proizvodnju kolagena, ubrzava metabolizam te potiče rast kose.
Izvor fotografije: Unsplash
Prosječna hranjiva vrijednost za 100g paprika:
Nutrijent KoličinaEnergetska vrijednost 20 kcal
Ukupno proteina 0,86 g
Ukupno ugljikohidrata 4,64 g
Ukupno masti 0,17 g
– od toga: zasićene masne kiseline 0,058 g
Dijetalna vlakna 1,7 g
Ukupno šećera 2,40 g
Kolesterol 0 mg
Voda 93,89 g
Mononezasićene masne kiseline 0,008 g
Polinezasićene masne kiseline 0,062 g
Trans-masti 0,000 g
Vitamin C 80,4 mg
Sastojci
6 paprika
6 srednjih krumpira
1/2 glavice luka
Maslinovo ulje
Himalajska sol
Malo papra
VRHNJE
100 grama indijskih oraščića
Sok polovice limuna
Himalajska sol
Priprema:
Krumpire naribajte zajedno s lukom i dobro posolite pa ostavite 10-ak minuta da puste tekućinu.
Paprike očistite iznutra i napravite udubljenja za punjenje te dodajte naribani luk i krumpire.
Pećnicu stavite grijati na 200 stupnjeva, rukama iscijedite tekućinu iz luka i krumpira.
Paprike punite dobivenim sadržajem, složite na pleh na papir za pečenje i pospite maslinovim uljem.
Pecite 35-40 minuta pa poslužite s vrhnjem.