X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Flickr

27.3.2020.

Pita od lososa i špinata - zdrav i ukusan obrok!


Niste sigurni što pripremiti za vikend - želite unijeti u organizam veliku količinu hranjivih tvari, bjelančevina, minerala poput željeza i kalija, a dosadilo Vam je kombinirati piletinu s raznim povrćem i želite isprobati nešto novo? Možda ne bi bilo loše da pokušate pripremiti ovu ukusnu pitu s prhkim tijestom, lososom i omiljenom Popajevom namirnicom - špinatom. Ujedno saznajte zbog čega je dobro svakodnevno konzumirati navedene namirnice te na koji način one pridonose Vašem zdravlju.

Losos - izvor masnoća koje su dobre za Vaše srce

Ova vrlo poznata riba blago narančasto - ružičaste boje obitava u morima, a obiluje omega-3 masnim kiselinama koje ubrzavaju metabolizam, smanjuju masnoću u krvi, pozitivno djeluju na upalne procese u organizmu, čuvaju zdravlje krvožilnog sustava i srca te omogućuju normalan razvoj mozga i stanica oka. Narančasto - ružičasta boja lososa je produkt karotenoida, skupine biljnih pigmenata žute, narančaste i crvene boje, koje losos u sebe unosi jedući račiće i male školjke. Karotenoidi djeluju kao antioksidansi, imaju antikancerogena svojstva stoga su vrlo važni za zdravlje čovjeka. Također, losos sadrži više kalija nego banana, koja je poznata kao namirnica obogaćena ovim mineralom, što osobama koje ga konzumiraju pomaže održati stabilnu razinu krvnog tlaka čime se smanjuje mogućnost, odnosno rizik nastanka srčanog udara. Bogat je izvor selena, fosfora te vitamina iz B skupine, odnosno obogaćen je nutrijentima koji jačaju kosti i zube te pozitivno utječu na rad živčanog sustava.

Izvor fotografije: Rawpixel

Svježeg lososa možete prepoznati po čvrstome mesu koje nema neugodan miris, vlažnim škrgama, sjajnoj koži koja nije sluzava te po ispupčenom oku. Ako kupujete filete, morate ih pripremiti isti dan ili dan nakon same kupnje, a za to vrijeme ga trebate čuvati u hladnjaku na temperaturi oko 2°C.

Prosječna hranjiva vrijednost za 100 g lososa:

Nutrijent Količina
Energetska vrijednost 208 kcal
Ukupno proteina 20,42 g
Ukupno ugljikohidrata 0,00 g
Ukupno masti 13,42cg
– od toga: zasićene masne kiseline 3,050 g
Mononezasićene masne kiseline 3,770 g
Polinezasićene masne kiseline 3,886 g
Dijetalna vlakna 0,0 g
Ukupno šećera 0,00 g
Voda 64,89 g
Kalcij (Ca) 9 mg
Željezo (Fe) 0,34 mg
Magnezij (Mg) 27 mg
Fosfor (P) 240 mg
Kalij (K) 363 mg
Natrij (Na) 59 mg
Cink (Zn) 0,36 mg
Bakar (Cu) 0,045 mg

Špinat –  omiljena namirnica mornara Popaja

Ovu jednogodišnju biljku s tamnozelenim jestivim listovima najviše je popularizirao poznati lik iz crtića - mornar Popaj - koji bi, nakon konzumacije špinata, uvijek dobio puno energije i postao jako snažan kako bi se mogao boriti s raznim nedaćama i zlikovcima. Potječe iz Perzije, dok se u Europi počeo uzgajati tek u 11. stoljeću. Zanimljiva je činjenica da je francuska kraljica Katarina de Medici uvijek zapovijedala svojim kuharima da poslužuju špinat uz svaki obrok, što danas čine brojne brižne majke kako bi njihova djeca svakodnevno u organizam unosila što više hranjivih namirnica. Obogaćen je mineralima željeza, magnezija i fosfora, klorofilom i proteinima, no isto tako obiluje flavonoidima i karotenoidima koji djeluju antioksidativno i protuupalno. Lutein i zeaksantin su dva posebno važna karotenoida jer štite zdravlje Vaših očiju te sprječavaju razne bolesti oka kao što je makularna degeneracija - bolest koja napada središnji dio mrežnice.

Izvor fotografije: Pxfuel

Konzumiranjem jedne šalice kuhanog špinata u organizam unosite oko 30% dnevno preporučenih količina željeza što znači da je špinat dobar prirodni lijek za anemične osobe. Također je vrlo lako probavljiva namirnica koja potiče probavu i sprječava zatvor, pomaže kod mršavljenja, normalizira razinu šećera u krvi te poboljšava funkciju mozga.

Prosječna hranjiva vrijednost za 100 g špinata:

Nutrijent Količina
Energetska vrijednost 23 kcal
Ukupno proteina 2,86 g
Ukupno ugljikohidrata 3,63 g
Ukupno masti 0,39 g
– od toga: zasićene masne kiseline 0,063 g
Mononezasićene masne kiseline 0,010 g
Polinezasićene masne kiseline 0,165 g
Dijetalna vlakna 2,2 g
Ukupno šećera 0,42 g
Holesterol 0 mg
Voda 91,40 g
Trans-masti 0 g
Kalcij (Ca) 99 mg
Željezo (Fe) 2,71 mg
Magnezij (Mg) 79 mg
Fosfor (P) 49 mg
Kalij (K) 558 mg
Natrij (Na) 79 mg
Cink (Zn) 0,53  mg
Bakar (Cu) 0,130 mg

Sastojci

Za podlogu:
1 žumanjak
200 g integralnog brašna
100 g maslaca
malo vode

Za nadjev:
400 g filea lososa
10-ak kockica zaleđenog špinata
4 jaja
400 ml kiselog vrhnja
malo maslaca
sol, papar

Priprema

Za podlogu, u posudu stavite brašno i maslac i miješajte dlanovima dok ne dobijete grudastu smjesu. Dodajte žumanjak i malo soli pa miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Po procjeni, ako je pregusto, dodajte i malo vode, no nemojte pretjerivati s vodom jer će se tijekom pečenja podloga previše stisnuti, a to ne želite. 

Nakon što dobijete jednoličnu smjesu, smjestite ju u okrugli kalup za pite i raširite tako da prekrijete dno i cijeli rub, do barem 2 cm visine.

Pećnicu uključite na 200 °C. Kalup za pitu prekrijte folijom pa tako pecite 15-ak minuta te, nakon što prođe 15 minuta, skinite foliju pa stavite još 5 minuta da se peče, dok površina ne bude potpuno suha.

Potom pećnicu smanjite na 180 °C.

Za to vrijeme, na tavi lagano prepecite file lososa koji ste prethodno narezali na komade. Uklonite ga s tave, usitnite na manje dijelove i ostavite sa strane.

U posudi zagrijte špinat, da se potpuno otopi i da ispari sav višak tekućine. Zatim ga istresite u prhko tijesto pite pa preko pospite usitnjeni losos.

Umutite jaja i vrhnje, prelijte preko lososa i špinata te sve skupa vratite u pećnicu i pecite još oko 25 minuta, odnosno dok se nadjev ne zapeče.

Jedite toplo.

Podijeli:

Pogledaj i preostale tekstove

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: