X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Slatkopedija

10.4.2020.

Pripremite najfiniji uskršnji kolač – pincu!


Stiglo nam je predivno proljeće, pa tako i još jedno uskršnje razdoblje puno boja, ukrašenih jaja te zečeka koji ta jaja donose. Kako se vi pripremate za Uskrs? Vjerojatno ste vrlo kreativni pa pronalazite nove načine ukrašavanja jaja, dok neki pripremaju ukusna uskršna jela poput šunke, uz koju će se konzumirati velike količine jaja. No, svi znamo da je najbolje nakon obroka prizalogajiti nešto slatko – zato ćemo Vam, u nastavku, otkriti kako pripremiti ukusnu pincu – uskršnji slatki kruh! No, uz to doznajte što je to pinca zapravo te zbog čega baš zeko nosi ukrašena jaja djeci?

Iako se nalazimo u kriznoj situaciji zbog koronavirusa te mnogi možda niti nisu sigurni koji je mjesec, dan i godina, sunce koje svaki dan obasjava naše prozore nas upućuje na to da je proljeće davno stiglo i uveseljava nas dok ga gledamo iz dnevnog boravka. To je znak da se bliži uskršnje razdoblje koje se najčešće veže uz ukrašena kuhana jaja, šunku, mladi luk te ukusne kolače. Jedan od navedenih je tradicionalni slatki kruh, takozvana pinca koja se priprema diljem svijeta u uskršnje razdoblje. 

Izvor fotografije: Coolinarika
Postoje brojni nazivi za ovu poslasticu poput sirnice u Dalmaciji, pogače ili jajarice u Zagorju i Prigorju, a nekada je ona bila skoro kao običan kruh, dok se nisu počele koristiti veće količine šećera I grožđica. Naime, u prošlosti su slastice i kolači bili luksuz za imućnije slojeve društva te su se pekli samo za posebne prigode kao što su najveći blagdani poput Božića i Uskrsa. Danas su slastice dostupne svima te se pripremaju svakodnevno, no pinca je još uvijek aktualna kao najpoznatija uskršnja slastica koja se u to razdoblje i najčešće priprema. Pinca nije preslatka, jako je sočna i mekana te je idealna namirnica uz jutarnju kavu ili čaj.

Zašto nam jaja donosi zeko, a ne kokoš?

Od malih nogu smo svake godine, za vrijeme Uskrsa, viđali sretnog malenog zeca koji nosi poklone i ukrašena jaja, no jeste li se ikada pitali gdje je on našao ta jaja? Zašto nam jaja ne donosi kokoš, kao što to inače je u prirodi? Uskršnji zeko je postao značajan u čitavom svijetu, kao i Djed Božičnjak, a dječica ga željno iščekuju kako bi doskakutao do svježe napravljenog gnijezda te donio poklone i ukrašena jaja. Postoji više legendi o uskršnjem zecu, a prvi puta se spominje u ranim godinama 15. stoljeća kada se zec smatrao najplodnijom životinjom proljetnog razdoblja te je, kao takav, simbolizirao novi život. 

Izvor fotografije: Unsplash
Jacob Grimm, jedan od dvojice čuvene braće Grimm, se bavio ozbiljnijom analizom podrijetla priče o zecu te je zaključio kako podrijetlo te legende treba tražiti u predkršćanskim tradicijama. Tako je došao do zanimljivog otkrića sa se u poganskim kulturama na području današnje Njemačke javljala priča o boginji plodnosti Ostari, iz čijeg imena se može izvući riječ "Ostern" što na njemačkom znači Uskrs. Po toj legendi, božica Ostara je pretvorila pticu u zeca koji je bio brz poput ptice, no bio je jako razočaran što više ne može letjeti. Zbog toga mu je Ostara, jedan dan u godini, omogućila da liježe jaja - baš poput ptice. 

Također, postoji i priča (također iz Njemačke) o tome kako je jednom davno siromašna žena u vrtu sakrila obojena jaja kao poklon za svoju djecu te, dok su ih djeca tražila, vidjela su zeca i povjerovala kako im je upravo zec donio jaja i sakrio ih u vrtu. Od tada su djeca na području Njemačke svakog Uskrsa izrađivala gnijezda od trave i gračica u svojim vrtovima, kako bi došao uskršnji zec i donio im poklone i ukrašena jaja. 

Sastojci:

35 dag oštrog brašna 
15 dag glatkog brašna 
1 kockica svježeg kvasca 
10 dag šećera 
1 vanilin šećer 
80 grama maslaca 
2 dcl mlijeka 
prstohvat soli 
3 žumanjka 
naribana korica jedne naranče i jednog limuna 
2 žlice rakije 
1 žlica ruma 
1 žumanjak za premazivanje 

Priprema: 

Kvasac razmutite u malo mlakog mlijeka, a u 2 dcl toplog mlijeka rastopite maslac. 

U posudu stavite glatko i oštro brašno, dodajte šećer, sol, žumanjke, naribane korice limuna i naranče, rakiju i rum. 

U pripremljene sastojke dodajte kvasac i rastopljeni maslac s mlijekom. 

Sastojke miješajte kuhačom, dobro sjedinite kako bi vam zrak ušao u tijesto. 

Zatim smjesu ostavite na toplom 15 minuta da se tijesto malo digne. Nakon toga je izvadite na pobrašnjenu podlogu, lagano premijesite, napravite dvije kugle i lijepo ih oblikujte. 

Tijesto stavite na tepsije na papir za pečenje, prekrijte krpom te pustite na toplom da se dižu, nekih 20 do 25 min

Pećnicu zagrijte na 170°C. 

Prije pečenja tijesto zarežite nožem u obliku zvijezde te sve, osim reza, premažite žumanjkom.

Stavite ih peći 20 minuta na 170°C zatim ih prekrijte aluminijskom folijom i pecite još 25 do 30 minuta. 

Probijte ih čačkalicom da provjerite jesu li gotove. Naime, ako se tijesto ne hvata za nju - gotove su. 

Izvadite ih iz pećnice, pospite šećerom u prahu i uživajte u ovoj uskršnjoj slastici!


 

Podijeli:

Pogledaj i preostale tekstove

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: