X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Pexels

16.7.2021.

Pripremite salatu od batata – namirnice obogaćene vitaminom A!


Od malih nogu svakodnevno konzumiramo krumpir - bilo u obliku pommes fritesa, pirea, pečenih krumpira, kuhanih krumpira sa svježim sirom ili u kombinaciji s blitvom, no što je s batatom? Koliko često konzumirate "slatki krumpir"? Brojni nutricionisti promiču "slatki krumpir" kao zdraviju verziju, no istina je da obje namirnice sadrže bitne hranjive sastojke koje su organizmu potrebne za pravilno funkcioniranje. U nastavku ćemo se fokusirati na batat - hranjive vrijednosti ove ukusne namirnice, prednosti za organizam te ćemo vam otkriti kako pripremiti ukusnu i zdravu salatu od batata.

Izvor fotografije: Unsplash

Batat ili "slatki krumpir" - narančasta namirnica obogaćena vitaminom A i vlaknima

Zbog velikog korijena svrstava se u skupinu korjenastog povrća, a karakterizira ga slatkast okus. Batat se najviše konzumira u Aziji, Americi i Africi, ali u posljednjih par godina je sve popularniji i u Europi. Obično se jede kuhan ili pečen, no, da biste očuvali njegov aromatičan okus, idealno bi bilo kuhati ga na pari oko 30-40 minuta.

"Slatki krumpir" ili batat sadrži ugljikohidrate, vitamine (obogaćen je vitaminom A) i minerale poput kalija, fosfora, mangana, bakra i ostalih, a također je i odličan izvor vlakana.

Ova namirnica jača cjelokupni imunološki sustav, može uvelike pomoći kod dermatoloških poremećaja te blagotvorno utječe na debelo crijevo, gušteraču, želudac i bubrege. S obzirom na činjenicu da je batat bogat vlaknima, svim osobama koje ga konzumiraju pružit će sitost bez osjećaja težine.

Izvor fotografije: Unsplash

ZANIMLJIVOST:

U Japanu se, tijekom zime, kuhani batat prodaje na ulici (na mobilnim štandovima). Pečeni slatki krumpir naziva se yaki-imo, a za pripremu se koriste ili “japanski slatki krumpir” ili ljubičasto “okinavski slatki krumpir”, poznat kao beni-imo.

Batati s tamno narančastim mesom sadrže znatno više beta-karotena od onih s mesom svijetle boje. Naime, radi se o antioksidansu koji se u ljudskom organizmu pretvara u vitamin A te blagotvorno djeluje na čitav organizam. Mrkva, batat, kelj, tikva, dinja, crvena i žuta paprika, marelica, grašak, brokula i špinat namirnice su koje obiluju beta-karotenom. Također, beta-karoten možemo pronaći i u začinskom bilju poput kajenskog papra, čilija, paprike, peršina, korijandera, ružmarina i kadulje. Beta-karoten ima važnu ulogu u zaštiti kože od UV zraka te pozitivno djeluje na zdravlje kostiju.

Izvor fotografije: Unsplash

Korijen "slatkog krumpira" izduženog je i kvrgavog oblika te glatke kore koja može biti žute, narančaste, crvene, ljubičaste, smeđe ili bež boje, a bitno je spomenuti kako je sam korijen jestiv. Također, jestivo je i lišće batata koje se može pripremati na isti način kao špinat i repa.

Bademi - služe kao hrana dobrim bakterijama u našem probavnom sustavu

Kao i maslinovo ulje, bademi su obogaćeni mononezasićenim masnim kiselinama koje su veoma bitne u prevenciji srčanog udara. Iako ih se najčešće svrstava u skupinu orašastih plodova, bademi zapravo pripadaju skupini koštuničavog voća tako da su oni bliski srodnici šljive, marelice, višnje i breskve. 100 g badema sadrži ukupno 22 g ugljikohidrata (od čega čak 12 g vlakana - što je skoro 50% potrebnog dnevnog unosa vlakana). Redovita konzumacija badema potiče rad crijeva jer bademi služe kao hrana dobrim bakterijama u našem probavnom sustavu.

Izvor fotografija: Pexels

Sastojci

1 batat srednje veličine
bademi, 75 g
mladi luk, 2 komada
1 protisnuti češanj češnjaka
limunov sok, 2 žlice
soja umak, 1 žlica
agavin sirup, 1 žlica
maslinovo ulje, 2 žlice
čili prah, 1/2 čajne žlice
feta sir, 150 g
sol i papar

Izvor fotografije: Unsplash

Priprema

Batat operite, ogulite i narežite na kockice. U loncu zagrijte vodu, čekajte da proključa te dodajte narezani batat u kipuću vodu. Tako kuhajte oko 15 minuta, sve dok on ne omekša.

Dok čekate da se batat skuha, pripremite jednu tavu, a bademe prerežite na pola. Zatim ih prepržite na tavi bez ulja.

Mladi luk operite i narežite na sitne komade u zdjelu. Nakon toga, protisnuti češnjak pomiješajte s limunovim sokom, soja umakom te sirupom od agave i dodajte smjesu u narezani luk. Na kraju, u dobivenu smjesu, dodajte maslinovo ulje, sol, papar i čili prah.

Nakon što se batat skuha, procijedite ga i malo ga posušite. Kratko ga prepržite na ulju (oko 2-3 minute) i pronađite veću zdjelu u kojoj ćete pripremiti salatu.

Prvo dodajte batat, zatim dodajte bademe i sve ostale sastojke, a na kraju u salatu dodajte sitno narezanu fetu.

Podijeli:

Pogledaj i preostale tekstove

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: