7.2.2020.
Quiche od šparoga - ukusna pita za sve one koje muči žgaravica!
Quiche - jeste li znali da je poznata francuska pita zapravo njemačka? Tako je, dobro ste pročitali! Naime, klasično jelo francuske kuhinje zapravo dolazi iz Njemačke, odnosno iz srednjovjekovnog kraljevstva Lothringen koje je kasnije pripalo Francuskoj. Zanimljiva je i činjenica da sam naziv quiche potječe iz njemačkog jezika i to iz riječi Kuchen što znači kolač. Izvorno se pripremao bez sira, no kasnije su u recept počeli ubacivati sireve poput cheddara i ementalera, što je ostalo u primjeni do današnjeg dana. Namirnica koja će blagotvorno djelovati na Vaš želudac je šparoga, o kojoj ćete više saznati u nastavku!
Kod osoba koje imaju refluksnu bolest, odnosno GERB ( gastroezofagealnu refluksnu bolest) dolazi do prečestog opuštanja ili slabljenja donjeg sfinktera jednjaka i upravo zbog toga se hrana i želučana kiselina vraćaju iz želuca u jednjak, a iz jednjaka u usta. Određene namirnice pojačavaju kiselost želučane kiseline koja, kada dođe u kontakt sa sluznicom jednjaka, izaziva žgaravicu i žareću bol iza prsne kosti. Za više informacija o samoj bolesti te namirnicama koje Vam mogu pomoći da ublažite žgaravicu pročitajte naš članak Pravilnom prehranom pobijedite žgaravicu i refluksnu bolest! Uz one koje Vam štete, uvijek postoje i brojne namirnice koje Vam mogu pomoći pri ublažavanju simptoma same žgaravice, kao što je šparoga.
Izvor fotografije: Pexels
Šparoga je hranjiva namirnica, odnosno biljka iz porodice ljiljana. Sadrži vrlo malo kalorija, no zato ima bogatu nutritivnu vrijednost. Naime, ona sadrži folnu kiselinu, željezo, bakar, vlakna, mangan, kalij, cink, magnezij, selen te vitamine A, K, B, C i E. Ima snažna antiupalna svojstva zahvaljujući saponinima i flavonoidima, a zbog velike količine vitamina skupine B se može reći kako pomaže i u prevenciji bolesti srca. Također, sadrži velike količine inulina - idealne hrane za dobre bakterije koje poboljšavaju apsorpciju hranjivih tvari, što bi značilo da blagotvorno djeluju na probavni sustav.
Prosječna hranjiva vrijednost za 100 g šparoga:
Nutrijent Količina
Energetska vrijednost 20 kcal
Proteini 2,20 g
Ugljikohidrati 3,88 g
Ukupno masti 0,12 g
- zasićene m. k. 0,040g
- mononezasićene m. k. 0,000 g
- polinezasićene m. k. 0,050 g
Dijetalna vlakna 2,1 g
Voda 93,22 g
Kalcij (Ca) 24 mg
Bakar (Cu) 0,189 mg
Željezo (Fe) 2,14 mg
120 g maslaca
1/2 žličice praška za pecivo
1/2 žličice soli
2 žumanjka
2 cijela jaja
4 žlice hladne vode
2 dl vrhnja
150 g ementalera
50 g naribanog parmezana
tručak vrtnih šparoga
5 cherry rajčica
sol, papar
Izvor fotografije: Pexels
Razvaljajte ga u krug i utisnite u namašteni i pobrašnjeni okrugli kalup za quiche, tako da tijesto prekriva i unutrašnje rubove.
Dno tijesta izbockajte vilicom i stavite ga peći na 180 stupnjeva oko 15 minuta, pa ga izvadite iz pećnice. Dok se peče, pjenasto izmiješajte jaja, dodajte vrhnje, ementaler i parmezan koje ste naribali i očišćene vrhove šparoga (šparoge prvo prokuhajte pet minuta na laganoj vatri, pa ohladite pod mlazom hladne vode).
Posolite i popaprite prema želji, pa smjesu ulijte na dopola pečeno tijesto. Na vrh još poslažite mini rajčice koje ste ogulili, očistili od koštica i prerezali napola. Pecite u pećnici još 30-ak minuta na 180 stupnjeva.
Šparoga - čarobna namirnica sa snažnim antiupalnim svojstvima
Izvor fotografije: Pexels
Prosječna hranjiva vrijednost za 100 g šparoga:
Nutrijent Količina
Energetska vrijednost 20 kcal
Proteini 2,20 g
Ugljikohidrati 3,88 g
Ukupno masti 0,12 g
- zasićene m. k. 0,040g
- mononezasićene m. k. 0,000 g
- polinezasićene m. k. 0,050 g
Dijetalna vlakna 2,1 g
Voda 93,22 g
Kalcij (Ca) 24 mg
Bakar (Cu) 0,189 mg
Željezo (Fe) 2,14 mg
Sastojci
250 g oštrog brašna120 g maslaca
1/2 žličice praška za pecivo
1/2 žličice soli
2 žumanjka
2 cijela jaja
4 žlice hladne vode
2 dl vrhnja
150 g ementalera
50 g naribanog parmezana
tručak vrtnih šparoga
5 cherry rajčica
sol, papar
Izvor fotografije: Pexels
Priprema
Pustite da maslac malo omekša, pa zamijesite s njim brašno, prašak za pecivo, sol, žumanjke i hladnu vodu. Zamotajte tijesto u foliju i ostavite ga da se odmori u hladnjaku barem dva sata, a može i duže.Razvaljajte ga u krug i utisnite u namašteni i pobrašnjeni okrugli kalup za quiche, tako da tijesto prekriva i unutrašnje rubove.
Dno tijesta izbockajte vilicom i stavite ga peći na 180 stupnjeva oko 15 minuta, pa ga izvadite iz pećnice. Dok se peče, pjenasto izmiješajte jaja, dodajte vrhnje, ementaler i parmezan koje ste naribali i očišćene vrhove šparoga (šparoge prvo prokuhajte pet minuta na laganoj vatri, pa ohladite pod mlazom hladne vode).
Posolite i popaprite prema želji, pa smjesu ulijte na dopola pečeno tijesto. Na vrh još poslažite mini rajčice koje ste ogulili, očistili od koštica i prerezali napola. Pecite u pećnici još 30-ak minuta na 180 stupnjeva.
Podijeli:
Pogledaj i preostale tekstove
Ostavite komentar
Komentari
Budite prvi koji će komentirati...
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: