X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Paris By Vegan

25.11.2019.

Recept za ljubitelje kroketa i zdrave prehrane - zeleni kroketi


Ako niste sigurni što pripremiti kao prilog mesnim jelima te se nekako uvijek vrtite oko riže i krumpira, nudimo Vam ovu, zdraviju, varijantu kroketa koja obiluje vitaminima i mineralima te ima blagotvoran učinak na Vaš organizam. Dodavanjem namirnica kao što su blitva, češnjak i brokula - ovaj prilog znatno dobiva na nutritivnoj vrijednosti, a koje sve pozitivne učinke ima na Vaš organizam saznajte u nastavku teksta. Nutricionisti naglašavaju da je svakodnevna konzumacija češnjaka neophodna kako bi se organizam što uspješnije obranio od raznih virusa i bakterija, stoga ne bi bilo loše da pokušate pripremiti zelene krokete jer je upravo češnjak jedan od bitnijih sastojaka.

Blitva - kraljica mediteranske kuhinje

Blitva je tamnozeleno lisnato povrće koje se često koristi u mediteranskoj kuhinji, a spada u istu porodicu kao cikla i špinat. Postoje dvije vrste blitve: lisnata koja ima duge listove i tanke peteljke koje se ne trgaju prilikom pripreme te rebrasta koja ima široke peteljke koje se uklanjaju prije same pripreme jela. Listovi koji ostaju se pripremaju na isti način kao i lisnata blitva, ali se otrgnute peteljke ne bacaju, već se mogu povezati u snopove i mogu se pripremati kao šparoge.

Izvor fotografije: Well + Good
Najčešće se kuha, ocijedi, prelije maslinovim uljem i začini nasjeckanim češnjakom što je vrlo zdrava varijante jer se ulje ne zagrijava pa ne gubi na kakvoći. U svakom slučaju je bitno naglasiti da je blitva niskokalorična namirnica bogata vitaminima i mineralima, a preporučuje se nabavljati ju na tržnici. Ako se ipak odlučite za supermarket, pripazite da lišće ne bude uvenulo - ono treba imati izraženu tamnozelenu boju, a stabljika mora biti tvrđa te ne smije biti smeđa na krajevima jer je to pokazatelj truljenja. U hladnjaku je možete čuvati tri do četiri dana.

Prosječna hranjiva vrijednost za 100 g blitve:

Nutrijent Količina
Energetska vrijednost 19 kcal
Ukupno proteina 1,80 g
Ukupno ugljikohidrata 3,74 g
Ukupno masti 0,20 g
– od toga: zasićene masne kiseline 0,030 g
Dijetalna vlakna 1,6 g
Voda 92,66 g
Mononezasićene masne kiseline 0,040 g
Polinezasićene masne kiseline 0,070 g
Kalcij (Ca) 51 mg
Bakar (Cu) 0,179 mg
Željezo (Fe) 1,80 mg

Blitva je također odličan izvor folne kiseline, zbog čega se preporučuje trudnicama i dojiljama. No, to nije njezina jedina blagodat. S obzirom na činjenicu da je bogata vitaminom K, magnezijem i kalcijem, može se reći kako povoljno utječe na zdravlje i snagu kostiju te štiti od osteoporoze. Također, obogaćena beta-karotenom, čuva zdravlje očiju, ali sadrži i hranjive sastojke koji povoljno utječu na kardiovaskularno zdravlje.

Druga zelena namirnica u današnjem receptu je brokula, koja ima brojne korisne učinke na Vaš organizam, a ovdje saznajte koji su to točno.   

Znate li koja je namirnica najbolji prirodni antibiotik i zbog čega?

Češnjak ili bijeli luk je biljka koja pripada porodici lukovica te je u bliskom srodstvu s lukom te porilukom, a svaka glavica češnjaka sadrži od 10-20 češnjeva. Bitno je istaknuti kako većina zdravstvenih i antiupalnih prednosti češnjaka dolazi od sumporastog kemijskog spoja alicina koji se luči kada češanj nasjeckamo, prožvačemo ili zgnječimo. On je također zaslužan i za miris češnjaka, a savjetuje se da se češanj prije konzumacije usitni te ostavi da stoji neki vrijeme kako bi se oslobodila dovoljna količina alicina koji pozitivno djeluje na stanice u organizmu.

Izvor fotografije: The Spruce Eats

Alicin je spoj iz skupine organskih sumpornih spojeva koji posjeduje antibakterijsko, antivirusno, antigljivično te antiparazitsko djelovanje i upravo zato nutricionisti savjetuju unos 1-2 češnja svakodnevno.

Prosječna hranjiva vrijednost za 100 g češnjaka:

Nutrijent Količina
Energetska vrijednost 149 / 623 kcal / kJ
Masti 0,50 g
- zasićene masne kiseline 0,09 g
- jednostruko nezasićene masne kiseline 0,01 g
- višestruko nezasićene masne kiseline 0,25 g
Ugljikohidrati 33,06 g
Vlakna 2,10 g
Bjelančevine 6,36 g
Kalij 401,00 mg
Kalcij 181,00 mg
Fosfor 153,00 mg
Magnezij 25,00 mg
Željezo 1,70 mg

Sastojci 

500 g krumpira
500 g blitve
200 g brokule
2 češnja češnjaka
1 jaje
vezica peršina
malo svježeg vlasca
2-3 listića svježeg bosiljka
25 g ribanog sira (npr. parmezan)
5 žlica kukuruznog brašna
začini sol, papar, Vegeta, muškatni oraščić
malo običnog bijelog brašna

Priprema

Krumpir ogulite, narežite na manje komade i skuhajte u slanoj vodi, od njega napravite pire te ostavite da se malo ohladi.

Blitvi odstranite zadebljane peteljke, operite ju i skuhajte. Zatim ju ocijedite, isperite pod mlazom hladne vode i još jednom dobro ocijedite, usitnite i dodajte krumpiru.

Brokulu razdvojite na manje cvjetove, skuhajte u slanoj vodi, prelijte mlazom hladne vode, dobro ocijedite i također usitnite pa dodajte blitvi i krumpiru te sve zajedno dobro promiješajte.

Povrću dodajte sitno sjeckani češnjak i svježe začinsko bilje te jedno jaje, pa još jednom dobro promiješajte.

Dodajte naribani sir, kukuruzno brašno i začine po želji.

Promiješajte kako biste dobili homogenu smjesu koju možete oblikovati rukama.

Smjesu vadite žlicom pa ju između lagano pobrašnjenih dlanova oblikujte u valjuške tj. krokete.

Krokete lagano uvaljajte u bijelo brašno, višak brašna otresite i pecite ih na srednje jakoj vatri sa svih strana dok ne dobiju boju. 

Gotove krokete stavljajte na kuhinjski papir ili salvetu da upiju suvišnu masnoću.

Izvor fotografije: Gimme Delicious


Podijeli:

Pogledaj i preostale tekstove

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: