X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Unsplash

6.3.2020.

Slani muffini s povrćem - zdravija verzija ove popularne poslastice


Obilan i hranjiv doručak je vrlo bitan za sve one koji žele aktivno započeti novi radni dan! Ne zaboravite svakodnevno ubacivati nove namirnice u prehranu jer je upravo takva, raznovrsna prehrana, najbolji lijek za Vaš organizam. Često se dogodi da osobe koje žele izgubiti višak kilograma svaki dan jedu komad piletine i zelenu salatu, misleći kako je to zdrava prehrana. Međutim, takva organizacija prehrane i unos samo tih namirnica Vam ne mogu pomoći da dobijete dovoljno hranjivih tvari! Pokušajte pripremiti ove slasne, ali zdrave muffine te razbiti svakodnevnu rutinu.

Muffin - nekada hrana siromašnog sloja društva, danas jedna od najpopularnijih poslastica!

Prvi muffini su se pojavili još u 10. stoljeću, osnovni sastojci koji su se koristili za pripremu su bili ostaci kruha i biskvita, tako da su ga pripremali i konzumirali uglavnom siromašniji slojevi društva. Naime, sam naziv “muffin” potječe iz francuskog jezika i to iz riječi “moufflet” što znači mekani kruh, a danas razlikujemo dvije različite vrste muffina - engleski i američki.

Izvor fotografije: Unsplash
Nakon nekog vremena, muffini su postali omiljena poslastica Britanaca koja se konzumirala uglavnom za doručak ili kao dodatak popodnevnih čajanki. Dakle, više nije bio samo obrok siromašnijih slojeva, već se popularizirao u svim slojevima te su ga, s vremenom, unaprjeđivali dodavajući u njega razne namirnice. Danas se skoro svaki muffin sastoji od brašna, praška za pecivo, šećera, jaja, masnoće i mlijeka, no mogu se dodati i ostale namirnice poput voća, čokolade, orašastih plodova.

Kopar - biljka bogata antioksidansima koja opušta živce

Ne samo da pozitivno utječe na Vaš živčani sustav, kopar je biljka bogata beta-karotenom, folnom kiselinom, vitaminima A i C te je prirodan izvor minerala poput kalcija, mangana, željeza, magnezija i bakra. Sadrži dijetetska vlakna koja kontroliraju razinu kolesterola, no isto tako sadrži svojstva koja sprječavaju nastanak plinova, nadutost trbuha te olakšavaju probavu.

Izvor fotografije: Pxfuel
Kada je biljka kopra svježa, obiluje vitaminom C koji je značajan čimbenik u borbi organizma s infekcijama, dok je vitamin A vrlo bitan za zdravlje kože. Važan je sastojak čajnih mješavina protiv opstipacije jer ubrzava peristaltiku crijeva, tako da se koristi i za liječenje hemoroida. Neutralizira neugodan zadah iz usta, smiruje napetost, pomaže kod nesanice, a njegova se svojstva mogu nadopuniti i ostalim ljekovitim namirnicama kao što je med - za liječenje plućnih bolesti ili vino - za smirenje živaca.

Sastojci (za oko 8 muffina):

- 5 jaja
- sol, papar
- 120 g sitno sjeckane mozzarelle
- sušeni kopar 
- kokosovo ulje u spreju (za kalupe)
- povrće po želji: brokula, cherry rajčice, šarene paprike, ljubičasti luk, šampinjoni

Priprema:

1. Jaja razbijte te promiješajte u zdjeli zajedno sa solju, paprom i začinskim biljem. Dodajte sitno sjeckanu mozzarellu pa sve promiješajte.

2. Kalupe za muffine obilno poprskajte kokosovim uljem. U kalupe posložite kombinaciju očišćenog i sitnije sjeckanog povrća po Vašoj želji i preferencijama - možete koristiti brokulu (koju nije potrebno kuhati prije), papriku, luk, cherry rajčice, šampinjone, cvjetaču. Neka povrće seže do sredine kalupa. Zatim povrće prelijte razmućenim jajima s mozzarellom (ne do samog vrha kalupa jer će se tijekom pečenja dosta dići).

3.Pecite u pećnici ugrijanoj na 180°C oko 25-30 minuta (dok čačkalica ubodena u njih ne izađe van čista).

Izvadite iz pećnice i pustite da se malo ohlade i slegnu.

Poslužite toplo.

Podijeli:

Pogledaj i preostale tekstove

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: