X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: The First Mess

4.10.2019.

Varivo od mahunarke koja Vas neće napuhati


Ova mahunarka ne izaziva nuspojave do kojih dolazi konzumacijom ostalih mahunarki kao što su napuhanost i problemi s plinovima, gotovo je bez masti, a kuhana je već nakon 10-15 minuta. Naime, riječ je o crvenoj leći - izuzetno zdravoj i nutritivno bogatoj biljki iz porodice mahunarki koja potječe s Bliskog istoka, a zanimljiva je činjenica da je upravo leća, nakon soje, povrće s najvećim udjelom bjelančevina. Najčešće se priprema kao glavno jelo u obliku variva ili juhe, ali može se poslužiti i kao prilog mesu, kao umak za tjesteninu ili kao namaz. U nastavku saznajte kako pripremiti ukusno varivo i koje su sve blagodati navedene mahunarke.

Crvena leća - mahunarka s najvećim udjelom bjelančevina

Ova mahunarka se ne mora prethodno namakati, skuha se već za 10-15 minuta, a nakon konzumacije Vas neće napuhati. Gotovo je bez masti, a postoji nekoliko desetaka različitih vrsta koje se razlikuju po boji, teksturi i veličini, no sličnih su nutricionističkih vrijednosti.

Izvor fotografije: Food Republic
Crvena leća je bogata vlaknima, što ju čini iznimno korisnim namirnicom za Vašu probavu. Osim toga, bogat je izvor vitamina B skupine, nezasićenih masti, fosfora, magnezija, cinka i željeza.

Jedna šalica crvene leće sadrži oko 6,6 mg željeza, a preporuka dnevnog unosa je oko 8 mg - što znači da se konzumacijom leće osigurava oko 80% dnevne potrebe.

Uz nju dobro pašu namirnice poput: rajčice, češnjaka, mesa, maslinovog ulja, luka, suhomesnatih proizvoda i sira, a ovisno o količini tekućine koja se dodaje prilikom kuhanja - vrlo brzo se može oblikovati u umak, juhu, namaz ili pire.

Sastojci:

1 glavica luka (srednje veličine)
3-4 češnja češnjaka
2 mrkve (srednje veličine)
400 g piletine
3-4 krumpira, srednje veličine
1 rajčica
četvrtina paprike
150 g crvene leće
crvena slatka paprika
sol,papar
2 l vode
2 žlice maslinova ulja

Priprema:

Crveni luk sitno nasjeckajte i popržite na 2 žlice maslinova ulja te mu dodajte sitno nasjeckani češnjak. Jednu mrkvu naribajte ,a drugu nasjeckajte na sitne kockice. Dodajte na luk i nastavite pirjati.

Meso nasjeckajte na sitnije kockice, dodajte na isprženo povrće i sve zajedno pržite 5-10 minuta.

Sitno nasjeckajte papriku i rajčicu te ih dodajte mesu.

Dodajte 2-3 žličice slatke paprike, prelijte toplom vodom, poklopite i kuhajte.

Tijekom kuhanja začinite, a u međuvremenu ogulite krumpir i nasjeckajte ga na sitne kockice kako biste ga dodali u varivo.

Crvenu leću operite i ubacite u varivo te kuhajte još oko 20-30 minuta.

Po želji možete dodati i malo nasjeckanog lista peršina.

Izvor fotografije: YouTube

ZANIMLJIVOST: Poznato je da su još stari Egipćani koristili divlji peršin kao sredstvo za liječenje bolesti bubrega i mokraćnih putova upravo zbog spoznaje da peršin pomaže kod upale prostate, pri otežanom mokrenju te u slučajevima naticanja nogu, reumatizma, gihta i debljine.

Podijeli:

Pogledaj i preostale tekstove

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: