X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Unsplash

8.5.2020.

Varivo od poriluka – jer morate pojesti i nešto na žlicu!


Koliko često jedete na žlicu? Sjetimo se naših baka i djedova koji su uvijek naglašavali važnost variva i juha u našim životima. Vremena su takva da ljudi sve češće jedu takozvanu "brzu hranu" koja se brzo pripremi, brzo pojede, ali se brzo izgubi osjećaj sitosti - upravo zbog toga osobe češće jedu obilnije obroke, kasno jedu te najčešće ne prate koliko su hranjivih tvari zapravo unijeli u organizam. Za takve se osobe često može reći kako su pretile, ali neuhranjene upravo zbog toga što unose previše trans masnih kiselina, a vrlo malo bjelančevina i dobrih masti. Pripremite ovaj ukusan obrok i počastite svoj organizam hranjivim tvarima kako bi on mogao pravilno funkcionirati.

Često ste razmišljali o tome kako ukomponirati hranjivu namirnicu kao što je poriluk u neko jelo kako bi Vaše dijete pojelo pun tanjur, no nikako da otkrijete pravi način. Preporučujemo Vam da pokušate napraviti ovo varivo od poriluka, mrkve, par krumpira i par kolutića suhe kobasice. Varivo će poprimiti različite arome tako da okus poriluka neće biti presnažan, a unijet ćete sve hranjive sastojke u organizam.

Izvor fotografije: Pexels

Poriluk - dobar izvor folne kiseline i vitamina E

Uz luk i češnjak, poriluk je najpoznatiji pripadnik porodice lukovica, a važno je spomenuti kako znanstvenici upravo redovit unos lukovica povezuju sa smanjenjem rizika od srčanih bolesti i udara. Poriluk ima takav učinak zbog toga što sadrži fitokemikalije, odnosno biološki aktivne biljne molekule koje zajedno s vitaminima i mineralima povoljno djeluju na zdravlje, poput alilnih sulfida i flavonola koji imaju antioksidativna svojstva, stoga korisno djeluju na cirkulatorni sustav. Kao što već znate, poriluk ima dugačke zelenkaste listove koji rastu usko jedan kraj drugoga u obliku cilindra, a sam poriluk može narasti do pola metra u visinu. Prilikom odabira poriluka bitno je obratiti pažnju na njegovu čvrstoću i boju. Zeleni listovi bi trebali biti usko priljubljeni te intenzivne boje, dok bi bijeli dio trebao biti čvrst i bez mrlja. 

Poriluk je dobar izvor folne kiseline i vitamina E te sadrži i tiosulfonate koji rezanjem ili drobljenjem prelaze u sulfide. Sulfidi djeluju kao kao prirodni antibiotici, snizuju krvni tlak, snizuju kolesterol, jačaju imunološki i krvožilni sustav, aktiviraju enzime koji sudjeluju u detoksifikaciji organizma, imaju ulogu prevencije pojave malignih oboljenja.

Može se jesti sirov ili kuhan, a kako bi se spriječio izraziti gubitak hranjivih sastojaka prilikom kuhanja, preporučuje se poriluk (kao i ostale vrste povrća) staviti u vruću vodu umjesto u hladnu. Veoma je bogat eteričnim uljem koje pobuđuje izlučivanje probavnih sokova te dobro utječe na izlučivanje mokraće. Također, ima i blago laksativno djelovanje, stoga se koristi za pročišćavanje organizma. Najčešći način pripreme je u obliku variva - stabljika se izreže na kolutiće te kuha ili dinsta s ostalim sastojcima. U nastavku saznajte kako pripremiti ukusno i zdravo varivo. 

Izvor fotografije: Unsplash

Sastojci (za 3 L variva):

2 srednje mrkve
4-5 srednjih krumpira
žlica brašna
1 poriluk
žlica svinjske masti
2-3 kolutića suhe kobasice za aromu
sol
vegeta
slatka crvena mljevena paprika

Priprema

Oprati i očistiti povrće, a zatim narezati na kockice (poriluk na kolutiće).

Na žlici masti popržiti bijeli dio poriluka i kobasicu, dodati malo slatke crvene mljevene paprike i posoliti.

Dinstati par minuta dok luk ne uvene pa dodati kockice mrkve, krumpira te zeleni dio poriluka.

Začiniti, podliti vodom i pustiti da proključa te smanjiti vatru i pustiti da se lagano krčka oko 15-20 minuta.

Nakon toga razmutiti brašno s vodom i dodati u varivo uz miješanje. 

Kuhajte još par minuta i nakon toga možete poslužiti.

Podijeli:

Pogledaj i preostale tekstove

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: