X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Pexels

9.4.2021.

Zdravi recepti: pripremite piletinu na mediteranski način!


Feta sir je ključna namirnica grčke kuhinje koja sadrži manje masti i kalorija od ostalih vrsta sireva, stoga je idealna namirnica za sve ljubitelje sira koji paze na liniju. Također, u kombinaciji s maslinama, cherry rajčicama, piletinom te paprikama, tvori mediteranski i zdrav obrok idealan za vruće proljetne i ljetne dane – kako biste se osvježili, no također i unijeli sve korisne hranjive tvari u organizam. Zato se uputite na zelenu tržnicu, pomno izaberite sve potrebne namirnice i pripremite ovaj ukusan, zdrav te zasitan obrok. U nastavku vam otkrivamo kako se proizvodi feta, koje su nutritivne vrijednosti maslina, no i na koje sve načine možete pripremiti pileća prsa.

Izvor fotografije: Unsplash

Ako vam je dosta "teške hrane", istih obroka iz dana u dan, zašto ne biste kušali nešto novo? Naime, feta sir je namirnica idealna za salate - možete ga kombinirati s rajčicama, paprikama, jajima, zelenom salatom, maslinama, piletinom, a sve to možete začiniti maslinovim uljem te uz dodatak soli (no, vrlo malo jer je feta sama po sebi slana). Kombinacijom svih navedenih nutrijenata ćete u organizam unijeti sve korisne tvari, zasitit ćete se, no i osvježiti - to je vrlo važno, naročito u proljeće i ljeti, kada su temperature visoke te postoji velika mogućnost dehidracije organizma. Naravno, nikako ne zaboravite unositi dovoljno tekućine!

Kako se proizvodi feta sir?

Ova tradicionalna grčka namirnica u 100 g sadrži samo 263 kalorije, a njezino sazrijevanje odvija se u salamuri (otopini). Feta sir je vrsta mekih bijelih sireva, podrijetlom iz Grčke, koja se prvobitno radila od kozjeg ili ovčjeg nepasteriziranog mlijeka. Nepasterizirano mlijeko je ono koje je svježe, odnosno sirovo -  radi se o kompletnoj namirnici koja obiluje proteinima, dobrim mastima, vitaminima i mineralima koje pasterizacija uništava pa se poslije mlijeko njima mora dodatno obogaćivati.

Naime, pasterizacija je postupak izlaganja mlijeka temperaturi od 55-70°C kako bi se produžio rok trajanja same namirnice. Radi se o procesu uništavanja vegetativnih oblika mikroorganizama uz istovremenu inaktivaciju enzima u hrani. Pasterizacijom se uništavaju bakterije, a da se pritom bitno ne mijenjaju sastav, okus i prehrambena vrijednost namirnice.

Izvor fotografije: Pexels

Danas se feta radi od pasteriziranog mlijeka, a nakon pasterizacije se, u smjesu, dodaju kiselomliječne bakterije, CaCl2 i koagulansi te se, na 30°C, obavlja koagulacija (zgrušavanje). Nakon što sir sazrije, pohranjuje se u kante ili bačve u slojevima (odjeljuje ih pergamentni papir). Tada se u bačve dodaje salamura, one se zatvaraju te se jednom tjedno bačve okreću. Feta sir ostaje u prostorijama za sazrijevanje sve dok se ne postigne pH vrijednost od 4,4 - 6,4. Nakon što sazrije, feta sir se skladišti na oko 4°C i to najmanje dva mjeseca do samog puštanja u prodaju.

Da su ovo znali - maslina ne bi bila neobrana!

Ova iznimna biljka (čiji plod mnogi uklanjaju s pizze te bacaju u smeće) sposobna je odoljeti temperaturama između -6 i -8°C, ovisno o sorti, a proizvodnja jedne biljke je od 15 do 40 kg maslina - što odgovara količini od 3-8 kg ulja. Zanimljivo je to da jedna osoba, u roku od sat vremena, može ručno ubrati od 10 - 20 kg maslina, a najveću potrošnju maslinovog ulja po glavi stanovnika (kg/godini) u svijetu ima Grčka: 23,3 ,zatim Libija: 20,5; Italija: I 1,9; Španjolska: 10,9;Turska: 7,7, dok je europski prosjek 4,3.

Masline su bogate bakrom, željezom, kalcijem, selenom i cinkom, nisu kalorične - energetska vrijednost 100 g zrelih konzerviranih maslina iznosi 115/481 kJ, od vitamina u značajnijim količinama sadrže vitamin E, no također su bogate i vlaknima te fitokemikalijama beta karoten 237 mcg i lutein+zeaksantin 510 mcg.

Izvor fotografije: Pexels

Sastojci:

170 grama pilećih prsa

Pileća prsa su najzdraviji komad piletine - obogaćen proteinima te gotovo bez masnoća. Poprilično su jeftina namirnica, a mogu se pripremiti na razne načine: marinirati bijelim lukom, raznim začinima i ispeći u pećnici, puniti sa sirom i pršutom, izrezati na kockice, dinstati i dodati povrće i rižu za ukusan rižoto, pržiti u tavi te dinstati i pripremiti s raznim prilozima. Ova namirnica je lako probavljiva te bogata vitaminima B kompleksa i raznim mineralima, čak i kada je pržena.

4-5 cherry rajčica

1 žuta ili zelena paprika

20 maslina

120 g feta sira

1/2 čajne žličice himalajske soli

1 žlica maslinovog ulja

1 žlica aceta balsamica

Priprema:

Za početak piletinu pospite zrncima soli sa svih strana te odložite na tanjur. Zagrijte grill tavu te u nju položite posoljene komade pilećih prsa - pecite s obje strane sve dok ne poprimi zlatnu boju, odnosno sve dok ne bude pečena. Nakon što su svi komadi poprimili zlatnu boju, izvadite ih na tanjur, no tavu ostavite na ploči.

Izvor fotografije: Unsplash

U manju posudu dodajte aceto balsamico i maslinovo ulje te ih dobro promiješajte. Pola dobivene smjese ulijte u tavu te dodajte papriku narezanu na trakice. Nakon par minuta miješanja, nakon što paprike malo omekšaju, dodajte masline te cherry rajčice narezane na polovice.

Ostatak smjese maslinovog ulja i balsamica prelijte po piletini. Nakon toga, komade piletine narežite na trakice te ih dobro uvaljajte u dobivenu smjesu. Na kraju, trakice piletine prelijte rajčicama, paprikama te na vrh dodajte narezan feta sir!

Podijeli:

Pogledaj i preostale tekstove

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: