X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: The Japan Times

27.8.2023.

Alergijska reakcija - kada je vrijeme za hitnu medicinsku pomoć?


Alergijska reakcija može biti blaga, umjerena ili jaka. Kada se jave blagi ili umjereni simptomi, nije potrebna hitna liječnička intervencija. No, ako se jave simptomi koji mogu ugroziti život pacijenta, potrebno je potražiti hitnu medicinsku pomoć. Blage i jake simptome, odnosno nehitne i hitne simptome moguće je razlikovati. Vrlo je dobro poznavati simptome koji mogu dovesti do anafilakse, poput jakog naticanja lica, kapaka ili jezika, boli u grudima i nesvjestice, kako bi se žurno i ispravno reagiralo. Isto tako, važno je znati da je kod pojave blagih simptoma potrebno zadržati smirenost, pokušati neku od metoda samopomoći, kao što su antihistaminici iz slobodne prodaje, a na kraju potražiti savjet liječnika opće prakse.

Iako neke alergijske reakcije mogu dovesti život u opasnost, češće su one koje ne zahtijevaju posjet liječniku. Prema podacima Hitne pomoći, u Hrvatskoj više od 80 % slučajeva koji dođu po hitnu medicinsku pomoć, nije hitno. Često, pacijenti se javljaju s alergijskim reakcijama i to nekoliko dana nakon što je reakcija nastala, a baš takvi slučajevi nisu hitni. Naravno, u slučaju kada se reakcija naglo pogorša ili se pojave simptomi koji mogu ugroziti život pacijenta, riječ je o hitnom slučaju. 

Kako odrediti kada je u pitanju hitna situacija?

Jake alergijske reakcije poput anafilakse traže liječničku pomoć, a neki od simptoma su:
Otežano disanje
Jako naticanje
Aritmija
Nesvjestica
Naticanje lica, očnih kapaka ili jezika
Bol u grudima
Ubrzani puls

Ovi simptomi upućuju da bi riječ mogla biti o jakoj alergijskoj reakciji koja može dovesti do anafilaktičkog šoka.
Izvor fotografije: Medical News Today

Tretiranje blagih i umjerenih alergijskih reakcija
Alergija na hranu najčešće se svrstava u blage reakcije i uključuje: peckanje u ustima ili na usnama, osip i svrbež. No, neki od tih simptoma mogu biti najava anafilakse pa je važno biti na oprezu. Ipak, kada nastane blaga alergijska reakcija, nije potrebno tražiti hitnu liječničku pomoć, već si osoba može sama ublažiti reakciju, a kasnije i potražiti savjet liječnika obiteljske medicine.

Prva pomoć:

1. Prestanite jesti
Ako organizam odmah reagira na hranu koju konzumirate, prestanite jesti. Ne testirajte hoće li se simptomi i koliko pogoršati ako nastavite jesti. Ne zanemarujte blage reakcije jer ponovno izlaganje alergenu tijekom oporavka reakciju može učiniti još gorom.

2. Antihistaminici
U slobodnoj prodaji postoje antihistaminici koji ublažavaju simptome blagih i umjerenih alergijskih reakcija.
Izvor fotografije: Ljekarna Talan

 
3. Akupunktura
Praksa iz drevne Kine vrlo je popularna u alternativnom pristupu liječenja alergija. Sve više istraživanja pokazuje njenu djelotvornost. Pročitajte više o akupunkturi.

Ključ je u prevenciji
Izbjegavanje onoga što izaziva alergiju najbolji je način borbe protiv simptoma alergije. Ako niste sigurni što izaziva vašu alergiju, testirajte se.
Izvor fotografije: Dr. Weil

 
Dakle, ako je riječ o simptomima koji su po život opasni, poput jakog naticanja jezika ili kapaka, otežanog disanja, aritmije, nesvjestice, svakako potražite hitnu medicinsku pomoć. U protivnom, reakcije poput laganog crvenila, peckanja ili iritacije mogu se tretirati lijekovima protiv alergije dostupnim u slobodnoj prodaji. Također, možete pričekati i potražiti savjet obiteljskog liječnika, bez brige, panike i žurnog odlaska na hitnu.

Podijeli:

Pogledaj i preostale tekstove

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: