X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Today's RDH

15.7.2023.

Karijes - najčešća bolest zuba u svijetu


Karijes je najčešći zubni problem u svijetu i riječ je o trajnom oštećenju zuba koje može izazvati ozbiljne probleme, ako se na vrijeme ne liječi. Pravilna higijena i redoviti odlasci stomatologu mogu spriječiti nastanak karijesa ili na vrijeme otkriti postojeći problem. Karijes se može pojaviti kod bilo koga, ali veći je problem kod djece, tinejdžera i starijih osoba. Problem je što se na početku karijes ne osjeti, a kada se pojavi oštra bol, osjetljivost zuba i vidljiva mrlja na zubu, problem je ozbiljan i treba što prije posjetiti stomatologa. Ako se karijes ne liječi, može nastati zubni apces, gnoj, puknuće zuba i na kraju gubitak zuba koji je i estetski problem.

Karijes je trajno oštećenje zuba na njegovoj površini i nastaje u malenom otvoru ili rupici. Karijes nastaje kombinacijom faktora koji uključuje bakterije u ustima, često grickanje hrane, ispijanje zašećerenih napitaka i ne održavanje zubne higijene. Karijes je najčešći zubni problem u svijetu. Češće se javlja kod djece, tinejdžera i starijih ljudi, ali bilo tko može dobiti karijes, uključujući infante. Ako se ne tretira, postaje veći i zahvaća donje slojeve zuba. Sve to može dovesti do teške infekcije i gubitka zubi. Redoviti posjeti stomatologu i dobra higijena najbolja su prevencija od karijesa.

Simptomi

Ovisno o veličini i lokaciji, simptomi variraju, a na početku se i ne osjećaju. Kako se karijes širi, tako može izazvati simptome poput:

Boli u zubima koja odjednom nastaje bez ikakvog razloga.
Osjetljivosti zuba.
Srednje do oštre boli prilikom konzumiranja hrane i pića, slatkog, vrućeg ili hladnog.
Vidljive mrlje ili točke na zubu.

Kada posjetiti stomatologa?

Možda niste svjesni da je na vašem zubu nastao karijes, ali redovitim kontrolnim pregledom takav će se karijes otkriti i moći odmah tretirati. Ipak, ako osjetite bol u zubu, javite se odmah stomatologu.

 

Izvor fotografije:Pexels

Uzroci nastanka karijesa

Nakupljanje plaka - ljepljiva masa koja prekriva zub nastaje konzumacijom šećera i škrobi te lošom oralnom higijenom. Kada se šećer i škrob ne odstranjuju, bakterije se počnu hraniti i nastaje plak. Teži oblik, kamenac nastaje na rubovima desni i površine zuba i ne može se odstraniti nikako drukčije, osim profesionalnim stomatološkim tretmanom. Plak napada površinu - kiselina u plaku odstranjuje minirale sa zubne cakline. Erozija izaziva otvore ili rupice na caklini i to je prvi stadij karijesa. Karijes zatim prodire u donje slojeve zuba koji su mekši i manje otporni na kiselinu te dolazi do živca i izaziva osjetljivost. 
Destrukcija se nastavlja - može se početi širiti na drugi zub i u unutrašnjost zahvaćenog zuba. Budući da zub ne može naticati, pojavljuje se bol koja može prodirati do čeljusti.

Faktori rizika nastanka karijesa

Lokacija zuba - češće se javlja na pretkutnjacima i kutnjacima. Hrana se može sakupljati i zadržavati u nazubljenim udubinama i teže ih je održavati od prednjih zubi.

Hrana i piće - hrana i piće koja se zadržava na zubima - mlijeko, sladoled, med, šećer, gazirani napitci, sušeno voće, kolači, keksi, tvrdi bomboni, suhe žitarice i čips - sve ove namirnice slina teže ispire.

Često grickanje i pijenje - kada često konzumirate grickalice ili zašećerene napitke, bakterijama u ustima dajete gorivo za proizvodnju kiseline koja napada vaše zube. 

Hranjenje djeteta kada legne u krevet - kada se bebama i maloj djeci daje bočica s mlijekom kako bi s njom zaspali, na zubima nastaju bakterije i dovode do nastanka karijesa.

Neadekvatno četkanje - plak se brzo stvara nakon jedenja i pijenja, ako ih ne perete, otvarate prostor za stvaranje karijesa.

Nedostatak fluorida - mineral koji štiti caklinu i može spriječiti rani stadij oštećenja zuba. Pročitajte, sadrži li odabrana pasta za zube fluorid.

Starija ili mlađa životna dob - karijes je česta pojava kod djece i tinejdžera. Također, starije su osobe u većem riziku. 

Suha usta - nedostatak sline koja pomaže zubima zaštititi se od nastanka karijesa tako što ispire hranu i plak sa zubi.

Aparatići za zube - mogu oštetiti caklinu i tako otvoriti prostor za nastanak karijesa ispod njih.

Gastroezofagealni refluks - kiselina iz želuca vraća se u usta i tako izaziva oštećenje zuba. Osim stomatologa, potrebno je posjetiti liječnika specijalista koji će vam pomoći ublažiti ovaj problem.

Poremećaji prehrane - anoreksija i bulimija mogu voditi do erozije zubi i stvaranja karijesa. Želučana kiselina od povraćanja uništava caklinu i stvara prostor za nastanak karijesa.

Izvor fotografije: Pexels
 

Komplikacije koje izaziva karijes

Karijes može izazvati ozbiljne i dugotrajne komplikacije, čak i kod djece koja imaju mliječne zube. Zato, ne zanemarujte prve znakove nastanka karijesa. Komplikacije od karijesa uključuju:
Bol
Zubni apsces
Naticanje ili gnoj oko zuba
Oštećenje ili lomljenje zuba
Probleme sa žvakanjem
Ugradnju implantanata

Kada karijes postane jak doživjet ćete:

Bol koja ometa svakodnevne aktivnosti.
Gubitak kilograma ili probleme s konzumiranjem hrane zbog otežanog žvakanja.
Gubitak zuba - koji utječe na vaš izgled i samopouzdanje.
Zubni apsces - gnojni džepić koji je izazvan bakterijama i može izazvati po život opasne infekcije.

Prevencija nastanka karijesa

Dobra oralna higijena može pomoći u izbjegavanju nastanka karijesa:

Perite zube fluoridnim pastama poslije jela i pića, minimalno dva puta dnevno, a idealno bi bilo nakon svakog jela. Ne zaboravite na konac i interdentalne četkice za teško dostupna mjesta.
Ispirite usta - ako vam stomatolog kaže da ste u visoko rizičnoj skupini od dobivanja karijesa, koristite vodicu za ispiranje usta s fluoridom.
Redovito posjećujte stomatologa - osim kontrolnog pregleda, naručite se na profesionalno čišćenje zuba, ako je potrebno. 
Razmotrite opciju presvlačenja zuba - plastične navlake za kutnjake. One traju nekoliko godina i sprječavaju zadržavanje hrane na nazubljenim površinama zuba. 
Pijte vodu iz slavine - u njoj ima dodanog fluorida, a flaširana voda ga nema.
Izbjegavajte često grickanje i konzumiranje napitaka sa šećerom - što god pijete i jedete zadržava se na zubima i hrani bakterije koje mogu uništiti površinu zuba.
Konzumirajte hranu koja je dobra za zube - voće i povrće povećavaju protok sline, kava bez šećera, čaj i kaugume bez šećera pomažu odstranjivanje ostataka hrane.
Raspitajte se o tretmanima fluoridom - vaš vam stomatolog može preporučiti tretmane ako vam nedostaje fluorida.
Raspitajte se o antibakterijskim tretmanima - ako ste u opasnosti od nastanka karijesa zbog drugih zdravstvenih problema, stomatolog vam može prepisati vodice za usta koje će biti učinkovite za bakterije u vašim ustima.
Kombinacija tretmana - žvakanje kauguma na bazi xylitola i vodice za ispiranje usta s fluoridom, smanjit će mogućnost pojave karijesa. 

Ponovimo:

Karijes je trajno oštećenje zuba koje nastaje na površini u maloj rupici i mora se liječiti kako ne bi došlo do potpunog gubitka zuba.
Karijes može dobiti bilo tko.
Redoviti odlasci stomatologu mogu na vrijeme spriječiti nastanak većih problema, kao i redovita pravilna higijena.
Ako uočite mrlju na zubu ili se iznenada pojavi bol, javite se stomatologu.
Zanemarivanje karijesa može dovesti do ozbiljnijih problema, a na kraju i do gubitka zuba. 

Ako sumnjate da vam je zub pokvaren ili ste na redovitom pregledu bili toliko davno, da ga se i ne sjećate, pogledajte popis stomatologa u našoj tražilici prema mjestu i djelatnosti na naslovnoj stranici. Pretražite stomatologe u svom gradu, odaberite stomatologa i zakažite pregled.

Podijeli:

Pogledaj i preostale tekstove

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: