X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Info centar za mlade Virovitica

27.2.2019.

Peludni kalendar za Hrvatsku 2019.


Sezona alergija je pred vratima, zapravo, za najosjetljivije je već počela kada je lijeska u veljači pustila svoje resice s vrhova svojih grana. Peludna groznica nosi neke opće poznate simptome: peckanje u grlu, nosu i očima, suzenje očiju, curenje nosa, kihanje i kašalj. Donosimo vam Peludni kalendar za Hrvatsku u 2019-oj godini. Protiv alergija postoje učinkovite terapije, a kako biste znali na što ste točno alergični, najbolje je napraviti testiranje na alergije kod specijalista. Isto tako, ako do sada niste bili alergični, ne znači da to ne možete postati. Provjerite koje biljke izazivaju alergije više, a koje manje i kada su rasprostranjene.

Sezona alergija je pred vratima, iako, najosjetljivijima ta sezona može trajati i svih 12 mjeseci u godini jer, prema peludnom kalendaru, alergogene biljke postoje tijekom cijele godine. Ipak najveći problemi javljaju se u proljeće kada kreće sezona peludne groznice, a njen je vrhunac u kasno ljeto kada je najrasprostranjenija najomraženija alergogena biljka, ambrozija. Neki od najčešćih simptoma peludne groznice su: peckanje u grlu, nosu i očima, suzenje oči, curenje nosa, kašalj i kihanje.

Također, sve što morate znati o alergijama pročitajte na našem blogu u objavi Alergije - što je važno znati?

Pojava alergogenih biljaka po mjesecima

SIJEČANJ
U siječnju najizraženija je lijeska, pojavom njenih resica i peludnih zrnaca koje te resice ispuštaju, pojavljuju se i prvi simptomi alergijskog rinitisa i peludne groznice. Uz lijesku, tu su borovi, čempresi, jasen, joha i topola.
VELJAČA
Veljača je razdoblje kada joha postaje sve snažnija i rasprostranjenija, ali, osim nje, problem mogu izazvati: breza, čempres, jasen i još uvijek su prisutne lijeska i topola.
OŽUJAK
Tijekom ožujka joha i čempresi su najjače alergogene biljke, a uz njih prisutne su i borovi, breza, grab, hrast i jasen. Također, lijeska ponovno jača, otpušta alergogena zrnca, tu su topola i vrba, a javljaju i se i koprive čija peludna sezona tek dolazi.
TRAVANJ
Kroz travanj mnogo je biljaka koje izazivaju alergije i vrlo su jake jer se priroda potpuno probudila. Najjače alergije i izazivaju breza, grab i hrast, a tu su još i borovi, čempresi i jasen. Koprive su sve jače i neće oslabjeti sve do listopada. Platane, topola i vrba također su jake alergogene biljke u travnju, a prisutne su trave, lijeska i joha. 
SVIBANJ
Svibanj nosi nove probleme, a trave su tada najjače, pa piknik na livadi ili izlet po travnatim brežuljcima može zvučati odlično, ali samo na filmu ili fotografiji, uživo može postati prava mora za oči, nos i grlo. Na moru se bude masline i u svibnju su najjače, a koprive, borovi i hrast i dalje su jak alergen. Od ostalih, izdvajaju se breza, čempres, grab, jasen, pitomi kesten, platane i vrba.
LIPANJ
U lipnju na scenu stupa ambrozija, iako još nije jaka, tu je i može već sada izazivati probleme. Koprive su u lipnju najsnažnije i neće tako skoro oslabiti, a tu su još i borovi, čempres, jasen, joha i masline. Umjereno su jaki pitomi kesten i trave.
SRPANJ
Tijekom srpnja i dalje vodstvo drže koprive. Od ostalih alergogenih biljaka prisutni su: čempres, borovi, ambrozija, a masline i pitomi kesten sve više slabe. Sada na scenu stupa pelin, a trave su i dalje prisutne. 
KOLOVOZ
U kolovozu glavni problem izazivaju koprive i ambrozija, a ni bijegom u primorske krajeve nećete izbjeći probleme jer je ambrozija svake godine sve raširenija i već je ima uz obalu. Uz njih, probleme mogu stvarati borovi, čempresi, pelin i trave.
RUJAN
Kroz rujan ambrozija je i dalje problem broj jedan, a koprive su u laganom slabljenju. Prisutni su još borovi, čempresi, pelin i trave.
LISTOPAD
Listopad je vrijeme laganog olakšanja jer su najjači peludni alergeni oslabili, ali i dalje su prisutni: ambrozija, borovi, čempresi, koprive, pelin i trave.
STUDENI
Studeni mogu preživjeti samo najjači, a to su: ambrozija, borovi i čempresi.
PROSINAC
U prosincu se trima najjačima ponovno pridružuju trave.

Ambrozija

Ambrozija je najpoznatija alergogena biljka na ovim prostorima, otporna je i vrlo se brzo širi. Sadržava do 200 cvjetova, oprašuje se vjetrom, a može proizvesti do osam milijuna alergogenih peludnih zrnaca. Njena sezona počinje sredinom travnja, kada niče, a cvate od srpnja do prvog mraza. U Hrvatskoj je 2007. godine donesena Naredba o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije (NN 72/07). Ovu odredbu dužni su poštovati vlasnici i korisnici poljoprivrednog obrađenog i neobrađenog zemljišta kao što su vrtovi, oranice, šume, livade i drugo. Ovom Naredbom propisane su mjere obveznog uklanjanja korova ambrozije u vegetacijskoj sezoni. Nadzor nad uklanjanjem provode ovlaštene osobe, kao što su inspektori i komunalni redari.

Izvor fotografije: Kurir

Trave

Trave su prisutne gotovo cijele godine, a cvatu od travnja do rujna, široko su rasprostranjenje u mnogobrojnim vrstama. Njihova je pelud visoko alergogena i zato je uzročnik alergija u velikom broju slučajeva, a vrhunac peludne sezone trava je u svibnju kada su koncentracije najviše. Također, alergija na pelud trava često je povezna s alergijom na krumpir, celer, rajčicu, kivi, dinju i naranču.

Lijeska

Svojim resicama koje se lagano njišu na povjetarcu navješćuje sezonu peludnih alergija. Cvate već kroz veljaču i ožujak, prije nego li joj se pojave prvi listovi, a uzgaja se zbog orašastog ploda koji se bere u ljeto, lješnjaka. 

Breza

Brezina je pelud najjači alergen iz skupine drveća, a često se sadi kao ukrasna biljka u gradovima. Najveća koncentracija peludi breze je između ožujka i travnja, kada cvate, a ovisno o vremenskim prilikama može se zadržati u zraku do kraja svibnja.

Joha

Kao i lijeska, joha se javlja već u veljači i ožujku i najčešće raste uz rijeke i potoke, a njena je pelud visoko alergena. 

Izvor fotografije: Život i stil - RTL

Masline

Masline su karakterističan alergen za mediteransku hrvatsku i značajan uzročnik sezonskih alergija. Pelud masline izaziva jake alergijske reakcije, iako je koncentracija između travnja i lipnja najviša, osobe osjetljive na pelud masline mogu imati problema tijekom cijele kalendarske godine.

Platane

Platane su vrlo otporne na smog, pa krase mnoge gradske parkove. Njihova je pelud umjereno do jako alergogena, a najveću koncentraciju doseže u periodu cvatnje između ožujka i travnja.

Nešto slabije od njih su biljke o kojima donosimo nešto više u nastavku

Čempres

Zimzelena porodica drvenastih biljaka u koju se ubrajaju čempresi, tuje i borovice. Rasprostranjeni su po cijeloj Hrvatskoj, a osobito na Jadranu. Čempresi proizvode velike količine peludi, ali je alergijski potencijal ove biljke umjeren.

Grab

Stablo graba pronaći ćete u šumama, ali je i ukrasno drvo u hortikulturi. Koncentracija peludi rijetko je visoka, a stupanj alergenosti je umjeren.

Hrast

Hrast je rasprostranjen po cijeloj Hrvatskoj, a cvate od travnja do svibnja i njegova je pelud umjereno jakog alergijskog potencijala.

Borovi

Zimzeleno crnogorično drveće i grmlje, borovi, najzastupljeniji su na području Mediterana pa tako i njihova pelud prevladava na tim područjima. Proizvode veliku količinu peludi, ali je alergijski potencijal nizak.
 

Kopriva

Koprive su rasprostranjene kako prostorno, tako i vremenski. Odnosno, na širim područjima prisutne su od ožujka do prosinca, ali njihova je pelud niskog alergogenog potencijala.

Izvor fotografije: Wish

Jasen 

Iako je pelud jasena umjeren do jak alergen, rijetko doseže visoke koncentracije. Jasen istodobno lista i cvate, a ovisno o vrsti, prisutan je od ožujka do svibnja.

Podijeli:

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: