X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Unsplash

27.2.2020.

Koronavirus - epidemija ili infodemija? Kako god, čuvajte se!


Bolest o kojoj se govori već par mjeseci, koronavirus, u svijetu je uzrokovala već preko 2.700 smrtnih slučajeva, dok je više od 81.000 osoba zaraženo. Novi soj koronavirusa otkriven je u Kini krajem 2019. godine, a proširio se i u Europi gdje je, iz Italije, prešao i u Hrvatsku. Najbitnije je voditi računa o pravilnoj higijeni ruku, kako se virus ne bi prenio prljavim rukama na oči, nos ili usta. Također, važno je naglasiti da vrijeme inkubacije navedenog virusa može trajati od dva do dvanaest dana, a osoba kod koje se još nisu razvili nikakvi simptomi može virus prenositi na druge osobe. U nastavku otkrijte najvažnije podatke o virusu te saznajte kako se zaštititi.

Krajem prosinca 2019. godine zabilježeno je nekoliko slučajeva upale pluća u kineskom gradu Wuhanu, zbog čega je upozorena Svjetska zdravstvena organizacija te je identificiran novi virus nazvan COVID-19 (CO=corona, VI=virus, D=disease / bolest, 19=godina pojave). Radi se o virusu iz obitelji virusa koji uključuju običnu prehladu te ozbiljnije bolesti poput teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS), a sama bolest je karakterizirana kašljem i povišenom tjelesnom temperaturom, dok se u težim slučajevima kod pacijenta može razviti upala pluća s otežanim disanjem i nedostatkom zraka.

Izvor: Pixabay
Pojedini slučajevi koronavirusa dovode do upale pluća i smrti, dok su mogući i oni blaži u kojima se bolest niti ne primijeti. Naime, pacijenti koji su stradali od koronavirusa su uglavnom imali ranijih zdravstvenih tegoba, imali su oslabljen imunološki sustav ili su bili treće životne dobi. 

Odlukom ministra zdravstva Vilija Beroša, dana 21.veljače 2020.godine, osnovana je karantena u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu u kojoj će boraviti osobe za koje se utvrdi ili postoji sumnja da su bile u doticaju s oboljelim osobama ili osobama za koje ima naznaka da su zaražene koronavirusom prilikom boravka u sredinama koje se smatraju izvorištima zaraze.

Svjetska zdravstvena organizacija je, početkom veljače, novi koronavirus nazvala "infodemijom" jer se lažne informacije šire čak brže i od virusa, na što je upozorio menadžer za digitalna poslovna rješenja Svjetske zdravstvene organizacije - Andrew Pattison. Pod tim pojmom se podrazumjeva prekobrojnost informacija od kojih su neke točne, a neke ne. Zbog toga je brojnim osobama vrlo teško pronaći vjerodostojne izvore podataka i pouzdane upute.

S obzirom na trenutnu situaciju u kojoj se prekomjerno širi panika te informacije nisu u potpunosti točne ili ažurne, Ministarstvo zdravstva je napravilo brošuru i informativni video kako bi stanovništvu objasnili što je koronavirus te kako se zaštititi. Također je izrađena i posebna rubrika, na službenom webu Ministarstva zdravstva, vezana uz najnovija saznanja o koronavirusu.

Na koji način se razvio i kako se prenosi?

Navedeni virusi cirkuliraju među životinjama, no neki mogu prijeći i na ljude. Oboljeli u Kini su se, u početku, uglavnom epidemiološki povezivali s boravkom na veleprodajnoj tržnici morskih i drugih životinja koju su kineske vlasti zatvorile i u tijeku je ispitivanje uzoraka životinja kojima se trgovalo. Kasnije je objavljeno da su izvori pojave novog koronavirusa („coronavirus“) višestruki. Naime, nakon što se virus prenese sa životinje na osobu, on se dalje širi među ljudima. Nije utvrđeno sa sigurnošću, no pretpostavlja se kako se virus s čovjeka na čovjeka prenosi kapljičnim putem (kihanjem i kašljanjem) te inhalatorno. 

Izvor: Flickr
Vrijeme inkubacije, odnosno vrijeme između samog izlaganja virusu te pojave simptoma može trajati između dva i dvanaest dana te ponekad osobe mogu biti prijenosnici virusa bez da su se kod njih pojavili simptomi.

Kako prepoznati simptome koronavirusa?

Znanstvenici još nisu izumili cjepivo protiv koronavirusa, pa isto tako niti protiv ovog soja (COVID-19) i zato je važno spriječiti infekciju i njeno širenje. Za to je potrebno na vrijeme uočiti simptome koji se povezuju s virusom, a svi građani bi se trebali pridržavati uobičajenih mjera opreza. S obzirom na dosadašnje slučajeve zaraženih koronavirusom, može se istaknuti da simptomi mogu biti blaži te nalikovati simptomima gripe poput:

povišene tjelesne temperature

otežanog disanja

kašlja

umora

bolova u mišićima


Djeca, osobe s kroničnim bolestima (dijabetes, srčane bolesti, povišen tlak, bolesti dišnih puteva) i osobe treće životne dobi spadaju u rizičnu skupinu te  virus kod njih može dovesti do stanja kao što su teška upala pluća, septički šok, sepsa te sindrom akutnog otežanog disanja, a ista mogu uzrokovati smrt.

Kako se zaštititi od moguće zaraze?

Bitno je spomenuti da virus ulazi u organizam kroz oči, nos i usta stoga ih nikada nemojte doticati neopranim rukama, naročito nakon boravka u vozilima javnog prijevoza ili boravka na otvorenim tržnicama, velikim prodajnim lancima i svim područjima gdje se većinom kreću mase. Također, bitno je provoditi pravilnu higijenu jer su dezinfekcija i pravilna higijena ruku ključni za sprječavanje infekcije. Ruke treba prati često i temeljito najmanje 20 sekundi vodom i sapunom, a kada Vam nisu dostupni, potrebno je koristiti dezinficijens koji sadrži najmanje 60% alkohola.  

Izvor fotog: Pixabay
Izbjegavajte kontakt s bolesnim osobama, pogotovo s onim osobama koje kašlju. Kirurške maske te održavanje udaljenosti najmanje jedan metar od zaražene osobe sprječavaju širenje infekcije, a svim zdravstvenim djelatnicima koji su u doticaju s pacijentima za koje se sumnja ili je potvrđen koronavirus se savjetuje korištenje kirurške maske veće razine filtriranja poput FFP2 ili FFP3 maske.

Sve osobe koje su u zadnjih dva tjedna bile u bliskom kontaktu s oboljelim osobama se stavljaju pod aktivni nadzor što znači da ostaju u svojim kućama u samoizolaciji, da mjere tjelesnu temperaturu jednom dnevno te su svakodnevno u kontaktu s nadležnim epidemiologom. Hrvatski zavod za javno zdravstvo je, u suradnji s Klinikom za infektivne bolesti Fran Mihaljević, napravio postupnik za sve zdravstvene djelatnike u slučaju postavljanja sumnje na novi koronavirus, no isto tako se redovito objavljuju aktualni podaci o broju oboljelih te savjeti vezani uz sigurnost stanovništva

Ne zaboravite: ne dodirujte oči, usta niti nos ako niste prethodno oprali ruke, izbjegavajte kontakt sa zaraženim osobama, obavezno koristite maramicu kada kišete ili kašljete te koristite dezinficijens koji sadrži najmanje 60% alkohola nakon boravka u većim gradskim gužvama.

Podijeli:

Pogledaj i preostale tekstove

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: