X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: American Heart Association, Inc.

9.1.2019.

L-karnitin - zašto je ova aminokiselina sve popularnija?


L-karnitin danas se sve češće spominje u svijetu profesionalnog i rekreativnog sporta i tjelovježbe. Zašto? Prema nekim istraživanjima, L-karnitin je zaslužan za poboljšanje sportskog performansa i izdržljivosti. No, korist ove aminokiseline koju organizam prirodno proizvodi mnogo je veća, ali manje poznata. Naime, L-karnitin kao dodatak koristi se kod osoba koje imaju kardiovaskularne probleme, lošu cirkulaciju i visok kolesterol. No, L-karnitin se koristi i kod bolova u mišićima koji su posljedica AIDS-a, poremećaja prehrane poput anoreksije, pothranjenosti i kod nedonoščadi. U svakom slučaju, prije nego li se odlučite uvesti L-karnitin u svoju prehranu, razgovarajte s liječnikom ili stručnjakom.

Što je L-karnitin i za što se koristi?

L-karnitin je aminokiselina koju organizam sam prirodno proizvodi. Sve su popularniji dodaci L-karnitina, osobito kod bavljenja sportom. No, on se koristi i kod osoba čije prirodne razine, zbog genetskog poremećaja, korištenja lijekova ili medicinskih procedura poput hemodijalize, nisu dovoljno visoke. Također, L-karnitin se preporučuje vegetarijancima, pothranjenim osobama i nedonoščadi.

S jedne strane, L-karnitin je danas vrlo popularan kao dodatak prehrani za sportaše i sve koji se bave fizičkom aktivnošću, no manje je poznato da se L-karnitin koristi kod problema sa srcem i krvožilnim sustavom, kod difterije, srčanog udara, boli u nogama izazvanom lošom cirkulacijom i visokim kolesterolom.

Široka je primjena L-karnitina u medicini, što je manje poznato. Primjerice, koristi se kod mišićnih poremećaja povezanih s AIDS-om, kod poremećaja prehrane poput anoreksije i za oporavak od kroničnog umora. No, tu nije kraj korisnosti L-karnitina, koristi se i za tretiranje muške neplodnosti, kod Rettovog sindroma, dijabetesa, ADHD-a, ulceracija i bolesti limfnog sustava. Na kraju, L-karnitin vrlo je popularan kao dodatak prehrani za poboljšanje sportskog performansa i izdržljivosti.

Koliko je naš organizam savršen, govori činjenica da se L-karnitin u organizmu može pretvoriti u druge aminokiseline: acetil-L-karnitin i propionil-L-karnitin.
Izvor fotografije: Medical News Today
 

Kako djeluje L-karnitin?

Pomaže tijelu proizvesti energiju - to je važno za normalne funkcije srca i mozga te rad mišića. Zbog toga, ni ne čudi popularnost ove aminokiseline.

Koristi i učinci

L-karnitin učinkovit je kod:
Ozbiljnih bubrežnih oboljenja - oralno ili intravenozno uzimanje L-karnitina može poboljšati količinu crvenih krvnih stanica tijekom hemodijalize.
Nedostatak L-karnitina - koristi se za nadomještanje manjka L-karnitina izazvanog određenim genetskim oboljenjima.

Postoji vjerojatnost da je učinkovit kod:
Angine - uzimanjem L-karnitina se smanjuje bol u prsima i poboljšava izdržljivost kod tjelovježbe.
Srčanih greški - smanjuju se simptomi i povećava tjelesna sposobnost kod osoba sa srčanim oboljenjima. Uzimanje proizvoda s L-karnitinom i koenzimom Q10 poboljšava simptome srčanih greški.
Muške neplodnosti - većina istraživanja pokazala je da uzimanje L-karnitina samog ili u kombinaciji s acetil-L-karnitinom povećava količinu i pokretljivost spermija kod muškarcima kod problemima s plodnošću. 

Nuspojave i sigurnost

L-karnitin je siguran kada se 12 mjeseci uzima oralno ili intravenozno pod kontrolom liječnika. Može izazvati nuspojave poput vrtoglavice, povraćanja, nemira u želucu, žgaravice i povraćanja. Također, potiče mokrenje i znojenje. Kada koristite L-karnitin, izbjegavajte D-karnitin i DL-karnitin jer oni blokiraju učinke L-karnitina.

Posebna upozorenja:

Trudnoća i dojenje - nema zabilježbi o učincima L-karnitina tijekom trudnoće, zato ga je najbolje izbjegavati. 

L-karnitin je vjerojatno siguran kod dojilja kada se uzima na usta u preporučenim dozama. Male količine L-karnitina dobivaju infanti kroz majčino mlijeko i nema neželjenih učinaka.

Djeca - L-karnitin je vjerojatno siguran za djecu i može se sigurno koristiti do šest mjeseci u kontinuitetu.
Izvor fotografije: Centers for Disease Control and Prevention
 

Razlika između DL i L-karnitina

Greške u radu bubrega - korištenje DL-karnitina izaziva simptome poput slabosti mišića i suzenja oči kada se uzima intravenozno. L-karnitin ne pokazuje te učinke.

Oralno doziranje kod odraslih osoba:

Za nedostatak L-karnitina preporučuje se 990 mg dva do tri puta dnevno kroz tablete ili oralnom otopinom.
Kod angine - 900 mg do dva grama L-karnitina u dvije doze kroz 34 mjeseca.
Kod neplodnosti - dva do tri grama L-karnitina u dvije doze s vitaminom E kroz dva do 24 tjedna.

Napomenimo:

Iako je danas L-karnitin popularan kao dodatak prehrani sportaša i osoba koje se rekreativno bave sportom, on se koristi u medicinske svrhe kod različitih, ranije navedenih poremećaja. U svakom slučaju, ako se odlučite uključiti L-karnitin kao dodatak svakodnevnoj prehrani, savjetujte se sa stručnjakom ili liječnikom.

Podijeli:

Pogledaj i preostale tekstove

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: