X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Unsplash

26.4.2019.

Crijevna viroza - koje sve namirnice blagotvorno djeluju na crijeva?


Crijevna infekcija obilježena vodenastim proljevom, grčevima u trbuhu, mučninom ili povraćanjem i povišenom tjelesnom temperaturom često se, u svakodnevnom govoru, naziva “crijevnom virozom”, dok se u medicini koristi stručni termin gastroenteritis. Najčešće se razvija nakon konzumacije zaražene hrane ili vode te kroz kontakt sa zaraženom osobom. Vrlo je bitno napomenuti kako će se osoba koja ima snažan imunološki sustav i općenito je zdrava, relativno brzo oporaviti bez ikakvih komplikacija, dok za dojenčad, osobe treće životne dobi i one s oslabljenim imunološkim sustavom ta bolest može biti čak i smrtonosna! Utvrđeno je da godišnje diljem svijeta od infektivnog gastroenteritisa umire 3 do 6 milijuna djece! U nastavku saznajte što konzumirati, a što izbjegavati u slučaju proljeva.

Gastroenteritis, upala sluznice želuca, tankog i debelog crijeva, obično predstavlja stanje, odnosno poremećaj koji spontano prestaje. Liječenje je simptomatsko, iako parazitske i neke bakterijske infekcije zahtijevaju specifičnu terapiju, a ono se usmjeruje na nadoknadu tekućine i elektrolita izgubljenih proljevom i povraćanjem. Kao što je već spomenuto u uvodu, gubitak tekućine i elektrolita obično nije klinički značajan u inače zdravih odraslih osoba, ali može biti težak u male djece, starijih ili u osoba s nekim drugim bolestima. Kako za navedeno stanje ne postoji učinkovit tretman, bitno je istaknuti kako je prevencija ključna!
Izvor fotografije: Buoy Health

Što sve može uzrokovati gastroenteritis?

Crijevnom virozom se mogu zaraziti osobe koje konzumiraju zaraženu hranu ili vodu te dijele posuđe, hranu ili ručnike s nekim tko je zaražen. Najčešći uzročnici gastroenteritisa su virusi, ali također ga mogu uzrokovati bakterije i paraziti.

Norovirusi, koji na kontaminiranim površinama ostaju infektivni do dva tjedna, se danas smatraju najvažnijim uzročnikom nebakterijskog gastroenteritisa u svijetu. Razne vrste voća poput malina i jagoda, nedovoljno kuhana morska hrana te salate prepoznati su kao sredstva prenošenja norovirusa. Primarni način prenošenja je fekalno-oralnim putem te se oni obično prenose direktno, kroz kontakt sa zaraženom osobom. No, mogu se prenositi i indirektno - konzumacijom zaražene hrane ili doticanjem zaraženih površina.

Rotavirus je najčešći uzročnik teškog akutnog proljeva i povraćanja u dojenčadi i male djece. O učestalosti ove infekcije govori podatak da više od 90 posto djece do drugog rođendana preboli jednu ili više rotavirusnih infekcija.  

Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske i Povjerenstvo za cijepljenja svake godine određuju kalendar cijepljenja kojim se definiraju rizične skupine djece koje bi se trebale cijepiti protiv rotavirusa.

U navedenu skupinu spadaju: 
nedonoščad rođena prije 33. tjedna gestacijske dobi
novorođenčad s prirođenim srčanim manama
novorođenčad s prirođenim bolestima metabolizma
dojenčad s kroničnim bolestima jetre i bubrega
dojenčad s teškim oštećenjima središnjeg živčanog sustava (CNS)

Teške infekcije uzrokovane rotavirusom najčešće se pojavljuju u razdoblju od siječnja do svibnja i to u dobi od šestog do 24. mjeseca života djeteta, a virus se prenosi kontaktom nečistih ruku i usta. Može se prenijeti i kapljičnim putem, kroz kihanje, kada iz zraka ulazi u tijelo. 

Izvor fotografije: news@JAMA

Gastroenteritis uzrokovan bakterijama znatno je rjeđa pojava od virusnog, a bakterije djeluju na crijeva pomoću nekoliko mehanizama. Pojedine vrste, kao što su Vibrio cholerae i Escherichia coli, prianjaju uz sluznicu crijeva, no ne prodiru u nju i tada stvaraju enterotoksine koji remete crijevnu apsorpciju te uzrokuju sekreciju vode i elektrolita što dovodi do vodenastog proljeva. Bakterije poput Staphylococcus aureusa luče egzotoksin koji se može nalaziti u zaraženoj hrani, a takvi toksini uzrokuju mučninu, povraćanje i proljev unutar 12 sati od unosa hrane.

Neki crijevni paraziti, osobito Giardia lamblia, prianjaju na ili prodiru u crijevnu sluznicu, uzrokujući mučninu, povraćanje, proljev i opću slabost. 

Koji se simptomi pojavljuju i kada biste trebali posjetiti liječnika?

Virusni gastroenteritis se lako može zamijeniti s onim koji je uzrokovan bakterijama poput Escherichie coli ili parazitima poput Giardie jer su simptomi vrlo slični, a s obzirom na uzročnika, simptomi se mogu pojaviti 1 do 3 dana nakon same zaraze te se mogu kretati od blažih do težih oblika. Obično traju jedan ili dva dana, ali se ponekad mogu razvući i na razdoblje od 10 dana, a kao najčešći znakovi i simptomi mogu se izdvojiti:

vodenasti proljev
trbušni grčevi i bol
mučnina, povraćanje ili oboje
povremeni bolovi u mišićima ili glavobolja
povišena temperatura

Simptomi ponekad mogu potrajati i 10 dana i važno je unositi dovoljno tekućine jer se kroz povraćanje i proljev izgube velike količine tekućine te može doći do dehidracije.

Izvor fotografije: Unsplash
Skoro svaka osoba je barem jednom u životu doživjela ovakvu bolest stoga zna kako postupiti, no opet postoje iznimne situacije kada morate brzo reagirati i hitno nazvati ili posjetiti liječnika:

Odrasle osobe

nemogućnost zadržavanja tekućina u organizmu 24 sata (stalno povraćanje konzumiranog sadržaja)
povraćanje koje traje duže od dva dana
povraćanje krvi
dehidracija - znakovi dehidracije uključuju pretjeranu žeđ, suha usta, tamno žutu mokraću te tešku slabost i vrtoglavicu 
povišena tjelesna temperatura (iznad 40 ° C)

Dojenčad i djeca

povišena tjelesna temperatura  (38,9 ° C i više) 
razdražljiv ili bezvoljan izgled
velika neugodnost ili bol
pojava krvi u proljevu
dehidriranost 

(Odmah nazovite liječnika ako) se radi o crijevnoj virozi u male bebe: 

ako beba kontinuirano povraća više od nekoliko sati
ukoliko pelena nije bila mokra u periodu od 6 sati
ima krvavu stolicu ili proljev
ima suha usta ili plače, ali bez pojavljivanja suza - dehidracija 
neobično je pospan, usporen ili ne reagira

Glavna komplikacija virusnog gastroenteritisa je dehidracija, odnosno znakoviti manjak tjelesne vode i elektrolita. Simptomi i znakovi same dehidracije uključuju žeđ, suhoću sluznica, smanjeno izlučivanje mokraće i, kako dehidracija napreduje, tahikardiju - ubrzani rad srca, hipotenziju i šok. Hipotenzija je stanje trajno sniženog krvnog tlaka s vrijednostima sistoličkog tlaka ispod 100 mm Hg i dijastoličkog ispod 60 mmHg.

Što jesti kada nastupi proljev, a što izbjegavati u širokom luku? 

Od iznimne je važnosti piti vodu ili čaj u količini koja može nadoknaditi tekućine izgubljene proljevom i povraćanjem. Jesti se treba jako malo, ali često i na način da se sve namirnice usitne kako bi bile lakše probavljive. Acidofil kao prirodni probiotik može pomoći, a za nadoknadu izgubljene soli dobri su slani štapići.  Naime, probiotici ublažavaju većinu probavnih tegoba pa tako i proljev. Oni vraćaju prirodnu ravnotežu crijevnoj flori, ali djeluju postepeno i učinak se osjeti tek nakon nekog vremena. Od voća pomažu banane, jabuke, kupine i sušene borovnice. Blagotvorna sredstva protiv proljeva posjeduju korijander, đumbir i menta.

Izvor fotografije: Pexels

U slučaju proljeva, u prehranu biste trebali uvrstiti sljedeće namirnice:

bistru juhu od peradi, bijele ribe i prežganu juhu (od preprženog brašna)
kuhanu mrkvu i slično korjenasto povrće, usitnjeno i s malo ulja
rižu na vodi 
palentu na vodi, s malo ulja
krekere od riže, kukuruza 
slane štapiće
pire od kuhanih jabuka
banane
suhe kekse 
dvopek 
ribane ili pečene jabuke

Ove namirnice izbjegavajte ukoliko imate probavnih tegoba:

mlijeko i mliječne proizvode (*ne jesti niti desetak dana nakon prestanka simptoma!)
crnu kavu
alkohol
gazirana pića
mahunarke
orašaste plodove, sjemenke i sve što sadrži neprobavljive ljuskice
pečeno meso i suhomesnate proizvode
slatkiše i voćne sokove

Najbolji način da se spriječi širenje crijevnih infekcija je poštivanje navedenih mjera opreza. Zapravo je prevencija jedini način redukcije takvih infekcija, stoga navodimo korisne savjete:

Cijepite svoje dijete. U nekim zemljama je dostupno cjepivo protiv gastroenteritisa uzrokovanog rotavirusom, a ono je vrlo djelotvorno u sprječavanju teških simptoma bolesti u prvoj godini djetetova života.

Perite ruke vrlo temeljito i redovito. Vrlo je bitno da tu naviku prenesete i na vlastitu djecu te da im ukažete na važnost temeljitog pranja ruku. Malo stariju djecu naučite kako se pravilno peru ruke, posebice nakon korištenja toaleta. Bitno je koristiti toplu vodu i sapun, snažno trljati ruke najmanje 20 sekundi te dobro isprati dijelove oko noktiju i nabora na rukama. Na kraju temeljito isprati.

Uvijek uz sebe imajte higijenske maramice i tekućinu za dezinfekciju ruku jer voda i sapun ponekad nisu dostupni.

Poduzmite mjere opreza prilikom putovanja u strane zemlje
Ukoliko putujete u strane zemlje, postoji mogućnost da se zarazite od kontaminirane hrane ili vode, a rizik možete smanjiti slijedeći ove savjete: 

pijte samo flaširanu vodu - običnu ili gaziranu 
izbjegavajte kockice leda, jer one mogu biti iz kontaminirane vode
koristite flaširanu vodu za pranje zuba
izbjegavajte sirovu hranu - uključujući oguljeno voće, sirovo povrće i salate - koje su dotaknute ljudskim rukama
izbjegavajte nedovoljno kuhano meso i ribu

Podijeli:

Pogledaj i preostale tekstove

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: