X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Vision by Design

14.3.2019.

Očne alergije


Natečene i crvene oči od alergije ometaju vas u svakodnevnim aktivnostima, ali ovaj je problem rješiv. Ipak, prije svega morate znati što izaziva crvenilo je li uzročnik sezonska alergija ili alergeni koji se nalaze u vašem domu? Osim oralne terapije, velika su pomoć i kapi za oči. Njih vam može propisati specijalist, oftalmolog ili vaš liječnik opće medicine.

Oči su vam natečene i crvene od alergije? Niste jedini, mnogi se susreću upravo s ovim simptomom, hladan oblog prva je pomoć, ali dugoročno rješenje je u pronalaženju okidača koji izaziva crvenilo.

Simptomi

Crvenilo bjeloočnice ili unutarnje strane kapka može biti popraćeno osjećajem peckanja, suzenjem, zamućenim vidom, naticanjem kapaka i osjetljivošću na svjetlo. Mogu se pojaviti same ili s nazalnom alergijom te kožnom alergijom ili ekcemom. Potražite liječničku pomoć.

Zašto su mi oči crvene?

Izloženost alergenu poput peludi ili životinjske dlake izaziva otpuštanje histamina koji u oku izaziva upalu. Rezultat je crvenilo, peckanje i suzenje oka.

Izvor fotografije: Self

Ruke dalje od očiju

Trljanjem samo možete pogoršati stanje i potaknuti dodatno otpuštanje tvari. Ako nosite kontaktne leće, skinite ih, odstranite šminku i stavite hladan oblog.

Prekrivanje

Koristite hipoalergenski korektor za prikrivanje podočnjaka i izbjegavajte tešku šminku jer će ona dodatno istaknuti crvenilo i suzenje. Umjesto toga, odvucite pažnju s očiju crvenim ružem.

Vanjski okidači

Ako vam se oči crvene u proljeće ili ljeti, vjerojatno imate sezonski alergijski konjunktivitis. Trava, drveće i sve što proizvodi pelud najgori su vam neprijatelji. Izbjegavajte boravak na otvorenom i nosite sunčane naočale. Također, provjerite naš peludni kalendar i saznajte koja biljka trenutno izaziva vašu alergiju.

Izvor fotografije: Women's Interests

Unutarnji uzročnici

Dlaka kućnih ljubimaca, grinje, i gljivice tri su glavna uzročnika alergije i oni dugoročno mogu izazivati simptome alergije.

Posteljina

Uložite u antialergijsku posteljinu, jastuke i poplune, ručnike perite na višim temperaturama i smanjite postotak vlage u domu.

Imajte pri ruci kapi za oči

Liječnik vam može propisati kapi na bazi antihistamina, a kod blagih reakcija umjetne suze pomoći će očistiti alergene iz oka i održati oči vlažnima. Prije svega, posavjetujte se s liječnikom.

Izvor fotografije: Freepik

Oralna terapija

Potražite savjet liječnika i pronađite najbolje rješenje za vaše oči. Osim kapljica za oči, tablete mogu ublažiti simptome alergije, kako one u slobodnoj prodaji kod blažih simptoma, tako one koje vam liječnik može propisati na recept ako su simptomi jači.

Podijeli:

Pogledaj i preostale tekstove

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: