X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Huggies

29.10.2023.

Rani simptomi trudnoće


Iako su testovi za trudnoću i ultrazvučni pregled najpouzdaniji način za potvrđivanje trudnoće, već se u prvim tjednima pojavljuju neke promjene, znakovi i simptomi koji vam mogu ukazati da ste trudni. Trudnoća se računa od prvog dana vaše zadnje menstruacije, što znači da u prvom tjednu još zapravo i niste trudni. Iduća menstruacija, ona koja će izostati, često zbuni trudnicu jer se pojavi kao krvarenje u tragovima pa bude zamijenjena za uobičajenu menstruaciju. No, riječ je o implantacijskom krvarenju koje je manje obilno i traje kraće od menstruacije. Tek kasnije slijede pravi simptomi trudnoće koji se kod svake trudnice pojavljuju u različitim razmjerima: umor, često mokrenje, vrtoglavica, promjena raspoloženja, mučnine... A to je tek početak uzbudljivog putovanja.

Test trudnoće i ultrazvuk jedini su načini za potvrđivanje trudnoće, ali postoje rani znakovi koji mogu ukazati na trudnoću. Prvi je izostanak mjesečnice, zatim se javljaju jutarnje mučnine, osjetljivost na mirise i umor.

Kada se pojavljuju prvi simptomi?

Iako zvuči čudno, prvi tjedan trudnoće računa se od datuma zadnje mjesečnice. Dakle, u prvom tjednu trudnoće još niste trudni.

Očekivani datum poroda računa se tako da se uzme prvi dan vaše zadnje mjesečnice. Iz tog razloga, prvih nekoliko tjedana možda nećete imati simptoma trudnoće pa ni nećete moći izračunati kada točno počinje tih 40 tjedana.

Znakovi i simptomi

Računajući od izostanka mjesečnice, pojavljuju se po tjednima prvi simptomi trudnoće:

1.-4. tjedan - Blagi grčevi i mrlje
4. tjedan - izostanak mjesečnice
4.-5. tjedan - umor, vrtoglavica, osjetljivost grudi, često mokrenje, naticanje
5.-6. tjedan - bolest kretanja
6. tjedan - promjene raspoloženja, promjene temperature
8. tjedan - visoki krvni tlak
9. tjedan - ekstremni umor i žgaravica
8.-10. tjedan - ubrzani puls
11. tjedan - promjene u grudima i bradavicama, pojava akni, dobivanje na težini
12. tjedan - trudnički sjaj

1. Grčevi i krvarenje u ranoj trudnoći

Između 1. i 4. tjedna sve je još na staničnoj razini. Oplođeno jajašce stvara blastocist koji će se razviti u organe i dijelove tijela. Između 10 i 14 dana nakon začeća (4. tjedan) blastocist će se usaditi u endometrij, sloj maternice. To može izazvati implantacijsko krvarenje koje se može zamijeniti za izostalu mjesečnicu.

Znakovi implantacijskog krvarenja:
Boja - može biti rozo, crveno ili smeđe.
Krvarenje - uspoređuje se s menstruacijom, no tragovi se samo pojavljuju pri brisanju.
Bol - može biti srednja, ili jaka.
Epizode - implantacijsko krvarenje koje traje tri dana nije potrebno liječiti.

2. Izostanak mjesečnice u ranoj trudnoći

Kada je implantacija gotova, vaše će tijelo početi proizvoditi hormon hCG koji pomaže tijelu održati trudnoću. Također, taj hormon govori jajnicima da prestanu otpuštati zdrava jajašca svakog mjeseca. Ako su vam mjesečnice neredovite, ovaj simptom vam neće biti previše značajan.

Napravite test trudnoće da biste vidjeli jeste li trudni.
Ako je test pozitivan, nazovite liječnika i zakažite pregled. Napomenite liječniku ako pijete kakve lijekove koji bi mogli utjecati na razvoj djeteta.

3. Povišena temperatura u ranoj trudnoći

Povišena bazalna temperatura može biti znak trudnoće, ali ona može biti povišena i tijekom tjelovježbe ili u vrućoj vodi.

Izvor fotografije: Freepik

4. Umor u ranoj trudnoći

Umor se može javiti u bilo kojem razdoblju trudnoće. Ovo je simptom rane trudnoće kada razina progesterona raste, što će vas učiniti pospanijima. 
U prvim tjednima trudnoće osjećat ćete se umornije pa je važno osigurati si dovoljno sna i rashladiti sobu. Vaša će temperatura biti viša u ranom stadiju trudnoće.

5. Povećani puls u ranoj trudnoći

Oko osmog do 10-og tjedna vaše će srce brže raditi i bit će mu teže, aritmije su uobičajene u trudnoći  i to se događa djelovanjem hormona.

Izvor fotografije: Withings Blog!

6. Rane promjene na grudima, osjetljivost, bolnost i rast

Grudi se mijenjaju između četvrtog i šestog tjedna. Postat će osjetljive i natečena pod hormonskim promjenama. To će stanje potrajati kroz nekoliko tjedana dok se vaše tijelo ne prilagodi.
Promjene na bradavicama i grudima javljaju se u 11. tjednu kada hormoni nastavljaju izazivati rast vaših grudi. Područje oko bradavica može postati tamnije i narasti. 
Nabavite udoban grudnjak od pamuka, bez žice. Te onaj koji se može proširiti kako će grudi rasti.

7. Promjene raspoloženja

Estrogen i progesteron bit će visoki u trudnoći. Ovo povećanje može utjecati na vaše raspoloženje i učiniti vas emotivnijim i osjetljivijim nego inače. Promjene raspoloženja mogu dovesti i do depresije, iritiranosti, anksioznosti i euforije. 

8. Često mokrenje i inkontinencija

U trudnoći tijelo jače pumpa krv, a bubrezi brže procesiraju tekućinu što znači da je brže izlučuju iz organizma. Hormoni igraju važnu ulogu u zdravlju bubrega. 
Pijte 300 ml vode više nego li inače i povremeno odlazite na toalet kako biste izbjegli inkontinenciju.

9. Napuhnutost i zatvor tijekom rane trudnoće

Slični simptomi menstrualnog perioda, naticanje se može javiti u ranoj trudnoći. Riječ je o promjenama u hormonima, koje može usporiti i vašu probavu pa ćete osjetiti zatvor. 

10. Jutarnje mučnine, vrtoglavica i povraćanje u ranoj trudnoći

Vrtoglavica i jutarnje mučnine javljaju se između četvrtog i šestog tjedna i zovu se jutarnje mučnine iako se mogu pojaviti u bilo koje doba dana ili noći. I ovdje važnu ulogu imaju hormoni. 
Tijekom prvog tromjesečja mnoge će žene osjetiti blage do jake jutarnje mučnine i postat će intenzivnije pri kraju trećeg tromjesečja, ali se smanjuju na ulasku u treće tromjesečje.

Izvor fotografije: Daily Mail

Prije nego li ustanete pojedite nekoliko slanih krekera kako biste lakše podnijeli mučninu.
Pijte dovoljno vode.

Čestitamo, započeli ste jedno uzbudljivo putovanje na kojem ćete se susresti sa stanjima i promjenama o kakvima do sada možda niste ni pomišljali. Shvatit ćete, s razlogom se trudnoća zove drugo stanje.

Podijeli:

Pogledaj i preostale tekstove

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: