X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Pexels

26.10.2018.

Zaštitite oči od štetnih UVA i UVB zraka koje mogu uzrokovati melanom!


Većina osoba je svjesna činjenice kako je karcinom kože povezan s prečestim izlaganjem kože UV zrakama. Upravo zbog toga je bitno nanositi kremu sa zaštitnim faktorom kako bismo zaštitili svoju kožu od štetnih ultraljubičastih zraka. No, ono o čemu brojne osobe ne razmišljaju previše jest to da je jednako bitno zaštititi i svoje oči od tih zraka, a ne samo kožu. Istraživanja su pokazala kako je više od trećine odraslih osoba, zbog dugotrajne izloženosti UV zrakama, zadobilo brojna oštećenja oka kao što su iritacije oka, problemi s vidom ili crvene i natečene oči. Dobra vijest je da svoje oči možete vrlo lako zaštititi od štetnih zraka, slično kao i kožu, kako ne biste trpili štetne posljedice koje mogu dovesti do brojnih oštećenja očiju.

Što je ultraljubičasto (UV) zračenje?

Ultraljubičasto zračenje (UV - ultravioletno zračenje)  je elektromagnetsko zračenje koje snažno djeluje na kožu i potkožno tkivo. Sunce emitira različite vrste UV zraka, od kojih su dvije poznate diljem svijeta kao ozbiljan uzrok zabrinutosti. Naime, samo 5 % UV zraka dopire do nas, no one su vrlo snažne i zato je veoma važno pravilno zaštititi kožu i oči kako ne bi došlo do oštećenja koja mogu nepovoljno utjecati na naše zdravlje. Postoji više vrsta zraka: UVC zrake blokira ozonski omotač, no UVA i UVB zrake dolaze do zemlje i utječu na našu kožu.

UVA zrake su bezbolne i prodiru vrlo duboko u kožu, sve do stanica derme, čvrstog srednjeg sloja kože u kojem se nalaze osjetni receptori, limfne žile i korijeni kose. Predstavljaju 95 % UV zraka koje dopiru do nas i javljaju se tijekom cijele godine, čak i kad je oblačno jer prolaze i kroz oblake, epidermu (vanjski sloj kože) i staklo.

Preostalih 5% otpada na UVB zrake koje su visokoenergetske i ne prodiru kroz oblake i staklo, ali prolaze kroz epidermu, odnosno površinski sloj kože. One su odgovorne za preplanulost, ali mogu uzrokovati i opekline, alergijske reakcije i rak kože. UVA i UVB zrake nisu potpuno apsorbirane ili izmijenjene nakon prolaska kroz atmosferu, što predstavlja veliki rizik za našu kožu i oči. Količina rizika ovisi o brojnim faktorima koji uključuju i našu geografsku lokaciju (UV razine su veće u tropskim područjima blizu ekvatora), visine ili uzvišenja (UV razine su veće ukoliko se nalazimo na visinama ili uzvišenjima) te doba dana (UV razine su obično veće u razdoblju od 10 do 14 sati). 
Izvor fotografije: Vacation Rentals by Owner

Morate razmišljati na ovaj način: sunčane naočale su za vaše oči kao što je krema za sunčanje za vašu kožu, odnosno one predstavljaju neophodnu zaštitu koja vam pomaže da bezbrižno obavljate svakodnevne aktivnosti na otvorenom. Morate zapamtiti kako su sunčane naočale najbolja zaštita protiv štetnih UV zraka koje mogu naškoditi vašem vidu i zdravlju. 

Ostali faktori koji mogu utjecati na rizik uključuju lijekove koje uzimate i neke specifičnosti koje su vezane uz vaš način života. Primjerice, ukoliko ste okruženi velikim brojem visokoreflektirajućih površina poput pijeska i snijega, izloženost UV zrakama je mnogo veća nego što bi bila ukoliko biste bili u središtu grada, u sjeni visokih zgrada. Ono što je iznenađujuća činjenica jest to da sezonske promjene imaju manje utjecaja nego što mislite. Iako ljeti više osjetite sunčeve zrake, zimi one mogu biti znatno opasnije upravo zbog toga što ih ne osjetite, ali snijeg ih reflektira tako da ste izloženiji štetnim zrakama, no toga niste svjesni.

 

Zašto su vaše oči u opasnosti?

Iako veoma mali dio UV zraka dolazi direktno do nas kroz atmosferu, one su vrlo snažne i mogu naškoditi našim očima i koži. Neke od navedenih očnih komplikacija povezane su s dugoročnim izlaganjem UV zrakama: katarkta ili siva mrena, degeneracija makule, pinguekula, pterigij, fotokeratitis, karcinom očiju i okolne kože te brojne druge.  

 

Izvor fotografije: Pexels

Katarkte ili sive mrene

Katarkta je zamućenje prozirne strukture oka - leće, koja se nalazi iza šarenice. Funkcija leće je usmjeravanje svjetlosti na mrežnicu, odnosno na membranu smještenu u stražnjem dijelu oka koja je osjetljiva na svjetlost, a svjetlosne impulse pretvara u živčane kako bi se formirala čista slika. Simptomi katarkte su zamućenje vida, gubitak kontrasta te zablještenje kod jakog svjetla. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procjenjuje da se do 20% svih kataraktnih slučajeva može pripisati UV zračenju i da se može spriječiti.

Degeneracija makule

Žuta pjega ili makula je središnji dio mrežnice i upravo nam ona omogućava čitanje, razlikovanje i uočavanje finih detalja te centralni vid. Degeneracija makule (AMD - age related macular degeneration) je vodeći uzrok sljepoće kod odraslih osoba starijih od 60 godina, no dugotrajna i česta izloženost UV zrakama bez adekvatne zaštite očiju se može povezati s ranijim pojavljivanjem ovakvih anomalija na oku. To je bolest koja rezultira gubitkom vida u središtu vidnog polja, tako da se otežava čitanje i prepoznavanje lica, dok periferni vid omogućava ostale svakodnevne aktivnosti. 

Pinguekula i pterigij

Ova zadebljanja na površini oka mogu uzrokovati probleme rožnice i narušiti vaš vid, a mogu se pojaviti uslijed učestalog izlaganja očiju UV zrakama bez adekvatne zaštite.

Pinguekula

Pinguekula je žućkasto-bijelo zadebljanje u području spojnice i rožnice, koje izgleda kao nekakva izraslina na oku koja najčešće ne uzrokuje veći problem te je nije potrebno ukloniti.

Pterigij ili vanjska mrena

Pterigij je vaskularizirana duplikatura spojnice, najčešće u unutrašnjem (medijalnom) dijelu oka, koja prelazi na rožnicu i svojim rastom može zakloniti vidnu os. Pterigij se često razvija iz pinguekule.

Fotokeratitis

Također poznat kao snježna sljepoća, fotokeratitis je poput opeklina na vašoj rožnici, a javlja se uslijed dužeg izlaganja UV zrakama. Ovo bolno upalno stanje može uzrokovati privremeni gubitak vida. 

Karcinom

Izloženost UV zračenju, posebice UVB zrakama, najčešći je uzrok svih kožnih karcinoma pronađenih na kapcima. Pored karcinoma tkiva koje okružuje oko, godišnje se dijagnosticira veliki broj intraokularnih tumora. Dugoročno izlaganje štetnim UV zrakama može dovesti do formiranja intraokularnog (uvealnog) melanoma, koji je vrlo rijedak tumor koji se formira u oku. Obično nema ranih simptoma, a rizični čimbenici uključuju svijetlu put, koja lako preplane na suncu, te svijetle oči. Brojne osobe nisu svjesne koliku su štetu nanosili svojim očima i koži u svojim mlađim danima, što se dugoročno itekako odrazilo negativno na njihovo zdravlje. Doista, izloženost UV zrakama dugoročno šteti vašem zdravlju, što znači da ne možete vratiti vrijeme i poništiti oštećenje kože koje se već dogodilo. Ono što možete učiniti jest pravovremeno reagirati i brinuti o vlastitom zdravlju, tako da zaštitite oči i kožu od štetnih zračenja kako u budućnosti ne biste trpili posljedice.

Kako se zaštititi?

Morate razmišljati na ovaj način: sunčane naočale su za vaše oči kao što je krema za sunčanje za vašu kožu, odnosno one predstavljaju neophodnu zaštitu koja vam pomaže da bezbrižno obavljate svakodnevne aktivnosti na otvorenom. Morate zapamtiti kako su sunčane naočale najbolja zaštita protiv štetnih UV zraka koje mogu naškoditi vašem vidu i zdravlju. No, morate biti oprezni pri odabiru sunčanih naočala jer ne nude sve odgovarajuću zaštitu. Stoga bi bilo dobro da provjerite naljepnice ili da se konzultirate s vašim oftalmologom kako biste provjerili koje bi sunčane naočale bile najbolja zaštita za vaše oči. Morate biti sigurni da uzmete naočale koje blokiraju UV zrake 100% . 


Izvor fotografije: Pexels

Boja vaših leća na sunčanim naočalama nema nikakav utjecaj na količinu UV zaštite, stoga je bitnije da gledate koliku vam zaštitu od UV zraka određene naočale pružaju nego da ih birate s obzirom na oblik ili boju. S druge strane, oblik okvira sunčanih naočala može igrati bitnu ulogu kod zaštite vaših očiju. Upravo zbog toga što veći okviri prianjaju uz vašu kožu, te bolje štite vaše oči jer manje zraka može proći kroz rubove okvira. Na našoj tražilici možete pretraživati optike na području Republike Hrvatske, kontaktirati ih i zatražiti savjet. Važno je znati da se oči moraju zaštititi i u oblačnim uvjetima, upravo zbog toga što UVA zrake prolaze i kroz oblake i kroz staklo. Stoga morate zapamtiti, kako vam takve zrake mogu naškoditi čak i zimi, kada se reflektiraju kroz snijeg. 

Podijeli:

Pogledaj i preostale tekstove

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: